Sivas çiftçisi devletten yardım bekliyor

Sivas çiftçisi devletten yardım bekliyor
Zirai don nedeniyle ürünlerin yüzde 80'inde zarar meydana geldi.

Sivas’ın Gürün ilçesindeki çiftçiler, zirai don olayından zarar gördüklerini belirterek devletten yardım beklediklerini açıkladı. Gürün Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Aktepe, "Destek almak için gerekirse Ankara’ya kadar gideceğiz" dedi.

İç Anadolu bölgesinde, 8-10 Mayıs 2021 tarihlerinde meydana gelen zirai don nedeniyle; Sivaslı çiftçilerin ürünleri büyük ölçüde zarar gördü. Arpa, buğday gibi ürünlerin yanı sıra; ceviz, dut, kayısı gibi birçok meyve ağacında yüzde 80 oranında hasar meydana geldi.

Tarla ve bahçelerde inceleme yapan Gürün Ziraat Odası Başkanı ve Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hüseyin Aktepe, çiftçilerin bu yıl çok zorda olduğunu bildirdi.

‘ÇİFTÇİ BORÇLARI ERTELENECEK AMA NASIL ERTELENECEK?’

Gürün İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerinin, tüm köylerde muhtarlar ve çiftçiler ile araziye çıktıklarını belirten Hüseyin Aktepe, şöyle konuştu:

"Arazide zarar tespitleri yapıldı. Bu zararlar tahkim komisyonu tarafından görüşülecek. Kuraklığa ne destek verilecek? Belli bir şey yok. Sayın Cumhurbaşkanımız açıkladı, Ziraat Bankası’na ve Tarım Kredi’ye borçları olan çiftçi borçları ertelenecek ama nasıl ertelenecek? Onun mevzuatı henüz daha açıklanmadı. Arpa, buğday ve meyve ağaçları büyük zarar gördü. Önümüzdeki hafta Sivas Valimiz Salih Ayhan ile görüşmeyi düşünüyoruz. Görüşürsek sıkıntılarımızı dile getireceğiz. Gerekirse Sivas İl Koordinasyon Kurulu ve İlçe Ziraat Odaları Başkanları ile birlikte Ankara’ya gideceğiz. Mücadele etmeye çalışacağız"

İlçeye bağlı Sularbaşı Köyü muhtarı ve çiftçi Enver Küçük, don olayına bağlı olarak çok ciddi bir hasarın meydana geldiğini belirtti. "Önümüzdeki yıllarda, daha da verim düşüklüğüne sebep olacak. Çiftçilerimizin büyük zararı var. Bu sene meyve alamayacakları gibi önümüzdeki 2 yıla da işaret ediyor. Devletimizden zarar ziyanın ödemesini talep ediyoruz" dedi.

‘BU YIL ÇOK CİDDİ ZARAR VAR’

Çiftçi Mustafa Doğan ise 170 dönümlük arazisinde buğdayın yok olduğunu söyledi. Doğan şunları söyledi:

"Buğday fiyatları, gübre fiyatları, mazot fiyatları malum. Yani eğer ki bu şekilde destek alamazsak yine ekim yapamayız. Daha önce böyle don olayı görmedik. Bu yıl çok ciddi zarar var. Devletten destek bekliyoruz. Yani zararımızın karşılanmasını talep ediyoruz."

Zirai don nedeniyle ağaçlarında hasar meydana gelen emekli öğretmen Faik Küçük ise "65 yaşındayım. Bu yıla kadar böyle bir afetle karşılaşmadık. Köydeki ne kadar kayısı ağacı var, ceviz ağacı var, dut ağacı var ise hepsini don yaktı" diye konuştu.

Öne Çıkanlar