Kastamonu'daki sel kontrol projesi 21 gün önce iptal edilmiş

Kastamonu'daki sel kontrol projesi 21 gün önce iptal edilmiş
Kastamonu’da 2021’de yaşanan sel felaketinin ardından planlanan sel kontrol projesinin ihalesinin maliyetler nedeniyle 3 hafta önce iptal edildiği ortaya çıktı.

Kastamonu’da Orman Genel Müdürlüğü’nün "Kastamonu İli Bozkurt İlçesi Ambarcılar ve Yaylatepe Köyleri Yukarı Havza Sel Kontrol Projesi Islah Sekisi Yapım İşi" adlı ihalesinin dün yaşanan selden 21 gün önce iptal edildiği öğrenildi. İptal nedeninin ise "Bütün tekliflerin alıma ayrılan ödeneğin/yaklaşık maliyetin çok üzerinde olması" olarak açıklandı.

Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre Kastamonu 2019 Yılı Çevre Durum Raporu'na göre kentteki projeler için toplam 28 karar alınırken bu kararların tamamına yakınında, "ÇED gerekli değildir" sonucuna ulaşıldı. MHP'li Kastamonu Belediyesi’nin faaliyet raporlarında ‘taşkınların önlenmesi’ için 2019 yılında hiçbir adım atılmadığı belirtilirken, "Yeni İmarlı Yerlerde Yağmur Suyu Drenaj Hattı Yapılması" projesinin de yüzde 57’sini tamamlayabildiği kaydedildi.

NE OLMUŞTU?

Kastamonu’da dün etkili olan sağanak sonrası İnebolu Çayı taşmış, çevredeki yapılan zarar görmüştü.

Taşkın nedeniyle ilçedeki bazı evlerin alt katları su altında kalmış, vatandaşların dükkanlarını açmamaları ve çay kenarına yaklaşmamaları yönünde uyarıda bulunulmuştu. Kastamonu-İnebolu kara yolu da ulaşıma kapanmıştı.

İnebolu Çayı'nın üzerinde Üreticiden Tüketiciye Köylü Pazarı mevkisi ile terminal mevkilerinde bulunan ve yayaların kullandığı demir köprüler de yıkılmıştı. Çay üzerinde bulunan 4 köprü de yaya ve araç trafiğine kapatılmış, ilçede elektrik kesintisi yaşanmıştı.

11 Ağustos 2021’de sel yaşanan ve ağır tahribatın yaşandığı Bozkurt ilçesinde de Ezine Çayı'nın sağanağın ardından debisi yükseldi. Su, şehir merkezine yayılırken, Ezine Çayı üzerinde bulunan menfez köprüler zarar gördü. Polis ve belediye ekipleri, vatandaşlara çay kenarına yaklaşmamaları ve yüksek yerlere çıkmaları uyarısında bulundu.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar