Şengal'de Irak Ordusu'nu protesto eden halka saldırı

Şengal'de Irak Ordusu'nu protesto eden halka saldırı
Şengal'e yönelik saldırıların protesto edildiği Duhol nahiyesinde, Irak ordusu halka saldırdı.

Türkiye ve KDP destekli Irak Ordusu'nun Şengal'e yönelik saldırılarına karşı protesto eylemleri sürüyor. Halkın direnişi karşısında geri çekilmek zorunda kalan Irak Ordusu, kimi yerleşim yerlerinde birliklerini tutmaya devam ediyor. Şengal'in Duhol nahiyesinde sokağa çıkan halk, Irak ordusunun protesto ederek, güçlerini geri çekmesini istedi.

Rojnews'te yer alan habere göre, Irak Ordusu, protesto eylemine saldırdı. Duhol halkının kurduğu çadır, Irak Ordusu askerleri tarafından kaldırıldı. Çadırlarda bulunan kürsüleri kıran askerler, halka müdahale etti.  Duhol'da saldırılara karşı protesto eylemleri sürüyor.

ŞENGAL'DE DURUM NE?

Irak Ordusu ile Şengal’deki özsavunma güçleri arasında KDP Türkiye’nin de desteğiyle çıkan çatışmaların ardından sorunun çözümü için Şengal’de görüşmeler sürüyor. Ancak KDP Özerk Şengal Yönetimi’ne karşı başlattığı özel savaşını terk etmiyor.

Şengal’de çatışmanın başlangıcında KDP, savaş ve çatışma zeminini hazırlamaya çalıştı ve Irak ordusuna saldırı çağrısında bulundu. Bu girişimleri başarısızlıkla sonuçlanınca bu kez halk arasında korku ve paniği yayarak Şengal’de  2014 fermanında yaşandığı gibi yeniden göç dalgası yaratmak istedi. Ancak bu plan da başarısız oldu ve KDP kamplara giden ailelerin tekrar Şengal’e dönmesine de izin vermedi.

Bu kışkırtıcı girişimlerin ardından KDP, yandaşları aracılığıyla Êzidi özsavunma birliklerine yönelik tepki örgütlemeye çalışıyor. Şengal halkı günlerdir ayakta ve Irak ordusunun ağır silahlarıyla beraber köyleri ve şehirleri terk etmesini istiyor. Şengal halkı, tüm tarafları Şengal’de savaşmaktan kaçınmaya çağırıyor.

MIHEMED XELIL DEVREDE

KDP, halkın saldırılar ve savaş politikalarına karşı geliştirdiği tepkiyi bu defa asayiş birliklerine ve YBŞ-YJŞ birliklerine karşı geliştirmeye çalışıyor. 2014 Fermanında Şengal kaymakamı olan KDP parlamenteri Mihemed Xelil, taraftarlarını asayiş birliklerine karşı provokasyon yaratmaya teşvik ediyor.

Özellikle Mihemed Xelil’in ailesinin de bulunduğu Dugur köyü hattında bir grup KDP taraftarı harekete geçerek halk ile Êzidxan Asayiş güçleri arasında çatışma çıkarmaya çalışıyor.

KDP’NİN EZİDXAN ASAYİŞİ

Mihemed Xelil isimli provokatif KDP parlamenterinin bu kışkırtıcı çabaları sürdürmek ve yaygınlaştırmak için yandaşlarını taraftarlarının yönünü Sinun ve Xanesor’a da çevirmek istediği öğrenildi.

Öne Çıkanlar