Seyhan Belediyesi işçileri: Bize dayatılan sefalet ücretlerinde mutabık değiliz!

Seyhan Belediyesi işçileri: Bize dayatılan sefalet ücretlerinde mutabık değiliz!
Seyhan Belediyesi işçileri örgütlü oldukları Genel-İş Sendikası yönetimi ile belediye arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesi kararına tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Bir ay önce grev kararı alan Seyhan Belediyesi işçilerinin örgütlü olduğu Genel-İş Sendikası yönetimi Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerin de anlaşma sağlandığını duyurdu. Sendikanın duyurduğu habere tepki gösteren işçiler, kendilerinden habersiz atılan imzaların meşru olmadığını belirterek "Bize dayatılan sefalet ücretlerinde mutabık değiliz!" ifadelerini kullanarak basın bildirisi yayımladı.

Genel-İş Adana Şube Başkanı Hüseyin Yaşar Gündoğdu yaptığı paylaşımı n ardından ortadan kayboldu. Sendika yönetimi paylaşımı Genel-İş Adana Şube Başkanı Hüseyin Yaşar Gündoğdu Ankara’ya gittikten sonra paylaştığını belirten işçiler, de Gündoğdu’ya ulaşamadıklarını belirtti.

DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği de Facebook sayfasından yapılan paylaşımda, sefalet ücretini kabul etmediklerini belirterek, "Yaklaşık 4 aydır devam eden Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri işçilerimizin ve işyeri temsilcilerimizin genel mutabakatı sonucu anlaşmayla sonuçlanmıştır" denildi. Seyhan Belediyesi işçileri ise yayınladıkları bildiride "İşçilerden ve işçi temsilcilerinden habersiz, Belediye Başkanı ve Sendika Başkanının aralarında attıkları imzalar meşru değildir! Bize dayatılan sefalet ücretlerinde mutabık değiliz!" ifadelerini kullandı.

İşçiler yayımladıkları bildiride, taleplerini "6 bin TL net maaş ve işe gelip gidebilmek için yol parası, işimizde 8 saat çalışabilmek için bir öğün yemek parası istiyoruz" şeklinde ifade edildi. 

Evrensel'de yer alan habere göre; Kendilerine dayatılan sefalet zammını hesaplayarak aktaran işçilerin bildirisi şu şekilde:

"Bize sunulan en düşük teklif yol ve yemek dâhil 5256 TL, en yüksek teklif ise temizlik işçilerine verilen yine yol ve yemek dahil 5555 TL. Büro işçilerine verilen en düşük teklif üzerinden bir hesap yapalım:

Yemek tutarı 780 TL +yol tutarı 312 TL, yakacak parası 55 TL toplamda 1147 TL. 5256 TL’den bu rakamı düşünce elimize kalan 4109 TL.  Haklarımızı korusun ve iyileştirsin diye üyesi olduğumuz sendikaya her ay ödediğimiz 175 TL aidatı da düşünce elimize kalan yani evimize götürebildiğimiz para 3934 TL. Temizlik işçilerine verilen teklifi de bu rakama 300 TL (koku ve direksiyon primi gibi ek sosyal haklar) ekleyerek 4234 TL olarak not edelim.

Özetle Seyhan Belediye yönetiminin büro işçilerine reva gördüğü rakam, bugünlerde mevcut iktidar tarafından bile, yüksek enflasyon karşısında güncellenmesi gerekliliği inkar edilemeyen asgari ücretin de açlık sınırının da altında. Yüksek verdik, en yüksek verdik diye parlatılmaya çalışılan temizlik işçilerinin eline geçecek olan rakam ise 4234 TL ile yine asgari ücretin de açlık sınırının da altında"

'BELEDİYE BAŞKANI ABA ALTINDAN SOĞA GÖSTERDİ'

Belediye Başkanı Akif Kemal Akay’ın katıldığı canlı yayında "ayda 800 TL ile bile geçinen aileler var" diyerek işçilerden şükretmeleri, aklı olmayanın konuşmaması gerektiğini söylediğini dile getiren işçiler "Greve gideceklermiş buyursunlar gitsinler" diyerek kendilerine aba altından sopa gösterip, 3-5 temsilci diye temsilcilerinin hedef gösterildiğini söyledi.

GREV KIRICILIĞI SUÇTUR! BASKI VE TEHDİTLERE BOYUN EĞMEYECEĞİZ!

İşçilere baskı ve sürgün gibi mobbingler uygulandığını, iş kanununa hâkim olmayan birçok işçinin işten çıkarılacağına inandırılmaya çalışıldığını dile getiren işçiler,  "Sendika yönetimi ise tüm bu süreçlerde sessiz kalarak ve temsilci arkadaşlarımızı süreç dışında tutarak, eyleme geçmek için yasanın kendisine tanıdığı 60 günlük süreyi, işveren ve askerlerinin grev kırıcılığı faaliyetlerini rahatça yürütebilmesi için işverenin hizmetine sundu" dedi. 

Genel İş Adana Şube Başkanı Hüseyin Yaşar Gündoğdu’nun teklifin reddedildiğini 14 Şubat’ta kendi sosyal medya hesabından duyurmasına rağmen sonrasında hiçbir eylem ve bilgilendirmede bulunmadığını dile getiren işçiler, "30 günü aşkın derin sessizliğin ardından yanına aldığı müdürler, birim amirleri, şeflerle birlikte işçileri ayrı ayrı ziyaret etmiştir. Bu ziyaretlerde işveren teklifinin iyi olduğunu anlatan sendika başkanı, gittiği her birimde işçilere ‘diğer birimlerdeki işçilerin teklifi kabul ettiğini’ belirterek böl-parçala-yönet stratejisi ile grev kırıcılığında öncü rol üstlenmiştir". Karşılarında işçi temsilcilerini değil amirlerini, yöneticilerini gören işçilere korku, sindirme ve yalnızlaştırma yöntemleriyle baskı uygulanmıştır. Bu ziyaretler neticesinde sosyal medya hesaplarından bolca fotoğraf paylaşan sendika başkanı H.Yaşar Gündoğdu işverenle yaptığı işbirliği gereği, grev konusunda kararlı olan işçilerin azınlık olduğu algısını yaratmaya çalışmıştır. TİS teklifinin reddedildiğini 14 Şubat’ta kendi sosyal medya hesabından duyuran H.Yaşar Gündoğdu, aynı teklifin 16 Mart’ta kabul edildiğini yine kendi sosyal medya hesabında paylaşmıştır. Teklifte hiçbir bir değişiklik olmamasına rağmen, işçilerin grev kararında nasıl değişiklik olduğunun ya da gerçekten değişiklik olup olmadığının yorumunu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz."

Öne Çıkanlar