Selçuk Geçer ve Atilla Yeşilada tarih verdi: Dolar çok sert yükselecek

Selçuk Geçer ve Atilla Yeşilada tarih verdi: Dolar çok sert yükselecek
Piyasalarda döviz kurlarıyla ilgili beklentiler, gelecek hafta belli olacak Fed faiz kararına ve 3 Şubat'ta açıklanacak enflasyon verilerine kilitlenmiş durumda.

ABD Merkez Bankası (Fed), bu yıl ilk kez yapılacak toplantıda belirlenecek faiz oranı ile piyasalara yön verecek. Fed toplantısı en son aralık ayında gerçekleştirildi. Fed, aralık ayında yaptığı açıklamada beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmedi ve yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı. Yeni toplantı ise ocak ayında yapılacak. 

Fed, faiz kararı için küresel piyasalarda tüm gözler Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarına kilitlenmiş durumda. 

Fed, 2021'in son toplantısını aralık ayında gerçekleştirmiş, beklentiler doğrultusunda yüzde 0 ile 0.25 arasında sabit tutmuştu. 2022 yılının ilk Fed toplantısı 25-26 Ocak'ta yapılacak. Uzmanlar, Fed'in bu yıl ABD'de yüzde 7'yi bulan enflasyonla mücadele edeeceğini tahmin ediyor. Fed'in enflasyona karşı faiz yükselteceğ iön görülüyor. Fed'in faiz artırması ise daha güçlü dolar kuru demek.

GEÇER VE YEŞİLADA'DAN YORUM

Dolar piyasasında yaşananlarla ilgili olarak ekonomist Selçuk Geçer, hükümetin döviz baskılama politikasını sürdürdüğünü belirtti. Geçer, bu durumun çok fazla devam edemeyeceğini belirtti. Dolar kurunun önce 14 lira bandını kıracağını ardından da 18 lira olacağını belirtti. Geçer, yıl sonuna doğru dolar kurunun 25-26 lira bandından geleceğini belirtti. 

Atilla Yeşilada ise bu yıl da enflasyonun yükseleceğine dikkat çekti. Yüzde 40 civarında bir enflasyon beklentisi olduğunu vurguladı. TL'nin 2022'de yüzde 35 değer kaybedeceğini tahmin ettiğini belirtti.

Yeşilada, şubatta dolara, nisanda ise Fed’e dikkat çekti.

Katıldığı bir Youtube yayınında küresel enflasyona ilişkin analizlerde bulunan Yeşilada, "ABD’de enflasyon son 40 yılın zirvesine çıkmış durumda. Doların patronu ABD’de enflasyonun patlamasının sorumlularından biri olarak da Joe Biden görülüyor, çünkü halka doğrudan nakit yardımının sürdürülmesi piyasada para bollaşmasına neden oldu ve bu enflasyonu artıran sebeplerden biri olarak görülüyor. Tabii ki küresel enerji krizi maliyetlere ABD’de de yansıdı. Ancak ABD gibi düzenli enflasyona alışık olmayan bir ülkede yüzde 7’lik yıllık enflasyon tarihi seviyeleri işaret ediyor. Biden ‘dünyanın her yerinde enflasyon sorunu olduğuna’ işaret ediyor" dedi.

2022 yılı itibariyle Fed'in enflasyonla mücadeleye başlayacağını vurgulayan Yeşilada, Fed'in beş faiz artımı yapacağını öngördüğünü belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar