Soykırım ve sürgünün 158'inci yılında Çerkesler Yenikapı'da buluştu

Soykırım ve sürgünün 158'inci yılında Çerkesler Yenikapı'da buluştu
Çerkes soykırımında katledilenler Yenikapı’da yapılan miting ile anıldı. Rusya’ya seslenen Çerkesler, soykırımın tanınması çağrısı yaptı.

Türkiye’deki Çerkesler 18 ve 19’uncu yüzyılda anavatanları Kafkasya’da yaşanan soykırım ve 21 Mayıs 1864 tarihiyle simgeleşen sürgünü anmak için İstanbul’da Yenikapı Miting alanında buluştu.

Bünyesinde 56 derneği barındıran Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun (KAFFED) çağrısıyla gerçekleşen mitinge siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinden çok sayıda temsilci katıldı.

Programda KAFFED Başkanı Prof. Dr. Ümit Dinçer konuşma yaptı. Dinçer, "Bugün 21 Mayıs 2022'de 158 yıl evvel biten ve 101 yıl süren bir savaşı, bir büyük dehşeti, kıyımı ve sonrasını konuşacağız. Bugün 158 yıl evvel Adiğeleri, Abazaları,Çeçenleri ve Osetleri anavatanlarından süpüren Çerkes Soykırımı ve Sürgününü konuşacağız. Bugün burada oluşumuzun sebebine Çerkesler anadillerinde 'Yıstanbılako' derler. Anlamı 'İstanbul'a gidiş', 'İstanbul Yolu' demektir. Ne kadar da naif bir adlandırma değil mi. Oysa bu naif isimlendirme büyük bir trajediyi, korkunç bir soykırımı ve sürgünü ifade eder esasında. Dolayısıyla biz sadede yas ve madem havasından çıkarmak istediğimiz organizasyonu Çerkesler açısından önemli olan hafıza mekânında yapmak, büyük bir metropolde yapmak, dünyanın izleyeceği bir alanda yapmak, gayesiyle İstanbul’u seçtik. Biz burada bir yası, bir matemi, bir kıyımı insanların bizimle paylaşmalarını ve bunu tanımalarını istiyoruz. Öte taraftan bu meseleye ilgisiz kalınmamasını istiyoruz. Dolayısıyla bize bu konuda anlayış gösterecek destek olacak herkesi davet ettik" diye konuştu.

'ANAVATANA DÖNÜŞ HAKKI İSTİYORUZ'

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/EVRENSEL

Dinçer Çerkeslerin Çarlık Rusyası’nın mirasçısı olan Rusya’dan talepleriyle ilgili de şunları söyledi: "Bu soykırım ve sürgünün tanınması ve gereğinin yapılmasını istiyoruz. Biz Kuzey Kafkasya’nın otokton halkıyız. Şu anda sürgünde olan bir ulusuz. Bunun tanınıp gereğinin yapılması, herhangi bir önkoşula bağlı olmaksızın anavatana dönüş hakkı olmak üzere Çerkeslere haklarının geri verilmesini talep ediyoruz. Anavatandaki haklarımızın genişletilmesi ve olması gereken federe devletler gibi konumlandırılmasını istiyoruz."

'BUNUN ADI SOYKIRIMDIR'

Dinçer, "Bugünün şartlarında, bugünün imkanlarında ve bugünün zenginliğinde Suriye savaşının dünyaya savurduğu insanlar sebebiyle şahit olduğumuz ve insan vicdanını yaralayan olayları bir düşünün. Bir de 158 yıl evvelinin imkansızlığında, yoksulluğunda Anadoluya, Trakya'ya, Balkanlara savrulan insanların neler yaşamış olabileceğini gözünüzün önüne getirin, bu durumu tahayyül edip ürpermeyecek, dehşete kapılmayacak bir ademoğlu düşünemiyorum. Değerli hazirun işte bu sebeple bunun adı sürgündür, hem de en acı ve vahşi sürgün. Bizim yaşadığımız soykırımdır. Birinci derece mağdurları artık hayatta olmasa da onların çocuklarının, torunlarının halen bir halk oldukları, diasporik bir yaşam sürdükleri gerçeğini görerek Çerkeslerin başına gelen bu büyük felaketi tanıyınız. Çünkü bunun adı soykırımdır. Soykırımlar unutulmaz ve unutturulamaz" diye konuştu.

Alanda ayrıca 'Çerkes Soykırımı ve Sürgünü' isimli fotoğraf sergisi de yer aldı.

Öne Çıkanlar