Solunum cihazları ölme ihtimali yüksek olanlardan alınıp yaşama şansı olanlara takılabilir

Solunum cihazları ölme ihtimali yüksek olanlardan alınıp yaşama şansı olanlara takılabilir
Britanya'da, Tabipler Birliği sağlık sistemi koronavirüs vakalarıyla baş edemeyecek seviyeye gelirse, üyelerini karşılaşacakları etik sorunlara hazırlamayı amaçlayan bir metin yayınladı.

Britanya'da bir günde yüzde 31 artışla 563'e kadar yükselen Covid-19 ölümlerinin hafta sonunda günde 1000'e kadar çıkması bekleniyor.

Britanya Tabipler Birliği de üyelerini, herkese yetecek solunum cihazı bulunmayan noktaya ulaşıldığında bazı etik açmazlarla yüzyüze gelecekleri ve tercihler yapmaları gerekeceği konusunda uyardı.

BBC'nin haberine göre Britanya'da şu ana kadar koronavirüs salgını nedeniyle ölenlerin sayısı 2532'ye ulaştı. Eğer ölümler geçen haftaki hızıyla artmaya devam ederse hafta sonu itibariyle günde 1000 civarına ulaşabileceği hesaplanıyor.

240 bin üyeli Tabipler Birliği'nin üyelerine rehber oluşturması amacıyla hazırladığı metinde hayat kurtarabilecek solunum cihazları yetmediğinde, sınırlı sayıdaki cihazı nasıl kullanmaları gerektiği konusunda öneriler getiriliyor.

Kriz tepe noktasına ulaştığı ve donanımın çok yetersiz kaldığı bir senaryoda çok sayıda hastaya gereken her müdahale yapılamayacak. Önerilen, durumu stabil hatta olumluya doğru gidiyor bile olsa, solunum cihazı tercihinin yaşama olasılığı daha güçlü olan hastadan yana yapılması.

Tabipler Birliği bu durumda cihazların daha yaşlı ve kronik hastalıkları olanlar yerine daha genç ve genel olarak daha sağlıklı kişileri kurtarmak için kullanmak gerekebileceğini söylüyor.

Hükümet yetkilileri Çarşamba günü krizin en büyük olduğu noktada ihtiyaç duyulacağı tahmin edilen 30 bin yeni solunum cihazından sadece 30'unun gelecek haftaya yetişeceğini itiraf ettiler. Sağlık Bakanlığının rakamlarına göre 1 Nisan itibariyle ülkede toplam 152 bin 979 kişiye koronavirüs testi yapıldı ve 29 bin 474'ü pozitif çıktı. Bu bir gün öncesine göre 4 bin 324 kişilik bir artışa işaret ediyor.

Britanya'da hastalığın en hızlı yayıldığı yer, vakaların üçte birinden fazlasının bulunduğu Londra. Tabipler Birliği tarafından hazırlanan kılavuzda, doktorların salgın nedeniyle yüzyüze gelebilecekleri başka etik tercihler de sayılıyor. Örneğin yatak sıkıntısı başgösterdiğinde sağlık, telekom, temel hizmetler alanlarında çalışan hastalara öncelik tanınmasının söz konusu olabileceği kaydediliyor.

'YATAKLAR DA İYİLEŞEBİLECEKLERE BIRAKILSIN'

Bir başka etik olarak tartışmalı öneri ise hastaneye yattıktan sonra durumu iyileşmeyen ya da kötüye giden hastalara tedavinin bırakılarak yatakların "iyileşme ihtimali yüksek" hastalara bırakılması.

Metinde, hastanelerin yoğun bakım kapasitesinin sınırlı olduğu düşünüldüğünde doktorların bazı hastalara özellikle de yaşlı ve kronik hastalıkları olan hastalara yer vermeyi reddetmesinin kaçınılmaz olabileceği kaydediliyor. Fakat "yaşlı" hasta tanımında bir yaş eşiği belirtilmiyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar