Seyit Rıza ve arkadaşları Dersim'de anıldı

Seyit Rıza ve arkadaşları Dersim'de anıldı
Seyit Rıza ve arkadaşları, idam edilmelerinin 84’üncü yıl dönümünde anıldı.

Emek ve Demokrasi Platformu, Dersim direnişinin öncü isimlerinden Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edilmesinin 84’üncü yıl dönümünde, Dersim Belediyesi Konferans Salonu’nda bir panel düzenlendi. Panele yazar Hüseyin Ayrılmaz ve Nevzat Onaran konuşmacı olarak katıldığı panelde, kentte bulunan siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri de yer aldı. "İyileşmek için yüzleşmek, Tertele'den Kalanlar" sunumu yapan Prof. Dr. Gülnaz Karatay, katliam sonrası toplumda yaşanan travmalar üzerinde durdu. 

MEDENİYET BU MU?

Seyit Rıza’nın ailesinin bir kısmının 1937 yılının Nisan ayında Laçinan’da kurşuna dizildiğini belirten yazar Hüseyin Ayrılmaz, askerlerin katlettiği kişiler arasında Seyit Rıza’yı göremediklerinden, oğlu Şêx Hesen’ı katlederek kendileriyle götürdüklerini söyledi. Ayrılmaz, "Devletin bu topraklarda vahşet boyutu yeterince anlattık mı bilmiyorum. Hepimiz İŞİD’ten nefret ederiz. Baş kesiyor, yakıyor, yıkıyor. Yani sen modern bir devlet olduğunu söylüyorsun ve bir şey kurmuşsun. Bize de hep öyle diyorlardı; ‘Bu topraklara medeniyet getirdik.’ Peki senin medeniyetin bu mu?" diye sordu.

Tunceli isminin sıradan seçilmediğini dile getiren yazar Nevzat Onaran da, "Türk devletinin Tunceli ile Dersim’de ne yapacağının şifresiydi" dedi. Medenileştirme adı altında on binlerce Dersimlinin öldürüldüğünü söyleyen Onaran, binlercesinin de sürgün edildiğini hatırlattı. 

Panel, soru cevap bölümünün ardından sona erdi. (MA)
 

Öne Çıkanlar