Simon Kuper, Messi ve Barcelona’yı yazdı: Kulübü parlatıp tüketen yıldız

Simon Kuper, Messi ve Barcelona’yı yazdı: Kulübü parlatıp tüketen yıldız
'Barça, 2017'den bu yaza kadar Messi'ye toplamda 555 milyon Euro'dan (674 milyon $) fazla ödeme yaptı. Neredeyse birinci sınıf bir takım kadar kazandı. Messi, Barcelona'yı kuruttu.'

Ünlü spor yazarı Simon Kuper, Messi’nin Barselona’dan ayrılışı üzerine Time dergisine bir değerlendirme yazısı kaleme aldı. Kuper, Messi’nin kulübü başarılara taşıdığını ancak babasının aşırı talepleri sonucu İspanyol devini yiyip bitirdiğini yazdı:

Lionel Messi'nin özel jeti Salı öğleden sonra Paris'e indiğinde, futbol tarihinin en verimli oyuncu-kulüp ilişkisi olan FC Barcelona'daki 20 yıllık kariyerinin sona ermesi anlamına geliyordu. 

Dünyanın en iyi oyuncusu, Barcelona başkanı Joan Laporta'nın Katalan kulübünün onu tutmayı göze alamayacağını kabul etmesinden günler sonra Katar tarafından finanse edilen Paris St Germain'e katıldı. Barça'nın 1.4 milyar dolarlık borcu ve İspanyol liginin aşırı harcamalara karşı katı kuralları, Laporta'nın Messi'ye yeni bir sözleşme teklif etmesine engel oldu ve Messi’nin çocukluğunda başlayan bağ koptu.

Arjantinli dünya yıldızı Barselona’ya vedası için düzenlenen basın toplantısında gözyaşlarına hakim olamadı, "Sadece ayrılmak istemiyorum" dedi: "Ailem ve ben kalacağımıza ikna olduk çünkü burası bizim evimiz. Kalmak için elimden gelen her şeyi yaptım ama bu mümkün değil." 

Geçmişteki ve şimdiki birçok takım arkadaşının da dahil olduğu seyirciler onu dakikalarca ayakta alkışladı. Messi'nin gözyaşları şüphesiz gerçekti. Yine de Barça'nın mali çöküşü ve ayrılışı da kendi hatası ve babası ve menajeri Jorge'nin suçu.

Hikaye 2000 yılında bir gün, Barselona'nın yaklaşık dokuz yaşında gösteren 13 yaşındaki bir Arjantinli çocuğa deneme eğitimi vermesiyle başladı.. Barça'nın o dönemki teknik direktörü Charly Rexach, küçük çocuğu görür görmez,"Kim o?" diye haykırdı ve ardından "Tanrım, onu hemen şimdi imzalamamız gerekiyor" dedi. Birisi çocuğun oyun tarzının masa futboluna benzediğini fark edince Rexach, "O zaman bana tüm masa futbolu oyuncularını getir çünkü onları takımımda istiyorum." karşılığını verdi.

Kulüp, Messi'nin büyüme hormonu tedavilerini finanse etmeyi, onunla birlikte anne ve babasını ve kardeşlerini İspanya’ya getirmeyi ve aileye yılda 120 bin Euro  maaş ödemeyi kabul etti. Bugün 34 yaşında olan Messi, Barcelona ile üç Avrupa Şampiyonlar Ligi, on İspanyol şampiyonluğu kazandı, kulüp için 778 maçta 672 rekor gol kaydetti ve altı kez Altın Top (esas olarak, küresel futbolun MVP unvanı) ile ödüllendirildi ki bu bir rekordu…

O, futbolun Platonik idealidir: Arjantin-Brezilya geleneğinde büyük bir bireyci, Barça'da kolektivist bir Avrupalı ​​oyuncuya dönüşmüştür. Daha da iyisi, dehası neredeyse mekanik olacak kadar güvenilir. Birkaç günde bir, uykulu sahil kasabası Castelldefels'ten karayoluyla aşağı iner, Avrupa'nın en büyük stadyumunu ateşe verir, sonra evine, karısına ve üç oğlunun yanına giderdi.

Yavaş yavaş, Chicago Bulls'daki Michael Jordan gibi, Messi de kulübünde bir güç merkezi haline geldi. Yeni kitabım The Barcelona Complex'i araştırırken, Barça'nın karar vericilerinin her oyuncu imzası, büyük taktik seçimi ve koçluk randevusu için Messi’nin isteklerini dikkate aldığını gördüm. 

Çoğu zaman bu dileklerini çok açık bir şekilde dile getirirdi. Messi, kişiliğini kulüp dışına yansıtmaktan asla rahatsız olmadı, ama içeride yaptı. 2010-2014 yılları arasında Barça'nın başkanı olan Sandro Rosell bana "Konuşmasına gerek yok. Beden dili hayatımda gördüğüm en güçlü dil. Onu soyunma odasında herkesin bir öneriye katılıp katılmadığını bildiği bir bakışla gördüm. Ve bu kadar. İnsanların düşündüğünden ya da aktardığından çok daha zeki."

Bunun üzerine, "Peki o ne istiyor?" diye sordum.

"Futbol istiyor" diye yanıtladı Rosell, bu, Messi'nin Barça'nın tam olarak istediği gibi oynamasını istediği anlamına geliyordu.

Kulüp, babasının neredeyse kesintisiz ücret artış taleplerine boyun eğmeye devam etti. İspanya'nın El Mundo gazetesinde yayınlanan 30 sayfalık sözleşmesinden öne çıkanlara göre Barça, 2017'den bu yaza kadar Messi'ye toplamda 555 milyon Euro'dan (674 milyon $) fazla ödeme yaptı.

Neredeyse birinci sınıf bir takım kadar kazandı. Messi, Barcelona'yı kuruttu. Bazıları onu bu hafta timsah gözyaşları dökmekle suçladı, çünkü para hırsı kulübün krizini körükledi. Yine de kendi finansal talepleri hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğu şüpheli. Messi'nin ailesinde, birçok sporcu ailede olduğu gibi, oyuncunun işi oynamaktır ve maiyeti diğer her şeyle ilgilenir.

Bu arada, Barça yanlış oyuncularla sözleşme imzalamaya devam etti: 2014'ten 2019'a kadar transfer ücretlerine 1 milyar doların üzerinde, diğer kulüplerden daha fazla harcadı. Ancak bu anlayış, yeniden satış değeri çok az olan yaşlanan bir kadroyla sonuçlandı. Ardından Covid stadyumları boşalttı. 

Kulüp büyük ölçüde turizme bağlı olduğu için Covid ve seyahat yasağı  Barselona'yı özellikle etkiledi: Pandemi öncesi oyunlarda yaklaşık 30 bin koltuk veya stadyum kapasitesinin yaklaşık üçte biri maç için yurt dışından gelenler tarafından dolduruluyordu. Bu ziyaretçiler aynı zamanda kulüp müzesinde ve mega mağazada da vakit geçirip alışveriş yaparak kulübe büyük gelir sağlıyorlardı.

Bayern Münih, geçtiğimiz Ağustos ayında yaşlılardan oluşan Barça’yı 8-2 mağlup ettikten sonra Messi kulüpten ayrılmaya karar verdi. Ancak talebini yasal olarak belirlenen süreden sonra sunduğu için kulüp kendisini bırakmadı. Geçen sezon, yaşlanan küçük adam, vasat bir Barcelona takımını İspanyol liginde üçüncü sıraya taşıdı. Ocak ayının başından Mayıs ayında Barcelona formasıyla çıktığı son maça kadar, o dönemde kaçırdığı üç maça rağmen, takımın lig gol ve asistlerinin neredeyse yüzde 55'ini tek başına sağladı.

Bu yaz başında, o ve Barcelona, ​​maaşını yarıya indirecek ve muhtemelen onu futbolun en çok kazanan oyuncusu ünvanıyla devam ettirecek beş yıllık yeni bir sözleşme üzerinde anlaştılar. Ancak, İspanya ligi La Liga, bu sözleşmeyi onaylamadı çünkü Barça, tüm gelirinden fazlasını oyunculara harcayarak lig kurallarını çiğnemişti. 

Kulübün 2019/20 sezonundaki yaklaşık 671 milyon Euro'luk harcamasını bu sezon yaklaşık 200 milyon Euro'ya düşürmesi gerekiyor. Bazıları, Messi'nin kulübe duyduğu sevgiyi göz önünde bulundurarak, Barcelona için boşuna oynamayı kabul etmesi gerektiğini savunuyor.

Ancak maaşını bir kenara bırakmak bile kulübü şu anki çukurundan kurtaramazdı... O ayrıldıktan sonra, Barcelona'nın oyuncu maliyetlerinin gelirlere oranı hâlâ La Liga'nın sınırlarının çok üzerinde, yüzde 95 civarında. Son sezonlarını artık kendisine layık takım arkadaşlarına parası yetmeyen bir kulüpte geçirmek de istemiyordu. "Ödüller için oynamaya devam etmek istiyorum" dedi. "Bu benim zihniyetim: Her zaman kazanmak istiyorum." Bunu, Neymar ve Kylian Mbappé ile dünyanın en göz alıcı forvet hattında bir araya gelmek üzere olduğu Paris'te yapabilir.

Messi, Barcelona'ya her şeyi verdi ama sonunda kulübü yedi, bitirdi.

Kaynak: https://time.com/6089441/lionel-messi-barcelona/

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar