Soma katliamından sorumlu şirketten ailelerin hesaplarına haciz

Soma katliamından sorumlu şirketten ailelerin hesaplarına haciz
301 madencinin öldüğü katliamdan sorumlu olan Soma Kömür A.Ş., yakınlarını kaybeden ailelerin mal varlıklarına, maaşlarına haciz koydurttu.

Soma maden katliamında hayatını kaybeden işçilerin dava dosyaları için hiçbir ödeme yapmayan ve tüm tazminatları kamu kurumu olan Türkiye Kömür İşletmeleri'ne (TKİ) ödeten Soma Kömür A.Ş., 10 bin TL’lik karşı vekalet ücretinin ödenmesi için katliamda yaralanan ve hayatını kaybeden işçilerin ailelerinin mal varlıklarına ve hesaplarına haciz koydurttu.

Ailelerin vekilliğini yapan Avukat Seçil Ege, konuyla ilgili "Böyle bir utanmazlık olamaz. Bu hukuksuzluklarla mücadele ediyoruz ancak artık hukukun bu kadar utanmazca sermaye tarafından kullanılmasına da isyan ediyorum" diyerek kamuoyuna ve siyasetçilere çağrı yaptı.

'10 BİN LİRA VEKALET ÜCRETİNİ TAHSİL ETMEK İÇİN İCRA TAKİBİ BAŞLATMIŞLAR'

Evrensel'den Hilal Tok'un görüştüğü Avukat Seçil Ege, Soma katliamında hayatını kaybeden işçilerin ailelerin maddi ve manevi tazminat taleplerinin kabul edildiğini, ancak kabul edilmeyenlerin karşı taraf avukatlarına vekalet ücretleri çıkartıldığını hatırlatarak "Bizim dosyamızda da biz dosyayı icraya koyduğumuzda çok uzun süre zaten parayı ödememek için TKİ diretti. İstinaf mahkemesi kararı onamasına rağmen Yargıtay’a taşıdılar. O süreçte de ödememek için hukuki girişimlerde bulundular. Bunun sonrasında paramız icraya yatırıldı. Ancak bu aşamada Soma A.Ş.’nin vekilleri de kendilerine takdiri olunan 10 bin lira vekalet ücretlerini tahsil edebilmek için Bakırköy İcra Dairesinde takip başlatmışlar. Böylelikle bizim tazminatlarımız üzerine haciz koydular. Parayı buradan tashil edebilecekleri halde, bizim alacaklı olduğumuz dosyaya bir kuruş bile Soma A.Ş. ödeme yapmadığı halde kendi vekalet ücretlerini alabilmek için hem dosyalarımıza haciz koydular hem de müvvekilim olan 6 kişinin hesaplarına. Katliamda hayatını kaybeden Cengiz Çantal’ın 5 kardeşinin ve babasının tüm banka hesaplarına, babanın emekli maaşı hesabına, altlarında kullandıkları bir tane motorları var o motora, hisseli miras kalan ufak tefek tarlalarına kadar 10 bin lirayı fazlasıyla karşılayacak olmasına rağmen her şeylerini kilitleyecek şekilde haciz koymuşlar" dedi.

'ÇANTAL, KATLİAMDAN SONRA YÜZDE 49 ENGELLİ HALİNE GELDİ'

Ege, Cengiz Çantal’ın hesaplarına haciz koyulan kardeşlerinden birinin Fethi Çantal olduğunu, kardeşi Fethi’nin de Cengiz ile yasa dışı olmasına rağmen aynı vardiyada çalıştığını ve katliamdan 9 saat sonra kurtulduğunu, arkadaşlarının cenazeleri üzerinden sürünerek göçükten çıktığını, katliamdan birkaç ay sonra tazminatsız bir şekilde Soma A.Ş. tarafından işten çıkarıldığını, o günden bugüne travma nedeniyle psikolojik tedavi gördüğünü ve yüzde 49 engelli hale geldiğini söyledi. 

'SOMA KÖMÜR A.Ş. ÖLENLERİN ÜZERİNDEN HÂLÂ EMEK SÖMÜRMEYE DEVAM EDİYOR'

Tüm bu olanlara "utanmazlık" diyerek tepkisini dile getiren Ege, "Soma kömürleri A.Ş. hala bu halkı, hâlâ ölenlerin üzerinden ailelerinin duygularını, emeklerini sömürmeye devam ediyor. Ne özür ne tazminat hiçbir şekilde kendilerini biraz olsun affettirecek bir girişimde bulunmadılar. Bu hukuksuzluklarla mücadele ediyoruz ancak insan olarak, bir hukukçu olarak artık hukukun bu kadar utanmazca sermaye tarafından kullanılmasına da isyan ediyorum" dedi. 

'TÜM KAMUOYU VE SİYASİLER BU OLAYA DİKKAT VERMELİ'

"Bu insanlar 8 yıldır hak mücadelesi veriyorlar. Soma A.Ş’den zaten bir beklentimiz yok, hem patronların cezai yargılanmasındaki tavrını hem vekillerinin tavrını biliyoruz. Ama bir yandan TKİ bu dosyaları uzatabilmek, ödemeleri geciktirmek için ellerinden gelen bütün yasal imkanlarını kullandılar. Bir devlet kurumunun, kendi kurumunun sorumlu olduğu bir olayda kendi vatandaşlarına, kendi kurumunda çalışan işçilerine ve onların ailelerine, bu şekilde hukuku aracı kılarak bunları yapması kabul edilemez" diyen Ege, tüm kamuoyuna da çağrı yaptı: "Tüm kamuoyu ve siyasiler bu konuya dikkat vermeli. Soma davası bitmedi. Cezai yargılaması böyle hukuksuzca bitmiş olabilir ama bu katliamın hem psikolojik hem ekonomik etkileri devam ediyor. Hâlâ mücadele veriyoruz."

Öne Çıkanlar