Süt kutularından robot maketi yapan öğrencilerin 'robotik kodlama sınıfı' hayali gerçek oldu

Süt kutularından robot maketi yapan öğrencilerin 'robotik kodlama sınıfı' hayali gerçek oldu
İkra Ayla Kaman ve Fatma Pelin Barcı, 2 yıl önce dağıtılan süt kutularından robot maketi yapıp okullarında robotik kodlama sınıfı olmasını hayal ettiklerini söylemişlerdi.

5'inci sınıf öğrencisi olan İkra Ayla Kaman (11) ve Fatma Pelin Barcı (11), 2018 yılında Bilim ve Teknoloji Rehber Öğretmeni Ahmet Kılınç eşliğinde, okullarında dağıtılan sütlerin boş kutularından robot maketi yaptı. 2 öğrenci, maketi, okul bahçesinde düzenlenen 'Bilim Fuarı'nda sergiledi.

Barcı ve Kaman, fuarı ziyarete gelen Ortaköy Belediye Başkanı Ali Rıza Özdemir ile sohbet ederken, kendilerini daha iyi geliştirebilmeleri için okullarında robotik kodlama sınıfı olmasını hayal ettiklerini söyledi.

105 BİN LİRAYA ROBOTİK KODLAMA SINIFI YAPILDI

Bunun üzerine Başkan Özdemir'in girişimiyle belediye tarafından okula robotik kodlama sınıfı yaptırıldı. 105 bin liraya mal olan sınıfta 8 bilgisayar, 10 robot ve 3D yazıcı bulunuyor.  

Sınıfın açılışı ise Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, Ortaköy Kaymakamı Rasim Belge ve Ortaköy Belediye Başkanı Ali Rıza Özdemir tarafından gerçekleştirildi. İkra Ayla Kaman ve Fatma Pelin Barcı, açılışın ardından protokol üyelerine, tasarladıkları ve 'Alpaslan' adını verdikleri siyah çizgiyi takip eden sensörlü robot arabayı tanıttı. 

'HAYALLERİMİZE KAVUŞTUK'

Hayallerine kavuştuklarını belirten İkra Ayla Kaman, "Ben kodlama yapmaya TÜBİTAK 'Bilim Fuarı'nda başladım. Okulumuzdaki dağıtılan sütlerle bir robot maketi tasarlamıştık. Bu yaptığımız maket robot sonrası sesimizi duyurduk. 2 yıl sonra okulumuza robotik kodlama sınıfı yapıldı. Biz arkadaşımla beraber hayalimiz olan robotik kodlama sınıfına kavuştuk" dedi.

'Alparslan' adını verdikleri robot arabayı da anlatan Kaman, '''Alparslan' ismini verdiğimiz robot, tasarladığımız siyah çizgiyi, sensörü ile takip ediyor. Bunun yanında mesafe sensoru sayesinde ise önüne çıkan engelden kaçıyor" diye konuştu. 

Fatma Pelin Barcı ise ''2018 yılında okulda dağılan sütlerle bir robot tasarlayıp yapmıştık. Bu gören valimiz, kaymakamımız ve belediye başkanımıza bizi destekleyerek, bize böyle bir robotik kodlama sınıfı kazandırdıkları için teşekkür ederim" dedi. (DHA)

Öne Çıkanlar