Stoltenberg: Rusya saldırmaya bahane arıyor

Stoltenberg: Rusya saldırmaya bahane arıyor
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, 'Rusya saldırmaya bahane arıyor, geri çekilme çağrımızı tekrarlıyoruz. NATO, doğudaki askeri varlığını bütün müttefikleri korumak için güçlendirecek' dedi.

NATO savunma bakanları toplantısının ardından basına konuşan Jens Stoltenberg, Rusya tehdidine karşı doğu kanadında yer alan bütün müttefiklerin güvenliğinin garanti altına alınması için ittifakın askeri varlığının güçlendirilmesi için yapılacak çalışmaların artırılacağını bildirdi.

NATO savunma bakanlarının bu nedenle caydırıcılık ve savunmayı kuvvetlendirmeye yönelik seçenekler geliştirilmesini kararlaştırdığını aktaran Stoltenberg, Orta Avrupa ve Güneydoğu Avrupa'da yeni muharip birlikler oluşturulmasının değerlendirilmesinin buna dahil olduğunu bildirdi.

Stoltenberg, "Doğu'daki varlığımızı savunma amaçlı olarak artırdık ve daha da artırmayı planlıyoruz. Romanya bir savaş grubuna ev sahipliği yapmaya, Fransa da bu birliğe komuta etmeye hazır ve birkaç müttefik bu çok uluslu güce katılmak istiyor, ancak bu konuda şu anda nihai bir karar yok." dedi.

Stoltenberg, NATO bakanlarının bu tür bir birliğin liderliğine talip olan Fransa'nın bu teklifini memnuniyetle karşıladığını dile getirerek, "Şimdi komutanlarımız detaylar üzerinde çalışacak ve haftalar içinde raporlarını sunacak." diye konuştu.

"RUSYA UKRAYNA'YA SALDIRMAK İÇİN BAHANE ARIYOR"

Stoltenberg, "Ukrayna'da ne olacağını bilmiyoruz ama mevcut durum Avrupa'da bir güvenlik kriziyle karşı karşıya olduğumuzu gösterdi. Moskova, onlarca yıldır güvenliğimizin dayanağı olan ilkelere itiraz ettiğini açıkça ortaya koydu. Bunu güç kullanarak yaptı. Maalesef bu Avrupa'da yeni normal oldu." diye konuştu.

Stoltenberg, Moskova'dan diplomasinin devam edeceğine yönelik sinyaller aldıklarını ancak Rus güçlerinin çekildiğine dair işaret göremediklerini vurgulayarak, "Rusya asker veya ekipmanlarını çekmedi. Tabii bu değişebilir ancak bugün gördüğümüz şey Rusya'nın Kırım'dan Belarus'a kadar yüksek kabiliyete sahip büyük bir işgal gücünü saldırıya hazır tuttuğudur." dedi.

Geri çekilme çağrısını tekrarladıklarını belirten Stoltenberg, Rusya’nın ‘saldırmak için bahane aradığını’ iddia etti.
"Rusya'nın daha önce Ukrayna'ya da saldırmış olması ve Ukrayna içerisinde pek çok istihbarat yetkilileri olması bizi kaygılandırıyor.

Müttefikler olarak Ukrayna'yı destekliyoruz. Buradaki ana mesaj başından beri aynı. NATO müttefikleri geçen son bahar ayında askeri sevkiyat ile ilgili çalışmalara başladıklarında burada yüz bini, aşan bir asker sayısı olacağını ön görmüşlerdi."

"RUSYA BÜYÜK BİR YIĞINAK YAPIYOR"

"Rusya büyük bir yığınak yapıyor. Uzun yıllardır gördüğümüz kadarıyla Avrupa'da güvenlik ortamı vahimleşti.

Doğu kanadını güçlendiriyoruz. Doğu Avrupa'da muharebe gruplarını artırmaya devam edeceğiz.

Stoltenberg "Rusya'nın bu agresif tutumuna rağmen biz diyalog çağrımızı yineliyoruz. Çünkü biz diplomasiye inanıyoruz. Gürcistan ve Ukrayna Savunma Bakanları ile konuştuk. Müttefikler bu iki ülkeye desteği yineledi" dedi.

Öne Çıkanlar