Sevag Balıkçı anıldı: Bebekten katil yaratan zihniyettir o tetiği çektiren

Sevag Balıkçı anıldı: Bebekten katil yaratan zihniyettir o tetiği çektiren
Sevag Balıkçı, katledilişinin 11'inci yılında mezarı başında anıldı. HDP’li Paylan, barış ve yüzleşme çağrısında bulunarak, 'Adaletle buluşmaya ihtiyacımız var' dedi.

Yağmur Kaya


+GERÇEK- Batman'da 24 Nisan 2011 tarihinde zorunlu askerliğini yaparken Kıvanç Ağaoğlu tarafından katledilen Sevag Balıkçı İstanbul Şişli'deki Ermeni Mezarlığı'nda anıldı.

Sevag Balıkçı’nın babası Garbis Balıkçı’nın bu sabah hayatını kaybetmesiyle acının, hüznün ikiye katlandığı anmada, "Sevag’ın annesi Ani Balıkçı, Sevag’ı bugün bizlere emanet etti" denilerek baba Balıkçı'nın 11 yıldır adalet beklediği vurgulandı. Türkiye'nin suçlar ve günahlarla yüzleşmediği bu nedenle nefret suçlarının arttığına dikkat çekilen anmada, barış ve adalet çağrısında bulunuldu.

Anmaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda yurttaş katıldı.

     

‘GÖÇ YOLLARINDA HALKIMIZIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞUNU KAYBETTİK’

Dua okunmasının ardından Balıkçı'nın mezarı başında bir konuşma yapan HDP Milletvekili Garo Paylan, 24 Nisan 1925 Ermeni Soykırımı'nın 107'in yıldönümü olduğunu hatırlatarak, bu tarihin Ermeni Halkı için bir yas günü olduğunu söyledi. Paylan, "Bundan tam 107 yıl önce bugün, dönemin cuntasının emriyle 250 kişiden fazla Ermeni aydın, siyasetçi, yazar evlerinden gözaltına alınarak Ankara ve Çankırı Ayaş'a sürülüp katledildiler. Bu, Ermeni Halkının büyük felaketini başlangıç günüydü" diye konuştu.

Tehcir Kanunu'yla Ermeni Halkının köylerinden, kasabalarından, illerinden sürüldüğünü vurgulayan Paylan, "Büyük çoğunluğu daha şehirlerin dışına varamadan katledildiler. Göç yollarında halkımızın büyük çoğunluğunu kaybettik" dedi. "Bu, bir soykırımdır" diyen Paylan, 107 yıldır bu suçla, günahla yüzleşilmediğini söyledi.

'IRKÇI BİR CİNAYETLE ARAMIZDAN ALDILAR'

Ermeni Soykırımı'nın büyük bir suç olduğunu ancak soykırımla yüzleşilmemesinin çok daha büyük bir suç olduğunu dile getiren Paylan, cezasızlık politikasına işaret etti. Paylan, "Cezasız kalan suçları tekrarlar ve tekrarlanıyor. Canımız Hrant Dink'i aldılar aramızdan. Bundan 12 yıl öncede canımız Sevag Balıkçı'yı askerlik görevini yaparken ırkçı bir cinayetle aramızdan aldılar. Onu (Sevag) öldüren tetikçi miydi? Hayır, değildi! Bir zihniyet, bebeklerden katil yaratan zihniyettir o tetiği çektiren. Sevag'ı da böylece aramızdan aldılar" diye konuştu.

     

GÜNAHINI, SUÇUNU KONUŞAMAYAN BİR TÜRKİYE'YE DOĞRU GİDİYORUZ

Ülkenin karanlık bir iklime girdiğini belirten Paylan, "Pek çok suçu, günahı konuşabilen bir Türkiye'den yeniden konuşamayan, susan bir Türkiye'ye doğru gidiyoruz" dedi.

'SUSARSAK SOYKIRIMCI ZİHNİYET SUÇ İŞLEMEYE DEVAM EDER'

Ermeni Soykırımı'nın yıldönümüne ilişkin İstanbul'da yapılacak olan etkinliklerin İstanbul Valiliği tarafından yasaklanmasına değinen vekil Paylan, "Yeniden susmamızı istiyorlar. Ama, emin olun, bizler susarsak soykırımcı zihniyet suç işlemeye devam eder. Ve yeni Sevag Balıkçı'lar, yeni Hrant Dink'lerle karşı karşıya kalırız. Susmak bizi hiçbir iyi yere götürmez. Tam tersine konuşmak, yüzleşmekle ve adaletle buluşmaya ihtiyacımız var. Konuşalım, barışalım, helalleşelim... Aksi takdirde kötülük her yeri saracak" vurgusu yaptı.

Bu sabah yaşamını yitiren Sevag Balıkçı'nın babası Garbis Balıkçı'nın 11 yıldır adalet beklediğini ifade eden Paylan, "Adaletten uzak olduğumuz bir noktada bir 24 Nisan günü kaybetmiş olduk. Sevgili Garbis Balıkçı'nın da ruhu şad olsun" dedi.

'ADALET SAĞLANINCAYA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ'

Nor Zartonk Sözcüsü Norayr Olgar ise, Sevag Balıkçı'yı unutturmamak için her yıl mezarı başında bir araya geleceklerinin söyledi. Olgar, "Onu bizden alanlardan adalet sağlanıncaya kadar mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Öne Çıkanlar