Şiddet uygulayan polise değil darp edilen kadınlara dava

Şiddet uygulayan polise değil darp edilen kadınlara dava
Antalya'da 8 Mart’ta yapılan Feminist Gece Yürüyüşü sırasında polis saldırısında darp edilerek, gözaltına alınan 40 kişi hakkında dava açıldı.

Antalya Kadın Platformu üyeleri, bu yılda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerinin finalini Feminist Gece Yürüyüşü ile yapmak istedi. Ancak 8 Mart akşamı Hadrian Kapısı’nda (Üçkapılar) bir araya gelen kadınlar, polisin şiddetine maruz kaldı. 40 kişi gözaltına alındı. Savcılık, şiddet uygulayan polis hakkında herhangi bir işlem yapmazken gözaltına alınan 34 kadın ve 6 LGBTİ+ üyesi hakkında dava açıldı. 

İDDİANAME HAZIRLANDI

 Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre soruşturmayı tamamlayan Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı, 40 kişi hakkında "Kanuna Aykırı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Düzenleme, Yönetme, Bunların Hareketlerine Katılma" iddiasıyla hazırladığı iddianame, Antalya 8'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. 

POLİS ŞİDDETİ GÖRÜLMEDİ

Polisin şiddet ve tehditlerini görmezden gelen savcılık iddianamede, grubun dağılmayarak polise direndiğini ve müdahaleyle gözaltına alındıklarını belirterek, "...kapsamı bir bütün olarak değerlendirildiğinde şüphelilerin bildirimde bulunmadan yürüyüş yaptıkları ve dağılmaları yönünde ihtara uymayarak mukavemet ettikleri anlaşıldığından üzerine atılı ‘Kanuna Aykırı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Düzenleme, Yönetme, Bunların Hareketlerine Katılma' suçunu işledikleri tüm dosya kapsamındaki bilgi ve belgeler içeriğinden cezalandırılmalarına" ifadelerine yer verdi.

‘KOLLUĞUN YAPMIŞ OLDUĞU TÜM HUKUKSUZ EYLEMLER GÖZE GÖRÜNMEMİŞTİR’

 Hakkında dava açılanlardan avukat Ahmet Çevik, her yıl yapılan Feminist Gece Yürüyüşü’ne bu yıl polisin "kanunsuz emre" uyarak sert ve "yasadışı" müdahalede bulunduğunu belirtti. Müdahale sırasında avukat olduğunu belirtmesine rağmen darp edilip, gözaltına alındığını anlatan Çevik, gözaltı işlemine dair şikayetçi olmalarına karşın haklarında dava açıldığına işaret etti. Çevik, "Bu şikayetim güçlerine gitmiş olacak ki kanunsuz emri veren müfteriler yine işledikleri suçları bertaraf etme adına suç isnadında bulunmuşlardır. Kolluğun yapmış olduğu tüm hukuksuz eylemler göze görünmemiştir. Oysa ki insanların Anayasal haklarını kullanmasına ilişkin yapmış olduğu eyleme suç şüphesi gözü ile bakılmaktadır. Karakolda daha önce dediğim gibi Anayasal hakkımı kullandım, kolluk suç işledi" dedi.

Öne Çıkanlar