Yerle bir edildikten sonra yeni yapılar inşa edilen tarihi Sur'a dernek ve cemaatler yerleşti

Yerle bir edildikten sonra yeni yapılar inşa edilen tarihi Sur'a dernek ve cemaatler yerleşti
Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde yeni inşa edilen ve hak sahiplerine teslim edilmeyen yeni yapılara hükümete yakınlığıyla bilinen cemaat ve derneklerin yerleşmeye başladığı öğrenildi.

Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde 2015 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasağı sonrası yerle bir edilen mahallelerde inşa edilen yeni yapılar, hak sahiplerine teslim edilmek yerine hükümete yakınlığıyla bilinen farklı cemaat ve derneklere peşkeş çekiliyor. Fatihpaşa Mahallesi’nde tarihi surların kenarında inşa edilen birçok yapıya, Hayrat Yardım, Dicle İlim İrfan Gençlik ve Yardımlaşma Derneği (DİGED) ile DİGED'e bağlı Zemzem Gençlik ve Kültür Merkezi yerleşti. Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı ile Sur'daki restorasyon işlerini yürüten SAMABURSA firmasına da birer yer tahsis edildi. 

TRT’NİN ÇEKİM PLATOSU OLARAK KULLANILIYOR

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre söz konusu yapıların bulunduğu alanda bazı yerler de halen TRT Kurdi için çekimi süren dizinin platosu olarak kullanılıyor. TRT Kurdi, dizi için söz konusu yerleri fırın, manav ve çay ocağı benzeri iş yerleri olarak kullanıyor.  

SERMAYEDARLAR SUR'DA

Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağı sonrası yerle bir edilen 6 mahalleden biri olan Hasırlı'da da yapımı tamamlanan 52 dükkan 10 Şubat'ta Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) iştirakçisi olan Emlak Yönetim Hizmetleri ve Ticari A.Ş. tarafından açık arttırmayla sermayedarlara peşkeş çekilmişti. Söz konusu açık arttırmaya, sadece davetiye gönderilen "Diyarbakır’ın değerlerine değer katan" sermayedarlar katılabilmişti.

DÖNEMİN BAŞBAKANI DAVUTOĞLU ‘SUR’U TOLEDO YAPACAĞIZ’ DEMİŞTİ

Sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar döneminde Başbakan olan Ahmet Davutoğlu yerle bir edilmiş tarihi ilçe için "Diyarbakır Sur’u öyle inşa edeceğiz ki aynen Toledo gibi mimari dokusuyla herkesin görmek istediği yer haline gelecek" demiş, bu sözler hafızalara kazınmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar