Silivri'deki hak ihlallerini anlatan tutukluya ceza: 'Devlet içinde devlet kurmuşlar'

Silivri'deki hak ihlallerini anlatan tutukluya ceza: 'Devlet içinde devlet kurmuşlar'
Silivri Cezaevi'ndeki hak ihlallerini ailesiyle paylaşan Halil Kasal’a disiplin cezası verildi. Kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapan Beyaz Çelik, işkenceye son verilmesini istedi.

İzmir 1 Nolu F Tipi Cezaevi'nde tutulan Halil Kasal, kaldığı Silivri 5 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde 60 gardiyanın baskı ve işkencesini ailesine anlattığı için disiplin cezası aldı. 14 Ağustos Pazar günü ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde verilen disiplin cezasını aktaran Kasal, "Silivri'de yaşanan baskı ve işkenceyi anlattığım için disiplin cezası aldım. Ben şimdi ne yapacağım? Bunlar devlet içinde devlet kurmuşlar. İstedikleri gibi otorite sahibi olmuşlar. Hem vuruyorlar, hem kırıyorlar, hem de şikayetçi olanlar hakkında istedikleri gibi tutanak tutabiliyorlar. Silivri ile ilgili infaz hakimliğine verdiğim ifadelerde benim ağzımdan hiç çıkmamış, söylemediğim ifadeler yazılmış. Ben nasıl itiraz edeyim? İtiraz bile edemiyorum" dediği belirtildi.

'OĞLUMUN MARUZ KALDIĞI İŞKENCEYİ PAYLAŞARAK KURTARMAK İSTEDİM'

Disiplin cezasıyla ilgili konuşan Halil Kasal’ın annesi Beyaz Çelik, oğlunun maruz kaldığı işkenceyi kendisine anlattığını, kendisinin de görüşmeyi ses kaydına alarak paylaştığını kaydetti. Oğlunun ses kaydının paylaşımıyla hiçbir ilgisi olmadığını belirten anne Çelik, "Oğlumun ses kayıtlarını ben yayınladım. Oğlumu kurtarmak istedim. Bu yüzden oğluma hücre cezası, telefon cezası verildi. Oğluma ulaşamıyorum, salı günü oğlumun görüş günüydü. Görüşe gittim ama cezası olduğu gerekçesiyle görüşmeme izin vermediler" diye konuştu. 

'HERKES ELİNİ VİCDANINA KOYSUN, BU HAKSIZLIĞA VE İŞKENCEYE SON VERİLMELİ'

Kamuoyuna seslenen anne Çelik, oğlunun sırf derdini anlattığı için şu an cezalandırıldığını buna karşı herkesin elini vicdanına koyması gerektiğini ifade etti. Çelik, "Oğlum orada öldükten sonra cenazesini mi alsaydım? Oğluma haksız yere disiplin cezası verildi. Bu haksızlığa, işkenceye son verilmesini istiyorum" diye belirtti.

NE OLMUŞTU?

6 Nisan 2022'de Silivri 5 Nolu L Tipi Kapalı Cezavi’nde işkenceye maruz kalan 6 tutuklunun ilaç içerek intihara teşebbüs ettiği, bir tutuklunun öldüğü, birinin yoğun bakımda olduğuna yönelik bilgiler kamuoyuna yansıdı. Bunun üzerine hukukçular ve hak örgütleri harekete geçerek olayın aydınlatılmasını istedi. Cezaevi yönetimi iddiaları reddetse de yaşamını yitiren kişinin Ferhan Yılmaz olduğu ve hastanedeki görüntüleri basına yansıdı. Bu tutuklulardan biri olan Halil Kasal ise ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde işkence gördüklerini, gardiyanların kendilerini intihara yönlendirdiğini söyledi. Kasal'ın bu görüşmesine dair ses kayıtlarını ailesi paylaştı. Olayların duyulmasıyla birlikte işkenceye maruz kalan 10 tutuklu çeşitli cezaevlerine sürgün edildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar