Et fiyatları uçacak: Yüzde 23-24 civarında artış bekleniyor

Et fiyatları uçacak: Yüzde 23-24 civarında artış bekleniyor
ESK düzenlemesinin et fiyatlarındaki artışa çözüm olmayacağını söyleyen Solakoğlu, ‘Gelecek 30 gün içinde et fiyatlarında yüzde 23-24 civarında artış olacak’ dedi.

Artan maliyet fiyatları çiftçiyi üretimden koparıyor. Türkiye’de hayvan sayısında düşüşlerin olduğunu belirten uzmanlar, iyileşme yapılarak önlem alınabileceğini söylüyor. Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından kesimi ve satışı yapılan büyük baş hayvanlar için yetiştiricilere 2 bin 500 lira destek ödemesini öngören düzenlemenin, piyasada olumlu karşılansa da, et ve süt sektöründeki kronik sorunlara çözüm olamayacağı ifade ediliyor. Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu, "Yaz döneminde ise ette fiyatlar uçacak. Gelecek 30 gün içinde et fiyatlarında yüzde 23-24 civarında artış olacak" vurgusu yaptı.

Sözcü’de yer alan haberde büyük başta 85 TL olan 1 kilogramlık karkas et maliyetine karşılık ESK'nın vereceği destek ile çiftçinin eline yine 1 kilogramlık karkas et için geçecek para yaklaşık 82 TL olacak. Bu desteğin doğru bir adım olduğunu ve bir ay boyunca tüketicinin ESK mağazalarından uygun fiyata et alabilmesini sağlayacağını anlatan Solakoğlu, düzenlemenin et fiyatlarındaki artışa çözüm olmayacağını kaydetti.

‘TÜRKİYE PİYASASINDA REGÜLASYON GÖREVİ GÖRMEZ’

Solakoğlu, "ESK ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin 150-160 mağazası var. Türkiye'de binlerce on binlerce mağaza ve kasap var et alınabilen. Bunların içinde 15-20 tanesinde bir nebze daha ucuza satılması Türkiye piyasasında regülasyon görevi görmez" dedi. Sütün litresinden 1 TL zarar eden üreticinin, çiftlikten kopmaya devam ettiğini kaydeden Solakoğlu, ineğin kesimi ile gelen paranın 20 bin TL, bir yıl boyunca sağılması ve litre başına 1 TL kâr edilmesi durumunda ise 7 bin TL kazanç sağladığını kaydetti. "O zaman üretici kesime gidip 3 yıllık kârını cebine koyuyor onu da götürüp Kur Korumalı Mevduat gibi yüksek getirileri olan enstrümanlara koyuyor" diye konuşan Solakoğlu, üreticinin çiftlikten koptuğunu kaydetti.

‘TÜRKİYE'DE HAYVAN SAYISINDA CİDDİ DÜŞÜŞ’

Türkiye'de fiyatların yüksek olmasının ana nedeninin arz sıkıntısı ve yüksek maliyetler olduğunu anlatan Solakoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Türkiye'de hayvan sayısında ciddi düşüş var ve anaç hayvanlarda kesim, zarar edildiği için devam ediyor. Ramazan sonun da ciddi bir iyileştirme yapılmazsa bu kıyım devam edecek."

‘YAZ DÖNEMİNDE ET FİYATLARI UÇACAK’

Süt fiyatlarında olması gereken seviyenin 8 TL civarında olduğunu kaydeden Solakoğlu, burada bir düzenleme beklediklerini dile getirdi. Çiğ süt fiyatının 5.70 TL'den 7 TL'ye çıkarılabileceğini ve 1 TL de destekleme ödemesi alınabileceğini söyleyen Solakoğlu, "Yaz döneminde ise ette fiyatlar uçacak. Gelecek 30 gün içinde et fiyatlarında yüzde 23-24 civarında artış olacak" dedi.

Öne Çıkanlar