Spectrum House anketi: Kürt Z kuşağının göçmen algı ve tutumu olumsuz

Spectrum House anketi: Kürt Z kuşağının göçmen algı ve tutumu olumsuz
Kürtlerin yaşadığı 5 farklı kentte, 5 ana başlıkta yürütülen anket, Kürt Z kuşağının sığınmacı ve göçmenler hakkındaki düşüncelerini inceledi.

Kürt Z gençliğinin "sığınmacı" ve "göçmenlere" ilişkin algı ve tutumlarını mercek altına alan bir anket çalışması yapıldı.

Spectrum House tarafından yapılan anket çalışmasında Kürt Z kuşağının sosyal, politik, ekonomik ve kültürel eğilimlerini ölçmeye, gelecek tasavvurlarına, endişe ve memnuniyet durumlarına odaklandı. 

Araştırmada Kürt Z kuşağının sığınmacılar ve göçmenlere yönelik algı ve tutumları ölçülürken dinamiklerin arka planında yatan faktörler de göz önünde bulunduruldu.

Bu kuşak üyelerinin göçmen ve sığınmacılar bağlamında "yabancıya" ve "ötekine" dair bakışı incelendi. 

18-25 YAŞ ARALIĞINDAKİ GENÇLERLE YÜZ YÜZE MÜLAKAT

Independent Türkçe'den Abdulhakim Günaydın'ın haberine göre, araştırma Diyarbakır, Van, Şırnak, İzmir ve İstanbul'da yaşayan 18-25 yaş aralığında bini aşkın gençle yüz yüze mülakatlarla gerçekleştirildi. 

Katılımcılara sığınmacı ve göçmenlere Türkiye'de yerleşim izni verilmesi, bunların Türkiye ekonomisine etkisi, geri gönderilmeleri, Türkiye'de vatandaşlık hakkının verilmesi ve onlarla kurabilecek sosyal ilişkiler başlıkları altında sorular soruldu. 

GENEL ALGI OLUMSUZ

Araştırma, Kürt Z kuşağından katılımcıların sığınmacı ve göçmenlere dair genel olarak olumsuz bir algı ve tutuma sahip olduğunu ortaya koydu.

Bunun sebepleri arasında sığınmacı ve göçmenlere karşı ülke genelinde hakim bakış açısı ve katılımcıların içinde bulundukları sosyopolitik ve sosyoekonomik zor koşullar yer aldı.

İç göç deneyimi, sosyoekonomik gelişmişlik ve sosyokültürel farklılığın yüksek olduğu kentlerde yaşamak ve eğitim düzeyinin yüksek olması gibi faktörler sığınmacı ve göçmenlere dair algı ve tutumları nispeten olumlu yönde değiştiriyor. Bu durum araştırma sonucunda net bir şekilde tespit edildi.

'VATANDAŞLIK VERİLMESİN' DİYEN ŞEHİRLERDE VAN BİRİNCİ

Sığınmacılara vatandaşlık hakkı verilip verilmemesi sorulduğunda erkeklerin yüzde 48,4'ü "hiçbirine verilmemeli" diyor. 

Göçmenlere vatandaşlık verilmesi konusunda genç kadınların genç erkeklere nazaran daha olumlu yaklaştığı belirlendi.

Şehir bazında bakıldığında ise sığınmacılara vatandaşlık hakkı verilmesine en olumsuz bakanlar ise Vanlı gençler oldu.

Öne Çıkanlar