Son genel seçimde cezaevi sandıklarından HDP çıktı

Son genel seçimde cezaevi sandıklarından HDP çıktı
Doğan Can Polat, 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde sadece cezaevlerinde kullanılan oyları analiz etti. Polat'ın ulaştığı sonuçlara göre; HDP birinci parti, AK Parti’nin kazandığı şehir yok.

Doğan Can Polat’ın Facebook’taki "Haritaları Seviyorum" grubu için 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde sadece cezaevlerinde kullanılan oyları analiz etti. Çalışmanın sonuçlarına göre; 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde cezaevlerinde açılan sandıklarda 49 ilde HDP, 16 ilde MHP, 9 ilde CHP ve 7 ilde İYİ Parti birinci çıktı.

Haritada mor renk HDP’yi, kırmızı renk CHP’yi, yeşil renk MHP’yi, mavi renk İYİ Parti’yi temsil ediyor.

Silivri’de HDP yüzde 46, AKP yüzde 2

Avrupa’nın en büyük cezaevi olan Silivri Cezaevi’nde açılan sandıkların hemen hepsinde HDP büyük farkla birinci sırada çıktı. AKP’nin oy oranı ise yüzde 2.

24 Haziran 2018’de yapılan Cumhurbaşkanı seçiminde ise cezaevlerinde açılan sandıklarda en çok oyu Muharrem İnce aldı.

Serbestiyet'te yer alan habere göre; Avukat İdil Aydınoğlu, cezaevlerinde kimlerin oy kullanabileceğini şöyle açıklıyor:

Cezaevlerinde kimler oy kullanabiliyor?

"Aralık 2013’ten beri tutuklular, hükümözlüler (cezası henüz onanarak kesinleşmemiş kişiler) ve taksirli fiillerden dolayı ceza almış hükümlüler oy kullanabilmekte. Öte yandan cezası kesinleşmiş olsa dahi hapishaneye alınmayan hükümlüler, koşullu salıverilmeden yararlanmış kişiler, mahkeme tarafından cezası ertelenen (sağlık, hamilelik ya da yeni çocuk sahibi olmak vb gibi nedenlerle) hüküm almış kişiler de oy kullanabiliyor."

Kimler oy kullanamıyor?

"Kasıtlı fiillerden ceza almış kişiler oy kullanma hakkına sahip değil. Buna firar edenler de dahil. Ceza hukuku, taksirli ve kasıtlı olarak gerçekleşen fiilleri ayrı başlıklarda ele alır. Yanlışlıkla ya da bilmeden yapılmış ve ceza kanununda suç olarak tayin edilmiş bir fiil taksirli suç; bilerek ya da eylemin yaratacağı sonuçları öngörerek gerçekleştirilen suç tayin edilmiş fiillerden ceza alanlar ise kasıtlı suçlardan ceza almış olurlar. Kasıtlı bir suçtan hapis cezası alan ve seçim esnasında hapishanede bulunan kişiler oy kullanamazlar."

Geçmiş seçim sonuçlarına https://sonuc.ysk.gov.tr adresinden ulaşılabiliyor.

Öne Çıkanlar