Koço köyü, IŞİD'den geri alındı

Koço köyü, IŞİD'den geri alındı
Haşdi Şabi, Şengal'in IŞİD tarafından işgal edilmesinden sonra en büyük Ezidi katliamının yaşandığı Koço köyünü IŞİD'den geri aldı.

HABER MERKEZİ - Şii milislerin oluşturduğu Haşdi Şabi gücü, Şengal bölgesinde başlattığı "Muhammed Resulullah" operasyonu kapsamında "Şengal Şehitleri" adıyla Ezidi Kürt köylerini IŞİD’den geri almak için yeni bir operasyon başlattı.

Haşdi Şabi Askeri Konseyi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis, "Muhammed Resulullah" operasyonu kapsamında "Şengal Şehitleri" adıyla yeni bir operasyon başlattıklarını yazılı bir açıklama ile duyurdu. Mühendis’in yaptığı açıklamada, Keyrewan kasabasının batısı ile Beac’ın alınarak Irak-Suriye sınırına ulaşmayı ve IŞİD’in anılan bölgedeki Suriye bağlantısını kesmeyi hedeflediklerini söyledi.

Keyrewan kasabası civarında devam eden operasyona yönelik bilginin de yer aldığı açıklamada, İmilhat köyünün geri alındığı, Malhe köyündeki ablukanın sürdüğü ve IŞİD’in ikmal yollarından olan Hatemiye-Koço köyleri arasındaki yolun da tamamen kesildiği ifade edildi. Aynı açıklamada Beac’ın Erfa köyü ile Kube Wehbi köyülerinde de kontrol sağlandığı belirtildi. Açıklamada, Haşdi Şabi güçlerinin Şengal - Beac arasındaki bağlantı yolunda kontrolü sağladığı ve bu yol üzerinden Domiz yerleşkesine ulaşıldığı bilgisine de yer verildi.

"AMAÇ KOÇO KÖYÜNÜ KURTARMAK"

Haşdi Şabi güçlerinin "Şengal Şehitleri" adıyla başlattığı operasyonun asıl amacı, IŞİD’in en büyük katliamlardan birini gerçekleştirdiği Ezidi Kürt köyü Koço’nun alınması olarak gösterildi.

Akşam saatlerine doğru ise Heşdi Şabi güçlerinin, Ezidi Kürtlere ait Şengal bölgesindeki Koço köyünü IŞİD’den geri aldığı açıklandı.

Heşdi Şabi’den yapılan açıklamada, 3. Tugay’ın düzenlediği operasyonda Beac’ın doğusundaki Koço köyünde kontrolün sağlandığı belirtildi.

Bölgede bulunan Erbil merkezli Rûdaw televizyonunun muhabiri de Keyrewan’a bağlı bütün köy ve yerleşim birimlerinin Heşdi Şabi tarafından daha önce alındığını aktararak Koço köyünün alınmasıyla Keyrewan’a bağlı 48 köyün tamamında denetimin Haşdi Şabi tarafından sağlandığını söyledi.

IŞİD, 2014 Ağustos’unda Şengal kent merkezini işgal ettikten sonra Şengal’e 18 km mesafedeki Koço köyüne yönelmiş ve bu köyde büyük bir katliama imza atmıştı. Daha sonra ele geçirilen görüntülerde Koço köyünü basan IŞİD’lilerin kadın ve erkekleri ayrırarak kadınları ve çocukları esir ettikleri, erkekleri ile öldürmek üzere götürdüğü görülüyordu. IŞİD işgali öncesinde 4 bin nüfuslu olan köyde yaşayanların büyük çoğunluğu Ezidi Kürtlerden oluşuyordu.

Öne Çıkanlar