Suudi Arabistan'daki boykot çağrılarına rağmen Türkiye'den ithalatta artış

Suudi Arabistan'daki boykot çağrılarına rağmen Türkiye'den ithalatta artış
Suudi Arabistan'da iş insanlarının ve perakendecilerin yasak çağrılarına karşın, Suudi Arabistan'ın Türkiye'den ithalatının ağustos ayında, bir önceki aya kıyasla arttığı açıklandı.

Suudi Arabistan'da iş insanları ve perakendecilerin Türk mallarının yasaklanması çağrısına karşın, Suudi Arabistan'ın Türkiye'den ithalatının ağustos ayında, bir önceki aya kıyasla arttığı açıklandı.

Bazı Suudi Arabistanlı ve Türkiye'den tüccarlar bir yıldan uzun süredir Riyad yönetiminin iki ülke arasındaki siyasi gerilim nedeniyle, Türk mallarına gayrıresmi bir boykot uyguladığını söylüyordu. Ancak, Reuters'ın haberine göre bu boykot ticaret verilerine yansımadı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Suudi Genel İstatistik Dairesi, Türkiye'den ithalatın temmuz ayındaki 693,4 milyon riyal düzeyinden ağustos ayında 833,6 milyon riyale (222,28 milyon ABD Doları) çıktığını duyurdu.

Türk ihracatçılar bir süredir Suudi Arabistan'da yaşadıkları sorunların arttığını söylüyor. Suudi Ticaret Odası Başkanı Türk mallarına boykot çağırısı yaparken, başlıca süpermarket zincirleri artık Türk malı stoklamayacağını duyurmuştu.

Suudi Arabistan Ticaret Odaları Başkanı Ajlan al-Ajlan Twitter’dan yaptığı açıklamada, "Türkiye Hükümeti'nin, hükümetimize, ülkemize ve vatandaşlarımıza yönelik süregelen saldırgan tutumu nedeniyle Türkiye’ye dair, ithalat, yatırım ya da turizm olsun her şeye boykot uygulamak her Suudlu tüccar ya da tüketicinin sorumluluğudur" demişti.

Sosyal medyadada da geçen ay boyunca Türk mallarına boykot çağrısı yapan etiketler görüldü.

Suudi Arabistan Hükümeti ise, yetkili makamların Türk ürünlerine herhangi bir kısıtlama koymadığını açıkladı.

Genel olarak Suudi Arabistan'ın ihracatı aylık yüzde 12 artıp, 15,3 milyar dolara çıkarken, Tükiye'ye ihracat temmuzdaki aylık 966,4 milyon riyalden, 879,4 milyon riyale geriledi.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın ihracatı ise yıllık bazda, yüzde 25,1 geriledi. Suudi Arabistan'da Coronovirus salgını ve düşen petrol gelirleri nedeniyle ekonomik durgunluk yaşanıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar