Soros: Rusya'nın Ukrayna'yı işgali Üçüncü Dünya Savaşı'nın başlangıcı olabilir

Soros: Rusya'nın Ukrayna'yı işgali Üçüncü Dünya Savaşı'nın başlangıcı olabilir
Milyarder yatırımcı George Soros, Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada Ukrayna'nın işgalinin 3. Dünya Savaşı'nın başlangıcı olabileceğini söyledi.

George Soros, konuşmasında Rusya Devlet Başkanı Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi'ye yüklenerek otokratik rejimlerin gücünü artırdığını ve küresel ekonominin bunalıma doğru ilerlediğini söyledi.

Soros konuşmasında eski Almanya Başbakanı Angela Merkel'i de Moskova ve Pekin'le kurduğu bağlar nedeniyle eleştirdi.

Soros, "İşgal, Üçüncü Dünya Savaşı'nın başlangıcı olabilir ve medeniyet bundan sağ kurtulamayabilir. Ukrayna'nın işgali bir anda olmadı. Dünya giderek birbirine tamamen karşı iki yönetim sisteminin mücadelesine dönüşüyor: Açık toplum ve kapalı toplum" ifadelerini kullandı.

91 yaşındaki yatırımcı 11 Eylül saldırılarının ardından dünyadaki gidişatın açık toplumların aleyhine değiştiğini belirtirken, "Baskıcı rejimler şimdi yükselişte ve açık toplumlar kuşatma altında. Bugün Çin ve Rusya, açık topluma en büyük tehdit" şeklinde konuşma.

Avrupa'nın Rusya'nın işgal hareketiyle birlikte ortaya çıkan krize iyi yanıt verdiğini savunan Soros, "Detayları çözmek zaman alacak ama Avrupa doğru yönde ilerliyormuş gibi görünüyor. Avrupa'nın Ukrayna'nın işgaline verilen yanıt tarihinde ilk kez bu kadar hızlı, birlik içinde ve kuvvetli" dedi.

MERKEL'E RUS YAKITI ELEŞTİRİSİ

Avrupa'nın Rus yakıtına bağımlılığını eleştiren Soros, "Avrupa'nın Rus fosil yakıtına bağımlılığı eski Şansölye Merkel'in izlediği merkantilist politikalar nedeniyle aşırı boyutta. Rusya'da gaz tedariki için özel anlaşmalar yaptı ve Almanya'nın Çin'in en büyük ihracat pazarı haline getirdi. Bu durum Almanya'yı Avrupa'nın en iyi performans gösteren ekonomisi yaptı ama ödenmesi gereken ağır bir bedel var. Almanya'nın ekonomisi yeniden konumlandırılmalı ve bu uzun zaman alacak" dedi.

Çin lideri Şi Cinping'in inandığı kadar güçlü olmadığını belirten Soros, "Şi'nin kötü bir sırrı var. Çin halkına asla orjinal Vuhan varyantı için dizayn edilmiş bir aşıyla aşılandıklarını ve bu aşının yeni varyantlar için çok az koruma sağladığını söylemedi" ifadelerini kullandı.

Şi'nin kariyerinin kırılgan bir döneminde olduğunu belirten Soros, "Görevdeki ikinci dönemi 2022 sonbaharında bitecek ama daha önce görülmemiş şekilde nihayetinde onu ömür boyu lider yapacak üçüncü dönemine devam etmek istiyor." şeklinde konuştu.

Milyarder yatırımcı ayrıca, genel tahminlerin aksine Şi'nin yaptığı hatalar nedeniyle üçüncü dönemi için koltukta kalamayacağını söyledi.

"SAVAŞI SONA ERDİRMEK İÇİN TÜM KAYNAKLARIMIZI SEFERBER ETMELİYİZ"

Savaş devam ederken, iklim değişikliğiyle mücadelenin ikinci plana atıldığını ve iklim krizinin geri döndürülemez noktanın kıyısında olduğunu belirten Soros, bunun medeniyetin sonu olabileceğini söyledi.

Soros, "Bu yüzden, savaşı erken sona erdirmek içim tüm kaynaklarımızı seferber etmeliyiz. Medeniyetimizi korumak için en iyi ve belki de tek yol Putin'i olabildiğince hızlı şekilde yenmeliyiz. Sözün özü bu" dedi.

Öne Çıkanlar