Şentop'tan fezleke açıklaması: İç tüzük, ihtimallerin hepsine imkan veriyor

Şentop'tan fezleke açıklaması: İç tüzük, ihtimallerin hepsine imkan veriyor
'Karma Komisyon dosyanın içeriklerine bakarak karar verecektir.'

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Meclis'e gelen ve aralarında HDP'lilerin de olduğu fezlekelerle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şentop, "Dosyaların içeriğine göre karar verilir" dedi. Şentop, Gergerlioğlu ve Enis Berberoğlu'nun dosyalarının Meclis'e gelmediğini bildirdi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Azerbaycan Büyükelçiliği tarafından düzenlenen ‘Hocalı Katliamının 29. Yıl Dönümü Fotoğraf ve Resim Sergisi’nin açılışını yaptı. Şentop, açılış konuşmasının ardından parlamento muhabirlerinin sorularına yanıt verdi.

'KARMA KOMİSYON KARAR VERECEK'

Çoğunluğu HDP’lilerin oluşturduğu 33 milletvekilinin fezlekelerinin Karma Komisyon'a sevk edilmesi hakkında Şentop, "Meclis Başkanlığı’nın görevi teklif olarak inceledikten sonra Karma Komisyon’a göndermek. Bundan sonraki aşamada bir şey yapılacaksa, buna Karma Komisyon karar verecektir. Benim bu konuda bir şey söylemem doğru olmaz" dedi.

'HER İHTİMAL VAR'

Fezlekeler içinde sadece "terör" ile ilgili olanların mı ele alınacağı konusunda Şentop, "Bir şey diyemiyorum. Geçmiş dönemlere baktığımızda her ihtimal var. Dönem sonuna bırakıldığı, toptan kaldırıldığı, bazı dosyaların kaldırıldığı oldu. İçtüzük bu ihtimallerin hepsine imkan veriyor. Dosyaların içeriklerine göre değerlendirmek lazım. Değerlendirmeyi de Karma Komisyon yapacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın fezlekeler için "Genel Kurul’a gelir" demesine ilişkin Şentop, "Yine Karma Komisyon dosyaların içine bakarak karar verecektir. Kamuoyunun yakından ilgilendiği ve işlenen suçların mahiyeti bakamından infial uyandıran dosyalar bağlamında zaman zaman dokunulmazlığın kaldırılması yönünde karar verilmiş. Benim bir şey söylemem doğru olmaz" ifadesini kullandı.

'MECLİS AÇISINDAN ÜZÜCÜ'

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin "TBMM'nin teröristlerden temizlenmesi gerekiyor", MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin "mazbatalı teröristler" ifadelerinin anımsatılması üzerine Şentop, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Malumunuz Anayasa Komisyonu Başkanlığı yaptım. Aynı zamanda fezlekelerin bulunduğu Karma Komisyonu Başkanı. Göreve başladığım tarih içinde gerek sayısal gerek içerikleri itibariyle bilgi sahibiyim. 26. dönemden önce dosyalar az makuldü, hem de dosyalar alelade suçlarla ilgiliydi. Bu dönemde dosyaların terörle ilgili olduğunu ve sayıca çok olduğunu ifade ettiniz. Ben hem nicelik olarak hem içerik bağlamında bir farklılaşma olduğunu üzülerek ifade etmek isterim. Milletvekilliği seçimine engel durumlar belirlenmiş. Suçlarla ilgili olarak bunların kesin hükümle sonuçlanması öngörülmektedir. Ortada bir kesin hüküm yoksa milletvekili seçilmeye engel yok fakat eskiden yargılama aşamasında olunan kişilerin genellikle aday gösterilmediğini, milletvekili seçilmediğini söylüyorum. Fakat bu durum değişmiş. Bu yargılamalar devam ederken milletvekili seçildikten sonra yargılamaların durmasına karar veriliyor. Dosyalar buraya fezleke olarak geliyor. Meclis açısından üzücü olduğunu söylemek isterim."

'GELDİKTEN SONRA DEĞERLENDİRİRİZ'

HDP Milletvekili Gergerlioğlu’nun mahkeme kararı için Şentop, "Gelmedi henüz, hayır" yanıtı verdi. Şentop, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun fezlekesi için de "Hayır, fezleke olarak gelmedi" dedi.

Gergerlioğlu hakkında nasıl işlem yapılacağının sorulması üzerine Şentop, "Önce bir gelsin, görelim. Ondan sonra değerlendiririz" ifadesini kullandı.

Şentop, dokunulmazlığın kaldırılması süreciyle ve yeni anayasa değişikliğindeki formüllerle ilgili soruya şu yanıtı verdi:

"Bu Anayasa, 1982 yılında kabul edildi, kesin hüküm esas alınmış. Bireysel başvuru ile ilgili husus ise 2012 yılından itibaren uygulanmaya başlandı.  Bireysel başvuru, olağan yargılama sürecinin bir unsuru değil. Bir hüküm kesinleştikten sonra derece içerisinde bir mahkeme değil Anayasa Mahkemesi. Bireysel başvuru süreci de bir olağan yargılama süreci değil. Bu bakımdan bir hükmün kesinleşmesini engellemiyor, Anayasa Mahkemesi’nde davanın görülüyor olması veya bireysel başvuru karanının veriliyor olması. Bunu yaşadık… Bu bakımdan Anayasa kesin hükmü esas alıyor. 'Kesin hüküm verildikten sonra, bu Genel Kurul'a bildirildikten sonra milletvekilliği düşer' diyor. Bireysel başvuru süreci sonra çıkmış. Bireysel başvuru sürecine ilişkin bir şey yapılacaksa, hukuki düzenleme yapılması gerekir. Biz, önce Anayasa'nın sözüne uygun davranmak zorundayız.

'MECLİS’İN ADININ GEÇİRİLMESİNİ YANLIŞ BULUYORUM'

TBMM'nin, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında verdiği ikinci hak ihlali kararının gerekçesini bilgi için Meclis'e gönderen Anayasa Mahkemesi'ne "tavzih ve maddi hata düzeltme" yazısı gönderilmesiyle ilgili de konuşan Şentop, şunları söyledi:

"Bazı dikkatsiz siyasetçiler ve köşe yazarları, Anayasa Mahkemesi'ne gönderdiğimiz yazı için, 'Neden bu kadar zaman sonra gönderildi' diyor. Haber olması yeni bunun; 15 gün oluyor bunu göndereli. Yeni gönderilmiş değil. Böyle bir yazıyı göndereceğimizi de kararın Resmi Gazete’de yayınlandığı gün ifade etmiştim. Sebebi şudur: Anayasa Mahkemesi, Berberoğlu ile ilgili verdiği kararda TBMM ile ilgili ifadeler geçirmiş. TBMM’nin de bu sürece sahip çıkması anlamına gelebilecek ve bilgi için de TBMM’yi bu kararın içinde tercih etmiş. Meclis’i töhmet altında bırakan bir tablo. Meclis’in sanki bir şey yapması gerekiyormuş da yapmamış gibi bir anlayış oluşturuyorlar. Bunun ne olduğu belli değil metinde. Anayasa Mahkemesi’nin bildiği ve metine yazmadığı bir karar varsa öğrenmek istiyoruz. Meclis’in yapacağı bir şey var idi ise söylenmesini istiyoruz. Öyle bir şey yoksa Meclis’in adının geçirilmesini yanlış buluyorum. Bu yanlışlık olabilir o zamanda maddi hatanın düzeltilmesini istiyorum.

Öne Çıkanlar