CHP'li belediyenin işten çıkarma gerekçesi: 'İstihbari' bilgi

CHP'li belediyenin işten çıkarma gerekçesi: 'İstihbari' bilgi
Çankaya Belediye’sine bağlı Çanpaş şirketinde çalışan Yasin Keskin, mahkeme kararı beklenmeden örgüt bağlantısı suçlamasıyla işinden atıldı.

Seda TAŞKIN


+GERÇEK-6 yıldır çalıştığı Çankaya Beleyesi’ne bağlı Çanpaş şirketi tarafından işten çıkartılan Yasin Keskin, günlerdir belediye binası önünde eylem yapıyor. İşten çıkartıldıktan sonra hukuki yollara başvuran Keskin, belediye önünde ailesiyle birlikte gözaltına alınmıştı.

İşten çıkarılmadan önce özel güvenlik olarak görev çalışan Keskin yaşadıklarını +Gerçek’e anlattı. Keskin, özel güvenlik kimlik kartının Ankara Valiliği tarafından iptal edildiğini söyledi.

Çanpaş şirketinin Keskin’e gönderdiği yazıda "Özel güvenlik belgenizin, 5188 sayılı Kanun kapsamında hakkınızda yapılan araştırmada, ‘2004-2020 yılları arasında DHKP-C terör örgütüne müzahir şahıslar organizesinde düzenlenen eylem/etkinliklere katıldığınız’ yönündeki istihbari mahiyette tespitler neticesinde 5188 sayılı Kanunun 10/(h) fıkrasında er alan ‘güvenlik soruşturması olumlu olmak’ hükmü ile aynı Kanun’un 11’nci maddesine 680 sayılı Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara iltisakı veya irtibatı olduğu tespit edilen kişiler, özel güvenlik alanında faaliyet yürüten şirket veya birimlerde çalışamazlar’ hükümleri doğrultusunda özel güvenlik görevlisi olarak çalışmanızın uygun görülmemiş olması nedeniyle iptal edildiği, Ankara Valiliği İl Özel Güvenlik Değerlendirme Komisyonu’nun 26/11/2020 tarih ve 2020/279 sayılı kararına karşı Ankara 8’nci İdare Mahkemesinin 2021/ 110 Esasına kayıtlı olarak açmış olduğunuz iptal davasının da, 26/11/2021 tarih ve 2021/1881 Karar sayılı karar ile reddedildiği belirlenmiştir" denildi.

Söz konusu eylem ise KHK ile akademisyenlikten ihraç edilen Nuriye Gülmen’in Ankara Yüksel Caddesi’nde başlattığı açlık grevi eylemiydi. Gülmen’in eylemine Keskin’in yanı sıra çok sayıda milletvekili de destek vermişti.

ATIK ÇÖP TOPLAMA BİRİMİNDE ÇALIŞTI

Keskin, Çankaya Belediyesi ile Disk Genel-İş 1 Nolu Şube arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesinin 29’ncu maddesinde yer alan "Özel Güvenlik İşçilerinin Özel Güvenlik Kimlik Kartlarının geç yenilenmesi veya yenilenememesi durumunda Canpaş’ın başka birimlerinde çalıştırılmaları" hükmünden yararlanarak katı atık çöp toplama biriminde 1 yıl 1 ay çalışmaya devam etti.

MAHKEME KARARI BEKLENMEDEN İŞTEN ATILDI

Keskin, bu süre içinde özel güvenlik kimliğini geri alabilmek için Ankara Valiliği’ne karşı dava açtı.  8’nci İdare Mahkemesi 2/1 çoğunluk oyu ile "yürütmeyi durdurma" talebiyle açılan davada ret kararı verdi. Keskin, ret kararının ardından davayı bir üst mahkemeye taşıdı. Ancak bir üst mahkemenin kararı beklenmeden Keskin, Çankaya Belediyesi 8’nci İdare Mahkemesinin ara kararını ve Valiliğin kimliğini iptal etme gerekçesi olarak "yasadışı örgütler müzahirinde gösteri ve etkinliklere katıldığına dair istihbari bilgi notu" şeklindeki beyanını baz alarak hukuksuz bir şekilde işten attı.

