İngiltere İşçi Partisi lideri Starmer: Covid sınırlamalarını ihlalden ceza alırsam istifa ederim

İngiltere İşçi Partisi lideri Starmer: Covid sınırlamalarını ihlalden ceza alırsam istifa ederim
İngiliz basını, Starmer'ın ihlal çıkışıyla büyük bir kumar oynadığı değerlendirmesini yaparak, 'Gelecekte başbakan olmak isteyen birinin siyasi kariyeri bitebilir' ifadesini kullandı.

İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer, koronavirüs (Covid-19= sınırlamalarını ihlal gerekçesiyle başlatılan bir soruşturmada ceza alırsa istifa edeceğini açıkladı.

Starmer hakkında, 2021 Nisan ayındaki etkinlik nedeniyle polis soruşturması başlatıldı. Söz konusu etkinlik, bir kampanya ziyareti sırasında gerçekleşmişti. Starmer, yemek yediği ve bira içtiği etkinliğin bir iş buluşması olduğunu, kuralları ihlal etmediğini savundu.

Foto: BBC / Soruşturma konusu yapılan gecede çekilen fotoğraf

İşçi Partisi’nden yapılan açıklamada da bira içilen yemeğin, iş devam ederken yendiğinin altı çizildi. Açıklamada ayrıca soruşturma konusu olan gecenin görüntülerinin de bu iddiayı kanıtlar nitelikte olduğu ifade edildi.

Ancak Muhafazakar Partili Kültür Bakanı Chris Philp, ‘istifa ederim’ açıklamasıyla Starmer'ın polisi baskı altına aldığını savundu.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Muhafazakar Parti vekili Graham Stuart da, Starmer'a hemen istifa çağrısında bulundu ve Başbakan'a benzer soruşturma sırasında bu çağrıyı yaptığını hatırlattı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Maliye Bakanı Rishi Sunak, 2020 yılının Haziran ayında Covid-19 pandemisinde uygulanan karantina kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle polis tarafından para cezasına çarptırılmıştı. Özür dileyen Johnson ve Sunak istifa etmedi.

‘BÜYÜK BİR KUMAR’

BBC Politika editörü Chris Mason ise muhalefet liderinin istifa kartını ortaya koyarak büyük bir kumar oynadığı değerlendirmesini yaptı. Mason'ın analizi şöyle:

"Eğer bir şey yapmasaydı, soruşturmanın süreceği iki ay boyunca elleri kolları bağlanacaktı. Ama Sir Keir, eğer ceza alırsa istifa edeceğini söyledi. Bu adımla en azından ahlaki anlamda bir miktar mevzi kazanmış oldu. Diğerleri için koyduğu seviyenin kendisi için de geçerli olduğunu gösterdi.

Bu Durham polisinin omuzlarına devasa bir sorumluluk yüklüyor. Alacakları karar, gelecekteki başbakan olmak isteyen birinin siyasi kariyerini bitirebilir.

Bu adım kısa vadede Keir Starmer'a siyasi hareket alanı veriyor.

Uzun vadede de eğer ceza almamayı başarırsa, kamuoyu karakteriyle ilgili fikir sahibi olur.

Ama eğer ceza alırsa bu onun için oyunun sonu, İşçi Partisi içinse liderlik yarışı demek."

Öne Çıkanlar