Sendikalı işçiler işten çıkarıldı, üretim durdu

Sendikalı işçiler işten çıkarıldı, üretim durdu
Fabrika içerisinde bir desenin fotoğrafını çeken işçi Kod-29'la işten çıkarıldı.

Bursa’nın Kestel ilçesinde üretim yapan Atılım Tekstil’de sendikalaşan işçilere baskı arttı.  En son bir kadın işçi fabrika içerisinde fotoğraf çektiği gerekçesiyle Kod-29’la işten çıkarılması üzerine TEKSİF üyesi işçiler dün üretimi durdurdu.

Yaklaşık 500 işçinin çalıştığı fabrikada iki hafta öncede Kod-29’dan bir işçi işten çıkarılmıştı. Bu kez sendikal faaliyet yürüten Serap Yumuşak benzer gerekçeyle işten çıkarılınca işçiler üretimden gelen güçlerini kullanmaya karar verdi.

Evrensel’den Uğur Ökdemir’in haberine göre fabrikanın boyahane bölümüne yürümek isteyen işçilere polis müdahalesi gerçekleşti.

Fabrika önünde yapılan açıklamada konuşan, işyerinde fotoğraf çektiği gerekçesiyle bugün işten çıkarılan Serap Yumuşak, "Bu süreçte sendika ve arkadaşlarım yanımda oldu. Arkadaşlarım yanımda dururken yıllardır emek verdiğim fabrikanın patronu camdan bakmakla yetindi" dedi.

‘DESENİ ÇEKTİĞİM İÇİN BENİ İŞTEN ÇIKARDILAR’

6 yıldır fabrikada çalıştığını belirten Yumuşak, "Bunca zamandır adıma hiçbir şekilde tutanak tutulmadı. Sendikal faaliyeti başlattığımız için 2 ay içerisinde 2 defa tutanak yedim, 2 defa ifadeye çağrıldım. İçeride psikolojik baskı ve mobbing var. Beni bu sabah hiçbir gerekçe göstermeden işe almadılar. Bizler burada emek veriyoruz. Bir sene önce bize kağıt imzalattılar içeriden desenlerin görüntüsünü çekerek paylaşıp reklam yapabilirsiniz diye. Şimdi bir deseni çektiğim için beni işten çıkarıyorlar" şeklinde konuştu.

İki hafta önce Kod 29’dan işten çıkarılan Yakup Mayda da "6 yıldır Atılım Tekstil'de çalışıyorum. İki ay önce sendikal faaliyet yürüttüğüm için patron yalakası 3 kişi beni yalanlarla şikayet etti. Kod 29 ile işten çıkarıldım. İşten çıkarıldığım gün fabrika müdürü elinde tutanakla 'Bu tutanağı imzalamazsan fabrikadan çıkarmam seni' dedi. Sendika Başkanı'nı aradım ben de, Sendika Başkanı iş yerine gelerek beni çıkardı" diyerek hakkını istediğini söyledi.

İki ay önce fabrikada örgütlenme çalışmasına başladıklarını söyleyen TEKSİF Bursa Şube Başkanı Nihat Şeker, "Bugün burada altı buçuk senedir çalışan arkadaşımızı elde tutulmayan bir sebeple işten attılar. Türkiye tam kapanmaya geçtiğinden beri e-devlet üzerinden fabrikaya gidiş geliş belgesi alınıyor. Ama bu süreçte işçiler belgeleri alamadığı için fabrika bunu fırsat bilip üyelerimizin e-devlet şifrelerini alıp sendikadan çıkarmaya çalışıyorlar. Biz burada anayasal hakkımızı kullanmak istiyoruz. Arkadaşlarımızın işe alınmasını istiyoruz" dedi.

‘BURASI İŞÇİLERİN DE YERİ’

TEKSİF'in örgütlenmesini yaparak Çalışma Bakanlığına müracaatını yaptığını ifade eden Türk-İş Bölge Temsilcisi Ruhi Biçer de "İş yeri itiraz eder edemez, bakılacak ama bugünden itibaren itiraz edeceğini gördük. Demokratik hakkını kullanan bir kadın arkadaşımızı işten çıkardılar. Bazı arkadaşlarımızın e-devlet şifrelerini istiyorlar, bu bir suçtur. Bugün buraya gelirken görüşme talep ettim ama işveren kabul etmedi. Burası sadece onun iş yeri değil, burası işçilerin de yeri. Burada insanlara yapılan zulmü durdursunlar. Biz mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu işin takipçisi olacağız" diye konuştu.
 

Öne Çıkanlar