Şişli Belediyesi işçileri adalet için Ankara'ya yürüyecek

Şişli Belediyesi işçileri adalet için Ankara'ya yürüyecek
Şişli Belediyesi'nin Kent-Yol şirketini ihaleye sokmama kararıyla işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya kalan bin işçi, adalet için Ankara'ya yürüyecek.

HABER MERKEZİ - "Bu ülkenin kanunları bu ülkenin çalışanları için yapılır. Bu ülkenin çalışanları bizleriz" diyen Şişli Belediyesi Kent-Yol şirketine bağlı belediye işçileri, ellerinden alınmak istenen işleri için Ankara’ya yürümeye kararlı.

İş bırakma eyleminin ardından bu sabah Şişli Belediyesi binasının önünde bir araya gelen Kent-Yol şirketine bağlı işçiler saat 17:00’da Şişli Belediye Başkanı ve Genel İş Sendikası’yla birlikte gerçekleştirecek toplantıya katılacak. İşçiler görüşmenin olumlu sonuçlanmaması durumunda 25 işçinin temsilen Ankara’ya adalet yürüyüşü yapmakta kararlı olduklarını söylüyor.

TEK UMUDUMUZ GÖRÜŞME

İşçiler adına belediye binası önünde açıklama yapan DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası üyesi Taner Şanlı, bütün Şişlilileri adalet mücadelelerine destek vermeye çağırdı:

"Bzim yaptığımız eylem tamamen bu işin sonuçlanmasına yöneliktir. Dün CHP genel merkezinde saat 12'ye kadar bir görüşme yaptık. Anlaşılan o ki, bugün saat 17.00'de Belediye Başkanımız ve şube yönetimi ile buradaki arkadaşlarla birlikte bir görüşme sağlanacak. Tek umudumuz bu işin bir an önce toparlanması. Yoksa şu bilinsin ki; kim ne düşünürse düşünsün, kim sağda solda ne derse desin, kim ne yapacaklar diye bakacaksa baksın, kimse bizi izlemesin. Gelsin burada bizimle birlikte emek mücadelesi versin. Biz 25 kişilik yürüyüşü başlatacağız. Bugün saat 17.00'deki görüşme umarım olumlu sonuçlanır. Akşam eğer bir sonuç gelmez ise otobüsümüz gelmiş hazır burada. Vallahi biz yürürüz" diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından belediye işçileri belediye binasının önünden ayrıldı. Polis ekiplerinin belediye binası önündeki bekleyişi ise devam ediyor.

ASIL YAPMAK İSTEDİKLERİ İŞÇİ KIYIMINA GİTMEK

Şişli belediyesi Kent-Yol işçilerinin eylemini Artı Gerçek’e değerlendiren DİSK Genel-İş Eğitim Daire Başkanı mahmut Şengül, eylemin öncesini ve bundan sonra izleneck yolu anlattı.

İşçilerin iki günlük iş bırakma eyleminin ardından iş başı yaptıklarını belirten Şengül eylemlerini alınacak sonuca göre belirleyeceklerini söyledi:

"Bugün bir görüşme var, neticesinde olumsuz bir sonuç alırsak bugün buraya çadır açacağız, dönem dönem iş bırakma eylemlerimiz de olacak ve Ankara’ya yürüyüşü başlatacağız. "Şişli Belediyesi Kent-Yol İşçisine Adalet" diyerek Ankara CHP Genel Merkezi’ne yürüyeceğiz. Adalet talebimizi Şişli’den Ankara’ya ileteceğiz.

Genel-İş Eğitim Daire Başkanı Şengül, Kent-Yol İş’in bu yıl ihaleye neden alınmadığını anlattı:

İşverenle konuştuğunuzda şirketin ihaleye girecek mali gücünün olmadığını söylüyorlar. Oysa araştırdığımızda bir şirketin ihaleye girebilmesi için paraya ihtiyacı yok. SSK ve vergi borcu yoksa bankadan teminat mektubu alarak ihaleye girebilir, diğer taşeron firmalar da böyle giriyorlar. Buradaki durum, firmanın yetersizliğinden değil, belediyeyi yöneten idarenin talebine bağlı. Kent-Yol %99’u belediyeye ait bir şirket, buradaki siyasi iradenin kararı neticesinde ihaleye giriliyor.

TEK NEDEN İŞÇİLERİN SENDİKALI OLMASI

Genel-İş Eğitim Daire Başkanı Şengül, Şişli Belediyesi’nin işçileri sendikasız çalıştırmak için böyle bir yol izlediğini söyledi. Tek amaç istedikleri gibi işçi kıyımı yapabilmek:

"Daha evvelki görüşmelerimizde bu yolun yanlış bir yol olduğunu, işçilerin 19 yıldır Kent-Yol’da çalıştıklarını, toplu sözleşmelerinin olduğunu, sendikalı olduklarını ve kendilerini daha güvenceli hissettiklerini söyledik. Onlar bize farklı bir öneriyle geldiler; ‘Biz ihaleyi farklı bir şirkete vereceğiz, onlar da alt yüklenicisi olarak Kent-Yol’a verecekler’ dediler. Buna gerek yok, madem işçi Kent-Yol üzerinde olacak ihale Kent-Yol’a verilmeli, amaç bu değil. İhale farklı bir şirkete verildiğinde buranın sicil numaraları değişecek, sicil numaraları değiştiğinde iş kolu değişecek ve burada sendikanın yetkisi düşecek, sendikanın yetkisi düştüğünde arkadaşlarımızın toplu sözleşme süreçleri ortadan kalkmış olacak. Belediye başkanı ve belediye yönetimi personel sayısının fazla olduğunu ve kadroların şişik olduğunu söylüyor. Buradaki arkadaşları öncelikle sendikasızlığa doğru daha sonra da işçi kıyımına doğru bir gidişat izleyecekleri söylemlerinden okunuyor, asıl yapmak istedikleri bir işçi kıyımına gitmek.

Öne Çıkanlar