Adliye bahçesine girişleri engellenen Şenyaşar ailesine ‘iyi niyet’ten müdahale edilmemiş

Adliye bahçesine girişleri engellenen Şenyaşar ailesine ‘iyi niyet’ten müdahale edilmemiş
Adalet mücadelesi veren Şenyaşar ailesinin adliye bahçesine girmesini engelleyen başsavcı vekili ‘iyi niyet’ten kaynaklı müdahale etmediklerini iddia etti.

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018’de AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından eşi ve iki oğlu öldürülen Emine Şenyaşar ile saldırılardan yaralı kurtulan Ferit Şenyaşar’ın Urfa Adliyesi önündeki Adalet Nöbeti 520’inci gününe girdi. Emine ve Ferit Şenyaşar, bugün de Urfa Adliyesi önüne geldi.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığı habere göre Urfa Adliyesi girişinde yer alan merdivenlerde nöbeti başlatmak isteyen anne ve oğlu, bugün de engellendi. Adliye binası önünde bir araya gelen çok sayıda polis, anne ve oğlunun adliye binası kapısında oturmak için bahçeye girmesini engellemek istedi.

Avukatları Serhat Kurt ile birlikte adliye bahçesine giren Şenyaşar ailesi, polisler tarafından ablukaya alındı. Av. Kurt, ailenin 100 güne yakındır oturdukları yerde neden engellendiklerini sormak için başsavcı ile görüşmek üzere adliyeye girdi. Şenyaşar ailesi ise bina önünde oturarak nöbetlerini sürdürmek istedi. Ancak polisler, oturmanın yasak olduğunu belirterek, ailenin yere oturmasını engelledi. Polisin tutumuna tepki gösteren Ferit Şenyaşar, annesinin 65 yaşında olduğunu ve ayakta bekleyemeyeceğini belirtti. Bir polis amiri annenin ayakta bekleyeceğini belirterek, polislere oturmaması için talimat verdi ve aileye kendisini şikayet edebileceklerini söyledi.

GAZETECİ ACAR’A MÜDAHALE

Bu esnada görüntü almak isteyen Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Emrullah Acar da polisler tarafından engellendi. Genel Bilgi Taraması (GBT) yapılan Acar, alandan uzaklaştırılmak istendi. Adliye bahçesinde görüntü alınmasının yasak olduğunu ifade eden polisler, TCK 286’yı (Ses veya görüntülerin kayda alınması suçu) gerekçe göstererek, Acar’ı gözaltı yapmakla tehdit etti. TCK 286’da duruşma esnasında ve sonrasında görüntü almanın yasaklandığını belirten Acar’ın çekim yapmaya devam etmesi üzerine, polisler fiziki müdahaleye başladı. Polisler, Acar’ın telefonuna el koymak istedi. Avukatların müdahalesiyle polisler gözaltı yapmadı.

‘ZORLA DIŞARI ÇIKARMA’ KARARI

Urfa Cumhuriyet Başsavcı vekili ile görüşen ailenin avukatı Serhat Kurt, engellemenin başsavcılık kararı ile uzun bir süre önce alındığını, adliye binası içinde oturmanın yasaklandığını belirti. Kurt, başsavcı vekilinin, yaklaşık yüz gündür "iyi niyetten kaynaklı müdahale etmediklerini" ileri sürdüğünü aktardı. Kurt ayrıca, başsavcı vekilinin polislere ailenin adliye binası içinde pankart ya da pankartsız oturmaları durumunda zorla dışarı çıkarılmaları talimatı verdiğini aktardı. Aile engelleme üzerine adliye binası önündeki "Şenyaşar ailesi adalet köşesi" olarak adlandırılan alanda nöbete başladı.

’60 DERECE SICAKTA BEKLETMEK Mİ İYİ NİYET?’

Engellemelere tepki gösteren Ferit Şenyaşar, "Son 3 gündür nöbetimiz ile ilgili müdahaleler yapılıyor. Yeni vali ve güvenlik şube amiri bizi buradan uzaklaştırmak istiyor. Talebimiz adalettir. Yüzlerce polis 3 gündür bizi engelliyor, biz adliyeye girdiğimizde adliye bahçesinde olağanüstü bir durum yaşanıyor. Ortada bir hukuksuzluk var. Bir katliam yapıldı, bu katliam güvenlik kameralarının önünde yapıldı. Toplum vicdanını rahatlatacak bir karar istiyoruz. Adalet gelene kadar mücadelemiz devam edecek. Daha önce gölge olduğu için adliye binası önünde nöbet tutuyorduk. Bugün avukatımız başsavcı vekili ile görüştüğünde, başsavcı vekili ‘iyi niyet’ diyerek, adliye binasının dışında oturmalarına izin vereceğiz diyor. Annenin 60 derece sıcakların altında oturması mı iyi niyet? Anne neden burada bekliyor? Neden 4 yıldır dava ile ilgili bir gelişme olmuyor? Neden hala gizlilik kararı var?" diye sordu.

Ailenin sosyal medya hesabından da şu mesaj paylaşıldı: "Bize yaşatılan bu adaletsizliği görmek için, parti mensubu ya da siyasi kişiliğiniz olmasına gerek yok. İnsan olmak yeterli."

Öne Çıkanlar