Suriye’de kamuflajdan takım elbiseye: HTŞ imajını yumuşatıyor

Suriye’de kamuflajdan takım elbiseye: HTŞ imajını yumuşatıyor
Washington Post, İdlib'de etkin olan radikal İslamcı HTŞ yöneticilerinin takım elbise giyerek radikal ve baskıcı olmadığını kanıtlamaya çalıştığını yazdı.

Washington Post, Türkiye dahil pek çok ülkenin terör örgütü olarak gördüğü Heyet Tahrir el-Şam'ın (HTŞ), artık eskisi kadar radikal veya baskıcı olmadığını kanıtlamaya çalıştığını yazdı.

Independent Türkçe’nin çevirisine yer verdiği ‘Kamuflajdan takım elbiseye’ başlıklı haberde, "Kadınları çalıştırdığı, özgürlükçülüğü savunduğu ve müzik çaldığı için bir dönem radyo istasyonuna saldırmasıyla hatırlanan ve eskiden El Kaide'ye bağlı olan İslamcı militan grup Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) son dönemde bu tür saldırılarını durdurdu" ifadelerine yer verildi.

Haberde, Rusya ve ABD Suriye’den çekildikten sonra "Onların uçaklarına tutunmaya çalışırken düşenleri de göreceğiz, yabancı savaşçılar burada kalacak, savaşı henüz kaybetmedik" diyen HTŞ lideri Muhammed el Colani’nin, Şubat 2021'de Frontline'a takım elbiseyle verdiği röportajın fotoğrafı da yer aldı.

‘ARKASINA HALK DESTEĞİ ALMAK İSTİYORLAR’

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib'de en güçlü askeri grup olan HTŞ arkasına daha fazla halk desteği almak istiyor. Radyo Fresh adlı radyo istasyonunun genel müdürü Abdullah Klido bu duruma dair şu ifadeleri kullanıyor:
"Bizim canımıza okuyan bu grup şimdi ılımlı olduğunu göstermeye çalışıyor. Her şeyi bir devlet görüntüsü verecek şekilde düzenlemeye çalışıyorlar. 

Analistler, HTŞ'nin yerel destek geliştirmesi gerektiğini kabul ederek pragmatik davrandığını belirtiyor. HTŞ görünüşe göre aşırılıkçılıkla mücadele söylemini kullanarak ABD'ye ve onu hâlâ terörist grup olarak sınıflandıran diğer hükümetlere başvurma hesabı yapıyor.

Operasyonel Analiz ve Araştırma Merkezi'nde kıdemli analist Orwa Ajjoub, HTŞ'nin amacının kendisini "yeri doldurulamaz" hale getirerek, çatışma sonrası Suriye'de iktidar için yarışan partiler arasında öne çıkmayı garantilemek olduğunu söylüyor. 

 

Öne Çıkanlar