'Bankacılık etkilenirse gereken yapılır'

'Bankacılık etkilenirse gereken yapılır'
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Bankacılık sektörümüzün arkasındayız, ne gerekiyorsa her türlü desteği vereceğiz" açıklaması yaptı.

EKONOMİ - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Boğaziçi Zirvesi'nde bankacılık sektörüne ilişkin değerlendirmede bulundu. Şimşek, Reza Zarrab'ın tanık olduğu Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla davasından dolayı Türk bankaları etkilenirse bankalara gereken desteğin verileceğini söyledi.

Şimşek, "Bankacılık sektörümüzün arkasındayız, ne gerekiyorsa her türlü desteği vereceğiz" dedi, bankacılık sektöründe aşırı ısınmaya izin vermeyeceklerini ekledi.

Şimşek'in konuşmasının satır başları şöyle:

"ABD’deki davayı siyasi boyutları olan bir dava olarak görüyoruz ama sektörün kendisi şoklara karşı büyük kapasiteye sahip.

Bankacılık sektörünün aktif kalitesi yüksek şu an sorunlu kredilerin toplam kredilere oranı yüzde 3 civarı; dolayısıyla aktif kalitesi yüksek.

Bankacılık sektöründe bu sene hızlı kredi genişlemesi oldu, "aşırı ısınma var" diyenler oldu ama bu geçiciydi; normalleşme başladı.

Bankalarda (kredilerde) aşırı ısınma yok, buna izin vermeyiz. Bir tek, firmaların ciddi açık pozisyonu var ama onların da varlıkları var."

Başbakan Binali Yıldırım da, ABD'de devam eden davayla ilgili bankaları destekleyecekleri mesajını vermişti. Yıldırım, Fitch'in, ABD'deki davada Türk bankalarına ceza çıkması durumunda reytinglerinin düşebileceği değerlendirmesiyle ilgili olarak "Biz bankalarımızla, reel sektörümüzle, finans piyasalarımızla bir bütünüz. Gayet tabii ki, ekonomimize saldırı yapıldığında, 'Ben bankaların işine karışmam' diyecek halimiz yok. Böyle bir durumda kimseyi yalnız bırakmayız" şeklinde konuşmuştu.

Öne Çıkanlar