Sosyal konut projesinden ev alınır mı: 'TOKİ'den arsa alıp en az beş yıl elinizde tutun'

Sosyal konut projesinden ev alınır mı: 'TOKİ'den arsa alıp en az beş yıl elinizde tutun'
Yeniçağ gazetesi yazarı Prof. Dr. Esfender Korkmaz, 'TOKİ sosyal konut projesinden yararlanmak isteyenler için arsa alıp en az beş yıl elinde tutmasını öneririm' dedi.

+GERÇEK - TOKİ tarafından yapılacak 500 bin konut, 250 bin arsa ve 50 bin iş yeri projesinin başvuruları sürüyor. TOKİ sosyal konut başvurusunda bulunabilmek için hane halkı gelirinin İstanbul için net 18 bin, diğer şehirlerde ise 16 bin liranın altında olması gerekecek.

TOKİ sosyal konut projesinde başvuru gerçekleştiren vatandaşların, hak sahibi olarak belirlenmesinin ardından peşinat oranını fazla ödemenin yanı sıra tamamen de kapatma imkanı da bulunuyor ancak vadede kısaltma imkânı bulunmuyor. TOKİ konutları için hak sahiplerinin ödeyeceği konut taksiti her yılın Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez, bir önceki 6 aylık dönemdeki memur maaş artış oranı dikkate alınarak artırılacak.

TOKİ SOSYAL KONUT ÖDEME PLANI NASIL OLACAK?

Konutların maliyeti üzerinden yüzde 40 indirim yapılacak projede, 2+1 dairelerin bedeli 608 bin TL idi. Aylık taksitler ise 240 ay vade ile 2 bin 280 TL olarak belirlendi. 3+1 dairelerin fiyatının ise 851 bin TL olduğu projede, bu dairelere de aylık taksit 3 bin 187 TL olarak belirlenmişti. Peşinat oranını fazla ödeme imkanı bulunmakta olup, tamamen de kapatılabilir. Vadede kısaltma imkânı bulunmuyor.

TOKİ TAKSİTLERİ SABİT Mİ?

Hak sahiplerine konutlar; yüzde 10 peşinat ve 240 ay vade ile satılacak. Hak sahiplerinin konutlarına ait kalan borç bakiyesi ve aylık taksitler her yılın Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez, bir önceki 6 aylık dönemdeki Memur Maaş Artış Oranı dikkate alınarak İdarece tespit edilen oranda artırılacak. İlk dönemsel artış sözleşme tarihine göre İdarece belirlenecek.

Yeniçağ gazetesi yazarı Prof. Dr. Esfender Korkmaz, bugünkü yazısında, bu konuya değinerek, "İki sene öncesine kadar bana soranlara 'gayrimenkul alın, paranız yetmiyorsa ortak alın' diyordum. Bugün durum değişti: Pandemi, inşaat maliyetlerindeki artış ve konut arzında azalma ile kara para aklama süreci gayrimenkul fiyatlarında balona  yol açtı" dedi.

Korkmaz, TOKİ'nin sosyal konut projesiyle ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu:

"Sosyal konut için ödenecek taksitler, ocak ve temmuzda memur maaş zammına göre yılda iki kez artırılacaksa, konut alacaklar için ayrı bir risk oluşuyor. Çünkü maaşlara her zaman enflasyon kadar düzeltme yapılmıyor. Bazen refah payı olarak büyüme oranı kadar da ilave artış sağlanıyor. Bu durumda TOKİ'den konut almak enflasyon üstünde ilave yük getirir.

Büyüme dışında maaşlara orantılı artış, satın alma gücü olarak ilave külfet getirmez. Diyelim ki maaş 9 bin lira ve üçte biri 3000 lira konut taksidi ödeyen birisi, enflasyon ve maaş artışı sonucu maaşı 90 bin lira olursa ve taksitlerde 30 bin liraya çıkarsa, reel - satın alma gücü olarak değişen bir durum olmaz. 

Eğer enflasyon düşüş eğiliminde ise, bankalardan sabit faizle kredi almak yerine TOKİ'den konut almak daha uygun olur. Tersine enflasyon artış yönünde ise bankadan sabit faizle kredi alıp konut almak daha uygundur.

Bir başka sorun TOKİ bu konutları bitirir mi? Bu şartlarda eğer mutlaka TOKİ sosyal konut projesinden yararlanmak isteyenler için arsa alıp en az beş yıl elinde tutmasını öneririm."

Öne Çıkanlar