Sildenafil maddesi içeren çikolata ve içeceklere dikkat

Sildenafil maddesi içeren çikolata ve içeceklere dikkat
Tarım ve Orman Bakanlığı, ilaç etken maddesi kullanılan gıda ürünlerinin listesini açıkladı. Özellikle sildenafil maddesi içeren çikolatalar kalp rahatsızlığına ve ölüme neden oluyor.

ARTI GERÇEK - Dünya Gıda Günü'nde, Tarım ve Orman Bakanlığı, ilaç etken maddesi kullanılan ve bu nedenle insan sağlığına öldürücü etkisi olabilacek gıda ürünleri açıklandı.

Bakanlığın internet sitesinden yapılan açıklamada 'Performans artırıcı', 'enerji yüklü' diye satılan çikolatalarda ve kahvelerde sildenafil, tadalafil gibi birçok ilaç hammaddesi tespit edildiği belirtildi.

'CEZALAR AZ, CAYDIRICILIĞI YOK'

Her yaşta kişinin çok kolay ulaşabildiği bu ürünlerin ütetici firmalarına 2019 yılı içinde 22 bin 742 lira kesilirken, firmaların elde ettikleri kazançların ise bu cezanın çok çok üzerinde olduğu biliniyor.

Hal böyle olunca firmalar cezaları ödeyip üretimi sürdürüyor. Tüketici dernekleri, cezaların caydırıcı olması için hapis ya da ticaretten men gibi önlemlerin etkili olabileceğini belirtiyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, ilaç etken maddesi kullanılan ve bu nedenle insan sağlığına öldürücü etkisi olabilacek gıda ürünleri hakkında yaptığı açıklama şöyle:

"Ülkemizde gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, kişilerin sağlığının ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetleri Bakanlık olarak büyük bir titizlikle yürütülmektedir.

'Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik' gereğince; laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdaları üreten/ithal eden; kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarasını içeren bilgiler kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır. Bakanlığımızın yürüttüğü resmi kontroller ve firmaların otokontrol sistemlerine ek olarak bu uygulamamız ile Tüketici sağlığının ve menfaatinin korunması, sektörde haksız rekabetin önlenmesi, tüketiciler aracılığıyla firmalar üzerinde bir denetim mekanizması oluşturulması ve firmaların 'güvenilir gıda üretimi'nin teşvik edilmesi amaçlanmaktadır.

Söz konusu uygunsuzlukların tespit edilmesinde; Bakanlığımızca yürütülen denetimlerin yanında, tüketiciler tarafından yapılan ihbar, şikâyet, CİMER ve Alo 174 Gıda Hattı başvuruları neticesinde gerçekleştirilen denetimlerin de büyük payı olduğu açıktır. Bu bakımdan tüketicilerin bu başvurularını sürdürmeleri, halkımızın sağlığının korunması yönündeki çalışmalarımız için büyük önem taşımaktadır."

TAKLİT, TAĞŞİŞ VE İLAÇ ETKEN MADDESİ İÇEREN ÜRÜNLER LİSTESİ 

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiğinin tespit edildiği toplam 618 firmaya ait bin 211 parti ürünü bakanlığın internet sitesinde paylaştı.

Bakanlığın tespit ettiği  taklit, tağşiş yapılan veya ilaç etken maddesi ilave edilen ürünlerin bazıları şöyle:

  • Buzzer İçecek: Ginseng Buzzer, Kahve aromalı gazlı içecek: İlaç etken maddesi Tadalafil
  • Atlas İçecek-Serhan Döner: Tutti-Frutti aromalı gazlı içecek, Bruzzer: İlaç etken maddesi Sildenafil
  • MKD Fonksiyonel: Score ginsengli meyve aromalı gazlı içecek: İlaç etken maddesi Sildenafil
  • İstandol İçecek ve Gıda Üretim: Full Energy, Karışık meyve aromalı gazlı içecek: İlaç etken maddesi Sildenafil
  • Herbalmed Gıda Ürünleri: 7/24 Love, Meyve aromalı gazlı içecek: İlaç etken maddesi Sildenafil
  • Övül Çikolata Şekerleme: Ginseng Buzzer, İced Coffe: İlaç etken maddesi Sildenafil
  • Melis Arı Çiftliği: Süzme Çiçek Balı, Protein ve Ham bal: Sahte
  • Artukoğlu Gıda: Diyar Süzme Çiçek Balı, Protein, Ham bal: Sahte
  • Balcılar Gıda: Süzme Çiçek Balı, Çam ve Çiçek Balı özü: Sahte
  • Bozkurt Biber Fabrikası: Yöresel ev biberleri, Kırmızı pul biber: Boya tespit edildi
  • Akman Tarımsal ürünler: Acı kırmızı biber: Boya ve gıda boyası tespit edildi
  • Altınbaşak Çay ve Gıda San: Altınbaşak Gold Tea, Siyah Çay: Boya, gıda boyası tespiti
  • Koz Grup İlaç Kozmetik: On Tea Bitki Çayı: İlaç Etken Maddesi: Sibutramin
  • Sahe Grup Gıda: Teff tohumlu, Çay, Karışık bitki çayı, Bitki çayı; İlaç etken maddesi: Sibutramin

Öldürücü etkisi olan ilaç etken maddelerinin bulunduğu ütrünlerin listenin tamamını Tarım ve Orman Bakanlığı'nın internet sitesinden inceleyebilirsiniz. Teşhir edilen markalara ait, baldan zeytin yağına, çikolatadan kahveye, çay ve birki çayından enerji içeceğine  618 firmaya ait bin 211 ürün ye alıyor.

Öne Çıkanlar