Son anket: MHP ve İYİ Parti seçmeni savaştan NATO'yu sorumlu tutuyor

Son anket: MHP ve İYİ Parti seçmeni savaştan NATO'yu sorumlu tutuyor
Metropoll Araştırma son anketinde, 'Ukrayna’da yaşanan durumdan kimi sorumlu tutuyorsunuz?' sorusunu yöneltti. En yüksek oranda MHP ve İYİ Parti seçmeni savaştan NATO'yu sorumlu tuttu.

Metropoll Araştırma, halkın, Rusya-Ukrayna savaşına bakış açısını ölçmek için anket çalışması yaptı. Ankette, partilere göre de savaştan kimin sorumlu tutulduğu ölçüldü.

Anket katılımcılarının yüzde 48,3'ü ABD-NATO'yu sorumlu tutarken, yüzde 33,7'si Rusya'yı işaret etti. Ukrayna'yı sorumlu tutanların oranı ise yüzde 7,5 oldu.

'Fikrim yok/cevap yok' diyenler yüzde 8 olurken, 'Diğer' diyenler yüzde 2,5'lik oranı oluşturdu.

Ankette, siyasi parti tabanlarının savaşa bakışı da ölçüldü. Ankete göre;

AKP seçmeninin yüzde 30,5'i savaştan Rusya'yı sorumlu tutarken, ABD/NATO diyenlerin oranı yüzde 48,8 oldu. AKP’lilerin yüzde 9,2'si de savaştan Ukrayna'yı sorumlu tuttu.

CHP'lilerin yüzde 41,7'si Rusya'nın, yüzde 48,2'si ABD/NATO'nun, yüzde 5,5'i ise Ukrayna'nın savaştan sorumlu olduğunu söyledi.

İYİ Parti seçmeninin yüzde 67'si, MHP seçmeninin de yüzde 68,2'si savaştan ABD/NATO'yu sorumlu tuttu. İki partinin seçmeninin Rusya'yı sorumlu tutma oranı ise sırasıyla yüzde 24,3 ve yüzde 21,2 olarak belirlendi.

HDP seçmeninin yüzde 38,1'i Rusya'nın, yüzde 38,6'sı da ABD/NATO'nun savaşın sorumlusu olduğunu ifade etti.

Savaştan en yüksek oranda Rusya'yı sorumlu tutan seçmen kitlesi ise DEVA Partisi tabanı oldu; Yüzde 51,7 Rusya derken, ABD/NATO'nun sorumlu tutulması oranı yüzde 44,8'e ulaştı.

Öne Çıkanlar