SES'ten Aile Sağlığı Merkezleri raporu

SES'ten Aile Sağlığı Merkezleri raporu
'Salgınla mücadelede birinci basamak sağlık hizmetleri yöneticiler tarafından geri hizmet olarak görülmekte ve bu alana yönelik uygulamalar hayata geç geçmektedir.'

Sağlık Emekçileri Sendikası( SES) Aile Sağlığı Merkezleri( ASM) çalışanlarına yönelik raporunu açıkladı. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin koronavirüs salgınına karşı mücadelede önemsenmediği kaydedilen raporda, sorunların hala devam ettiği bilgisi aktarıldı.

SES Ankara Şubesi, ‘Salgınla Mücadelede Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri Raporu'nu 40 ASM'de çalışan doktorlarla gerçekleştirdi. Raporda, "Salgınla mücadelede birinci basamak sağlık hizmetleri yöneticiler tarafından geri hizmet olarak görülmekte ve bu alana yönelik uygulamalar hayata geç geçmektedir" denildi. 

Salgın süresince çalışanların çok fazla rapor talep ettiğinin belirtildiği raporda, ekipman eksikliği ve yetersizliği olduğu ve kronik hastalığı olan doktorların çalışmaya devam ettiği vurgulandı.

SES Ankara Şubesi sorunların çözümü için, "Birinci basamak sağlık hizmetlerinde görev yapan tüm sağlık emekçilerine nitelikli yeterli ekipmanın sunulması gerekmekte. Bu süreçte birinci basamak sağlık hizmetlerinde randevu sisteminin uygulanması gerekmekte. Tüm birinci basamak sağlık hizmetlerinde başvuran her hasta triaj uygulamasından geçirilmeli. Salgın süresince ASM çalışnlarının ücretlerinde izin ve rapor kesintisi yapılmamalı" önerilerini sundu.

EKİPMAN EKSİK VE YETERSİZ

Salgınla Mücadelede Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri Raporu'nda tespit edilen eksikler ise şu şekilde:

Salgının ilk döneminde koruyucu ekipman verilmedi. Ekipman bir hafta sonra verildi ancak sayı olarak yeterli olmadığı ifade edildi. Aile hekimleri tarafından ilk dönem tüm ihtiyaçların kendi imkânları ile sağlandığı belirtildi.

Ekipmanların kişiye özgü olmaması nedeniyle tam koruyucu özelliğinin zayıf olduğu bildirildi.

ASM’lerde dezenfektan ve el dezenfektanı verilmedi. Piyasada zor bulunması nedeniyle de sorun yaşandığı kaydedildi.

Ekipman eksikliği, fiziki alan uygunsuzluğu nedeniyle triaj yapılmasında sorunlar yaşandığı dile getirildi.

Semptom görülen riskli hastaların ayrı yerde muayene edilemediği vurgulandı.

ÇOK FAZLA RAPOR TALEBİ VAR

Çalışanlar tarafından çok fazla rapor talep edildiği aktarıldı ve sağlık çalışanları üzerinde baskı oluştuğu ifade edildi.

Yaşlı ve sosyal desteğe ihtiyacı olan hastaların ilaçlarının temininde sorunlar yaşadığı kaydedildi.

KRONİK HASTALIĞI OLANLAR ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR

Birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışan sağlık personeline yönelik eğitimlerin verilmedi. Kronik hastalığı olan sağlık çalışanlarının çalışmaya devam ediyor. Sağlık personeline yönelik tanı testlerinin de yapılmadığı aktarıldı.

ASM çalışanlarının ücret düzeyinin aktif gün üzerinden verilmesi, Covid-19 pozitifliği veya semptomların görülmesi nedeniyle rapor, evde izole kalmak gibi durumlarda ücretlerinin kesintiye uğradığı ifade edildi.(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar