'Semptomu olan herkese test yapacak kapasitemiz var'

'Semptomu olan herkese test yapacak kapasitemiz var'
Robert Koch Enstitüsü başkanı Prof. Wieler koronavirüsünün ülkede yayılma hızının gerilediğini söyleyerek semptomu olan herkese test yaptırmalarını tavsiye etti.

Almanya’nın kamu sağlığı kurumu Robert Koch Enstitüsü, koronavirüsünün ülkedeki yayılma oranının yeniden 1’in altına düştüğünü dün açıklamıştı. Enstitü’nün Başkanı Lothar Wieler, bugün düzenlediği basın toplantısında, bir kişinin virüsü kaç kişiye bulaştırdığını ölçen R katsayısının şu an 0.76 olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Bu oran, ülkede enfekte olan her 100 kişinin 76 kişiye virüs bulaştırdığı anlamına geliyor. Salgının kontrol altına alınabilmesi için bu sayının 1’in altında tutulması gerekiyor.

Wieler’ın, dünya çapında korona virüsünün yol açtığı gerçek ölü sayılarını belirlemek açısından istatistiksel bir gösterge olarak kullanılan ‘beklenen ölüm oranları’ hakkındaki sözleri de dikkat çekti. Alman yetkili, ülkede korona virüsünden ölenlerin sayısının resmi kayıtlardakinden daha fazla olabileceğini söyledi. "Almanya’da beklenen ölümler artışta" diyen Wieler, bununla birlikte başka ülkelerdeki kadar yüksek bir artış gözlemlenmediğini ekledi. Wieler, beklenen ölüm oranları hakkında kesin bir sonuca varmak için birkaç ay daha gerektiğini belirtti.

‘HAFTADA 860 BİN TEST KAPASİTEMİZ VAR’

Wieler basın toplantısında, ülkedeki tedbirlerin gevşetilmesi için bu sayının yakından izlendiğini vurguladı. Alman yetkili, yayılma hızını düşürmek için daha çok test yapılması gerektiğini de söyleyerek, "Covid-19 semptomları olan herkese test yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Bunu yapacak kapasitemiz var" dedi. Wieler, ülkede son bir haftada 467 bin test yapıldığını, haftalık test kapasitesinin yaklaşık 860 bin olduğunu söyledi.

Almanya’da bu sabah açıklanan verilere göre, son bir günde 1478 yeni vaka tespit edildi. Toplam vaka sayısı böylece 159 bin 119’a yükseldi. Ülkede 173 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle toplam ölü sayısı da 6 bin 288’e çıktı.

Öne Çıkanlar