Sınır hattına jiletli tel örgü çekiliyor: Köylerde yaşam zorlaştı

Sınır hattına jiletli tel örgü çekiliyor: Köylerde yaşam zorlaştı
Federe Kürdistan Bölgesine yönelik saldırılar sonucu sınır hattında bulunan köylerde yaşam zorlaştı. Sınır hattında hendek kazan askerler, bir yandan da jiletli teller döşüyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki Zap, Avaşîn ve Metîne bölgesine KDP ortaklığıyla 17 Nisan’da başlattığı saldırı, şiddetli çatışmalarla devam ediyor. İlk günden bugüne yoğun çatışmaların yaşandığı bölgede, çok sayıda askerin yaşamını yitirdiği kamuoyuna yansıyor. Çatışma bölgelerine Türkiye’nin eğitip donattığı paramiliter güçler ile adına "Roj Peşmergeleri" denilen güçler götürülürken, bir yandan da korucu takviyesi yapılıyor. 

KORUCULAR 3 AY DÖNÜŞÜMLÜ KALACAK 

Hakkari’nin Derecik ilçesindeki korucuların da dönüşümlü bir şekilde 20 gün önce çatışma bölgesine götürüldüğü öğrenilirken, korucuların çatışma bölgesinde artık 3 ay boyunca konumlandırılacağı öğrenildi.

YAYLALARA İZİN VERİLMİYOR

Yaşanan çatışmalardan sonra sınır hattında bulunan köylüler büyük bir sıkıntı yaşıyor. Askerlerin köylülerin hayvanlarını yaylalara götürülmesine izin verilmediği aktarılırken, ilçe halkının daha önce çok sınırlı bir şekilde yaptığı sınır ticaretinin de operasyon ile birlikte hiçbir şekilde yapılamadığı ifade edildi.

KÖYÜN DIŞINA ÇIKILMASINA İZİN VERİLMİYOR

İlçeye bağlı sınırın sıfır noktasındaki Nawberojya (Yeşilova) mıntıkasındaki köylerde, Ramazan ayından buyana hem hayvanların hem de insanların sınırın diğer tarafına geçmesini engellemek amacıyla askerler tarafından sınır hattı boyunca hendekler kazılıp jiletli tellerle örüldüğü öğrenildi. Bölgede çok sayıda askeri üs bulunurken, bu üslerden bölgede yaşayan köylülerin 24 saat boyunca gözetlendiği ifade edildi. Sınır hattındaki köylerinde yaşayanlar yasaklamalar sonucunda neredeyse köy içerisinden bile çıkamıyor. 

KÖYLÜLER HAYVANLARINI SATMAK ZORUNDA KALDI

Sınır hattındaki askeri engellemeler sonucu köylülerin geçim kaynağından biri olan hayvancılığa da ciddi kısıtlamalar getirildi. Mera alanlarına köylülerin hayvanlarını götürmesine askerler tarafından izin verilmediği, bundan kaynaklı da köylülerin hayvanlarını bölgeden çıkarıp satmak zorunda kaldığı aktarıldı.

ÖLÜ VE YARALILAR HAKKARİ’YE GÖTÜRÜLÜYOR

Yine bahar ayının gelmesiyle birlikte dağlarda yetişen bitkileri toplamak isteyen köylülerin de askerlerce engellendiği bildirildi. Sınırın diğer tarafında gündüz askeri hareketlilik yaşanmazken, gece saatlerinde ise silah ve bomba seslerinin geldiği ifade edildi. Bölgede yaşanan çatışmalarda ölü ve yaralı askerlerin de helikopterle Hakkari’ye götürüldüğü kaydedildi. Saldırının başlamasıyla birlikte Hakkari’den Derecik’e sürekli askeri sevkiyatlar yapılırken, son zamanlarda bu sevkiyatların yoğunluk kazandığı aktarıldı. (MA)

Öne Çıkanlar