Sendikalı kadınlara ‘İstanbul Sözleşmesi’ sürgünü

Sendikalı kadınlara ‘İstanbul Sözleşmesi’ sürgünü
Eğitim Sen'in 3 kadın yöneticisi, İstanbul Sözleşmesi eylemine katıldıkları gerekçesiyle sürgün edildi: ‘3 kadının bu kadar örgütleneceğini tahmin edemediler. Biz kazanacağız.’

Aydın’ın Didim ilçesinde Eğitim Sen Baş Temsilcisi Belkıs Kahraman, Kadın Sekreteri Gülay Sezer ve Mali Sekreter Emine Olcay hakkında, 17 Şubat 2022'de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü (MEB) tarafından soruşturma başlatıldı. Tamamlanan soruşturma sonucunda, geçtiğimiz hafta 3 kadına Germencik ve Söke ilçelerine sürgün edildikleri tebliğ edildi. Kadınlardan Kahraman ve Sezer'in sürgün edilmesinin gerekçesi kentte kadın örgütleriyle birlikte düzenlenen İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine dair eylemlere katılması ve bunun "Öğretmenliğe bağdaşmayan hareketler" olduğu belirtildi. Olcay'ın ise ‘okulda devleti ve AKP'yi politize etmek’ gerekçesiyle sürgün edildiği öğrenildi.

SÜRGÜNE İTİRAZ ETTİLER AMA SONUÇ ALAMADILAR

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre sürgünlere karşı kadınlar Aydın Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşerek itirazda bulundu. Yapılan görüşmelerde sonuç alamayan kadınlar, karara itiraz etmek için hukuki süreç başlattı. Kadınlar, kendilerine yönelik hukuksuzluğa karşı hukuki sürecin yanı sıra kentte eylem ve etkinliklerle seslerini yükselteceklerini duyurdu.

Sürgünlerle hedef alınan kadınlar Didim’de sendikalarda yönetim düzeyinde yer alan tek kişiler olduklarını ve bundan kaynaklı hedef haline geldiklerini dile getirdi. Baskıların yeni olmadığını belirten kadınlar, geri adım atmaları için her türlü provakatif girişimin yapıldığını, buna karşı ise kararlı mücadelelerinin sürdüğü mesajını verdi.

 ‘SÜRGÜNLER KANUNA AYKIRI’

Eğitim Sen Didim Baş Temsilcisi Belkıs Kahraman, sürgün edilmeleri ve gerekçelere dikkat çekerek,"CİMER’e şikayet edilmişiz. Gerekçe de İstanbul Sözleşmesi ile ilgili basın açıklaması yapmakmış. Bunu da ‘öğretmenliğe bağdaşmayan hareketler’ çerçevesinde değerlendirmişler. Sendika yöneticileri olarak 4688 sayılı kamu yöneticileri sendika kanunu kapsamında bütün işlemlerimizi eylemlerimizi yapıyoruz. Ve bu kanunun 18. Maddesi'nde sendika yöneticilerinin yer değiştirilemeyeceğine dair açıkça belirtiyor. Buna rağmen madde yok sayılarak yönetimin tamamı hukuksuzca sürgün edildi" dedi. 

'KADIN DÜŞMANI BU İKTİDARA KARŞI SESSİZ KALMAYACAĞIZ'

Kadın düşmanı bir iktidarla karşı karşıya olduklarını belirten Kahraman, "Özellikle kadınların alanlarda ve yönetim kademelerinde yer almasını hazmedemiyorlar. Bu nedenle bilinçli bir şekilde hedef alınarak sürgün edildik. Eğitim Sen'li kadınlar olarak büyük bir mücadele sonucu geçen sene Eğitim Bir Sen'den yetkiyi aldık. Yetkiyi almamız ülke çapında etkili oldu, birçok basında da yer buldu. Bu yıl mayıs ayındaki yapılacak olan yetki sürecini baltalamak için böyle bir hamle yaptılar. Bu sene kadınlar olarak çıtayı yükselttik. Bu seneki hedefimize kadınları katmada +100 olarak dillendirdik. Mayıs ayı gelirken onlar da bunun olabileceklerini öngördükleri için kendilerince tedbir almaya çalışıyorlar. Bu haksızlığa karşı sessiz kalmayacağımızı, susturmayacaklarını göstereceğiz" diye konuştu.

İLÇEDEKİ KAZANIMLAR

"Her üye +1 değerindedir kampanyası ile yetki aldık" diyen Mali Sekreter Emine Olcay da, bunun için çok mücadele verdiklerini, kadın üye ve yöneticilerinin yükselmesi için daha çok mücadele edeceklerini yineledi. Olcay, ilçede güzel kazanımlara vesile olduklarını belirterek, "Kimin sorunu varsa hemen onun yanında olduk. Okullara düzenli gidip, geldik. Birçok üye yaptık. Bunu başarıyor olmamız zorlarına gitti. Kadınları daha çok yönetim kademelerinde görmek için üye çalışmalarına devam, durmak yok. Çalışmalarımızı büyütmekten geri adım atmayacağız" diye belirtti.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’Nİ SAHİPLENİYORUZ'

Sürgün edilmelerine gerekçe olarak sunulan İstanbul Sözleşmesi'ne de dikkat çeken Olcay, "AKP İstanbul Sözleşmesi'ni feshederek yoğun bir prestij kaybetti. İlk günden itibaren sözleşmenin feshedilmesine karşı kadın örgütleriyle birlikte ciddi tepki gösterdik. İtirazlarımızı alanlarda dile getirdik. İstanbul Sözleşmesi için kadın örgütleriyle birlikte yaptığımız tüm eylemlerin arkasındayız. Sözleşmeyi sahiplenmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

'KESİNLİKLE GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ, BİZ KAZANACAĞIZ'

Kadın Sekreteri Gülay Sezer de soruşturma ve sürgünlere karşı mücadele edeceklerini yineleyerek, "Kesinlikle geri adım atmayacağız. Çünkü sürgünlerin neden yapılmak istendiğini biliyoruz. Bir kumpasın içerisindeyiz. 3 kadının bu kadar örgütleneceğini, yükseleceğini tahmin edemediler. Sendikamızın emeğimizin arkasındayız. +1 ile almıştık yetkiyi bu sene +100 ile taçlandırmayı hedefliyoruz. Bu nedenle bizi sürgün ederek, sindirmeye çalışıyorlar. Ama nafile bu hamle ters tepecek, biz kazanacağız" dedi.

Öne Çıkanlar