‘ÜYESİ OLDUĞUM TEK YER CHP’

Keskin yaşananların ardından üyesi olduğu DİSK Genel-İş Sendikası ve Çankaya Belediyesi yönetimiyle görüşmeler gerçekleştirdiğini ancak oradan da bir yanıt alamadığını anlattı. Keskin yaşananları şöyle anlattı:

"Hakkımda adli herhangi bir soruşturma, dava veya hüküm olmamasına rağmen Çankaya Belediyesi yönetimi kendimi aklamam gerektiğini söylüyor. Çankaya Belediyesi Toplu İş Sözleşmesinin maddelerinin iş güvencesi hükümlerini ihlal etmiş ve suç işlemiştir. Çankaya Belediyesi, Anayasanın 10. maddesi "eşitlik ilkesi" ve 38. maddesi "masumiyet karinesi" ilkesini yok sayarak suç işlemiştir. DİSK Genel-İş sendikası yöneticilerinin Toplu İş Sözleşmesi maddelerine ve Toplu İş Sözleşmesindeki imzalarına sahip çıkmaları ve arkasında durmaları gerekir, bunu kendilerine hatırlatmak işçilerin birincil görevidir. Benim üye olduğum tek örgüt Cumhuriyet Halk Partisidir. Yıllardır CHP’ye oy veriyorum seçimlerde CHP için çalışıyorum. Bana emniyet tarafından yapılan suçlamanın nedeni Yüksel Caddesi’ndeki eyleme katılmış olmamdır."

‘VEKİLLERİN DE KATILDIĞI AKADEMİSYENİN EYLEMİNE DESTEK VERMEM SUÇ SAYILDI’

Açlık grevindeki akademisyene destek eylemlerine kendisiyle birlikte CHP’li milletvekillerinin de katıldığını söyleyen Keskin,  Ben de bir CHP’li olarak partinin çağrısına uyarak Yüksel Caddesi’ndeki etkinliklere dayanışmacı ve gözlemci olarak katıldım. Yine CHP belediyesi olan Çankaya Belediyesi ise emniyetin bu suçlaması sonucunda beni haksız hukuksuz, keyfi bir şekilde işten çıkarmıştır, bunu bütün işçi sınıfının ve emek dostlarının bilmesini istiyorum. Buradan bütün emekçilerin, devrimci, demokrat, yurtsever halkımızın yanımda olmalarını ve haklı mücadeleme omuz vermelerini istiyorum" dedi.

GÖZALTINA ALINMASI GÜNDEM YARATMIŞTI

Keskin, ailesiyle birlikte Çankaya Belediyesi içinde eylem yapmış daha sonra belediyenin özel güvenlik görevlilerinin engeliyle karşılaşmıştı. Keskin daha sonra polisler tarafından darp edilerek gözaltına alındı. Keskin ve ailesi, Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldükten sonra serbest bırakılmıştı. Umut-Sen’in sosyal medyadan yaptığı açıklamada Çankaya Belediyesi’nin Yasin Keskin ve onunla birlikte direnen eşi ve çocuğundan şikayetçi olduğunu duyurmuştu.

Keskin ve ailesi

‘ÖZEL GÜVENLİK BELGESİ OLMADAN ÇALIŞTIRAMAYIZ’

Çankaya Belediyesi’nden konuştuğumuz bir yetkili ise Yasin Keskin’in özel güvenlik belgesinin valilik tarafından iptal edildiğini ve özel güvenlik belgesi olmadan bu kişiyi çalıştıramayacaklarını söyledi. Hukuki sürecin devam ettiğini ve sürecin olumlu sonuçlanması durumunda işe iade sürecinin yasa gereği tekrar değerlendirileceğini aktardı.

SOYLU BELEDİYE ÇALIŞANLARINI İŞARET ETMİŞTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu geçtiğimiz aylarda yaptığı konuşmasında, "İstanbul'a yaklaşık 33 bin kişi alındı ve bu 33 bin kişiden ancak 14 bin kişinin bilgisi bize intikalettirildi ve 33 bin kişiden 12 bin kişiye ancak bakıldı, 455'inin PKK ve KCK kaydı var, 80'inin DHKP-C kaydı var, 20'sinin de MLKP kaydı var, 2'sini MKP kaydı var ve diğerlerinin de kayıtlarını her birinize gönderebilirim" ifadelerini kullanmıştı.

Öne Çıkanlar