Suriye Gözlemevi: Türkiye’nin İdlib'deki kayıpları resmi rakamların çok üstünde

Suriye Gözlemevi: Türkiye’nin İdlib'deki kayıpları resmi rakamların çok üstünde
Suriye Gözlemevi (SOHR) Ocak ayından bu yana Türkiye’nin kayıplarının resmi rakamların çok üstünde olduğunu açıkladı.

Suriye Gözlemi birkaç gün önce İdlib'de aldığı yaralarla hastaneye kaldırılan bir Türk askerinin öldüğünü bildirdi.

SOHR 15 Ekim’de İdlib kırsalındaki Maarrat Misrin'deki Kafreya kavşağı yakınında bir EYP patlamasında iki Türk askerinin öldüğünü bildirmişti. Saldırının sorumluluğunu Ensar Ebu Bekir el-Sıddık taburu üstlenmişti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Ocak 2021'in başından Ekim ortasına kadar Suriye'de Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yönelik IED ve mayın patlamaları, güdümlü ve kısa menzilli füzelerle saldırılar dahil 26'dan fazla saldırıyı belgeledi. Bu saldırılarda 27 Türk askeri ve subayı öldü, 72'den fazla kişi yaralandı.

Ocak 2021'den Ekim ortasına kadar olan bu dönemde Türk kuvvetlerine yönelik saldırılar aşağıdaki gibi dağıtıldı:

• Halep'in kuzey ve doğu kırsalındaki Kürt güçleri ve bağlantılı hücreler: 11 Türk askerinin ölümüne ve 39 kişinin yaralanmasına neden olan toplam 13 saldırı.

• İdlib ilindeki "Ensar Ebu Bekir el-Sıddık" Taburu: Dokuz Türk askerinin ölümüne ve 18 kişinin yaralanmasına neden olan yedi saldırı.

• Haseke ve Rakka'da SDG: Yedi Türk askerinin ölümüne ve 16 kişinin yaralanmasına neden olan altı saldırı.

2021'de Suriye'de Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yönelik saldırıların koşullarının daha fazla detayı şu şekilde özetlenebilir:

• 3 Şubat: Bir Türk çavuş, birkaç gün önce İdlib'in batı kırsalındaki Abu al-Zubair bölgesinde bir Türk karakoluna düzenlenen silahlı saldırıda aldığı yaralar sonucuöldü. Saldırının sorumluluğunu "Ensar Ebu Bekir el-Sıddık"ın cihatçı taburu üstlendi.

• 4 Şubat: Halep'in doğu kırsalındaki el-Bab şehrinde Türk ordusunun mühendislik ve mayın temizleme bölümünden sorumlu bir Türk subayı, el-Hamza girişinde bir EYP'yi sökmeye çalışırken hayatını kaybetti.

• 19 Mart: Rakka ilinin Ayn İsa kırsalına bağlı Sayda köyü cephesinde bir yanda SDG ile diğer yanda Türk güçleri ve vekil grupları arasında çıkan çatışmada bir Türk subayı öldü.

• 7 Nisan: Kürt kuvvetlerinin Halep'in kuzey kırsalındaki Türk askeri karakollarına düzenlediği bombardımanda iki Türk askeri öldü.

• 10 Mayıs: İdlib'in kuzeyinde Suriye-Türkiye sınırında Kafr Lusin ile Bab al-Hawa kapısı arasındaki yolda yedi araçlık bir Türk askeri konvoyunu hedef alan EYP patlaması sonucu bir Türk askeri öldü. Saldırının sorumluluğunu Ensar Ebu Bekir el-Sıddık taburu üstlendi.

• 3 Haziran: Kürt güçlerinin Halep'in kuzey kırsalındaki Bur Hayder cephesine düzenlediği saldırıda bir Türk askeri hayatını kaybetti.

• 24 Temmuz: Halep'in doğu kırsalındaki Hazawan cephesinde Kürt güçlerinin askeri araçlarına düzenlediği saldırıda üç Türk askeri öldü.

• 20 Ağustos: SDG savaşçılarının Ras al-Ain'de Aliyah yakınlarında bir askeri aracı hedef alan EYP saldırısında bir Türk askeri öldü

Suriye Gözlemevi merkezi İngiltere’nin Coventry şehrinde bulunan, Suriye'deki insan hakları ve konuşma özgürlüğüne dair farkındalığı arttırma, ülkedeki insan hakları ihlallerini gözlemleme ve belgeleme amacı güden bir yardım kuruluşu.

 

Öne Çıkanlar