33 'düş yolcusu' katledildikleri Suruç'ta anıldı

33 'düş yolcusu' katledildikleri Suruç'ta anıldı
2015 yılında IŞİD’in bombalı saldırısı sonucu Suruç’ta katledilen 33 genç, katledildikleri yerde anıldı. Anmaya çok sayıda kişi katıldı.

+GERÇEK- Urfa’nın Suruç ilçesinde bulunan Amara Kültür Merkezi'nde 20 Temmuz 2015 tarihinde Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) öncülüğünde bir araya gelen 300 gence yönelik IŞİD’in yaptığı bombalı saldırıda 33 genç yaşamdan koptu. Bombalı saldırıda öldürülen gençler katliamın 7’inci yılında, katledildikleri Suruç Amara Kültür Merkezi'nin bahçesinde anıldı. 

ANMAYA YOĞUN KATILIM

 Suruç İçin Adalet Platformu öncülüğünde gerçekleşen anmaya katılım yoğundu. Anmaya katliamda öldürülen gençlerin aileleri, HDP Urfa milletvekilleri Ayşe Sürücü ve Ömer Öcalan yanı sıra, DBP, ÖHD, İHD, KESK, Urfa 78'liler Girişimi, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Yaşam Evi Kadın Dayanışma Derneği'nin üye ve yöneticileri katıldı.

SURUÇ İÇİN ADALET, HERKES İÇİN ADALET 

Suruç’ta gerçekleşen anma programı kitlenin HDP Suruç ilçe binasında bir araya gelmesi ile başladı. HDP ilçe binasından Amara Kültür Merkezi'nin olduğu alana doğru Türkçe ve Kürtçe yazılı "7'nci yılında Suruç için adalet, herkes için adalet" yazılı pankartı taşıdı.

ANMAYA KATILANLAR İÇİN İKİ AYRI ARAMA NOKTASI

Yürüyüş güzergahı ve anmanın gerçekleşeceği Amara Kültür Merkezi binasının etrafında polis yoğun önlem aldı. Polis yürüyüş boyunca kitleye eşlik etti. Amara Kültür Merkezi binasının etrafında konuşlanan polis, anma için binaya girenler için iki ayrı arama noktası oluşturdu. Anmaya katılanlar iki ayrı aramadan geçirilerek Amara Kültür Merkezi bahçesine alındı. 

SALDIRI BARIŞA VE HALKLARIN KARDEŞLİĞİNE YÖNELİKTİ

Yürüyüşün ardından Amara Kültür Merkezi bahçesine geçen kitle katliamın gerçekleştiği saat 11.50'de kültür merkezinin bahçesine karanfil bıraktı. Programa katılanlar yaptıkları konuşmalarda 7 yıl önce katledilen 33 genci andı. Yapılan konuşmalarda 7 yıl önce Suruç’a gelen gençlerin barış ve halkların kardeşliği için geldikleri hatırlatıldı. IŞİD saldırısı ile barışın ve halkların kardeşliğinin hedef alındığına dikkat çekildi.

"7 YIL ÖNCE 33 DÜŞ YOLCUSUNUN BEDENLERİ TOPRAĞA KARIŞTI"

Anmaya katılanlar arasında 2015’de gerçekleşen katliamdan kurtulan Soner Çiçek’te vardı. 7 yıl önce 33 düş yolcusunun bedenlerinin toprağa karıştığını hatırlatan Çiçek, gençlerin "Beraber savunduk, beraber inşa edeceğiz" düşüncesi ile buraya geldiğini söyledi. Bu dayanışmaya tahammül edemeyenlerin katliam yaptığını belirten Çiçek, "Coğrafyanın dört bir yerinden gelenlerdi.  Türk, Kürt, Çerkez, Arap, Alevi, Sünni… Gelen gençler ezilen toplumun birer neferiydi. Halklar arasında köprü inşa etmek istediler. Karanlık güçler bu köprüyü havaya uçurmak istedi. Ama başaramadılar" dedi.

"KATLEDENLER DEĞİL, KATLEDİLENLER YARGILANIYOR"

Katliamın üzerinden 7 yıl geçtiğini ve hala adalet sağlanmadığını ifade eden Çiçek, "Suruç, adalet mücadelesinin eksenini oluşturuyor. Saray yargısı ne yaptı? Katledenleri değil, katledilenlerin ailelerinin yargılandığı bir tiyatro sergiledi. Bu gün aileler tutsak. Suruç yaralıları tutsak. Bunun hesabını soracağız. 33’lerin anılarını yaşatacağız. Mücadelelerini büyüteceğiz" ifadelerini kullandı.  

KESK MYK Üyesi Varol Öztorun ise 33 gencin çantalarında oyuncaklarla buraya geldiğini hatırlattı. 33 kişiden her birinin ayrı düşlerle Suruç’a geldiğini belirten Öztorun, katledilenler arasında bulunanlardan birinin de Eğitim Sen üyesi bir öğretmen olduğunu söyledi. Eğitim Senli öğretmenin Yüksekova’dan buraya geldiğini ifade eden Öztorun, "Buraya gelme gerekçesini ‘ben öğretmenim. Rojava’da çocuklara anadillerinde eğitim vermek istiyorum’ sözleri ile açıklıyor. Düşünün sadece eğitim, ana dilde eğitim için. Bu çok kıymetliydi" dedi.  

"HALKLARIN KARDEŞLİĞİ HEDEF ALINDI"

Anmada Kürtçe konuşma yapan HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü,  33 genci andı. 2015’de Türkiye’nin dört bir yanından gençlerin Suruç’a akın ettiğini ifade eden Sürücü, gençlerin çantalarında oyuncaklar olduğunu, çocuklara yardım için geldiklerini hatırlattı. Suruç’ta yapılan katliamla halkların kardeşliğinin hedef aldandığını ifade eden Sürücü, Suruç katliamı aydınlatılana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

"KATLAİM DOSYALARI SÜMEN ALTI EDİLMEK İSTENİYOR"

Konuşmasına yaşamını yitiren 33 genci anarak başlayan HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, siyasi iktidarın politikalarını eleştirdi.  2015’te Suruç’ta ve Ankara’da katliamların yapıldığını ancak bu  katliamların aydınlatılmadığını hatırlatan Öcalan,  "Dönemin başbakanı ‘oy oranlarımız arttı’ dedi. 3-5 öfkeli genç diye tanımladı. Yargı görevini yerine getirmedi. Dönemin başbakanın ifadesi dahi alınmadı. Bu dosya yargı yoluyla sümen altı edilmek isteniyor" dedi. Bağımsız bir yargı yok diyen Öcalan, "Urfa adliyesi önünde görürsünüz tabloyu. Adalet betona gömüldü. Birileri iktidarda kalmak için kıyımı göze alabilirler. Şu anda bu yapabilirler" ifadelerini kullandı. 
 

Öne Çıkanlar