Sedat Ergin: Sezen Aksu hakkında kullanılan dil dikkatimi çekti; 'köksüz', 'şeytan', 'sıkacağız'

Sedat Ergin: Sezen Aksu hakkında kullanılan dil dikkatimi çekti; 'köksüz', 'şeytan', 'sıkacağız'
Sedat Ergin, Sezen Aksu'nun tehdit edilmesi hakkında bir yazı kaleme aldı.

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, "Beni bu yazıyı yazmaya sevk eden" diyerek 15 Temmuz Şehitler ve Gaziler Platformu üyelerinin sanatçı Sezen Aksu'yu tehdit edip hakaretlerde bulunmasına dikkat çekti. Ergin, "Sıkarız' söylemlerinin, her türlü tehdidin sanatçıların ruh dünyası üzerinde asılı durduğu, hatta evlerinin kapılarına kadar dayandığı bir ortam, yaratıcılığın ve bunun için gerekli olan özgürlüğün üzerinde koyu bir gölgedir. Bu gölge Türkiye’ye yakışmıyor." dedi.

Ergin'in Hürriyet'te yayımlanan bugünkü yazısının bir kısmı şöyle:

Beni bu yazıyı yazmaya sevk eden, önceki gün "15 Temmuz Şehitler ve Gaziler Platformu" üyeleri tarafından ülkemizin en önemli sanatçılarından Sezen Aksu hakkında İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde savcılığa yapılan suç duyurusu ve bu vesileyle okunan basın açıklamasında kullanılan ifadeler oldu.

Söz konusu platform, 15 Temmuz gecesi sokağa çıkarak kalkışmaya direnen, yaralanan vatandaşlar ile bu hadiseler sırasında şehit olan vatandaşlarımızın yakınlarının bir araya geldiği bir sivil toplum örgütlenmesi. Kuruluş amaçlarını ve muhtelif faaliyetlerini anlattıkları kendi web siteleri de var.

Platformun yönetici ve üyeleri, geçen pazar günü Sezen Aksu’nun 2017 yılında bestelediği "Şahane Birşey Yaşamak" şarkısında geçen ifadeler için suç duyurusunu iletiyor, ayrıca Adliye’nin önünde bu girişimin gerekçesiyle ilgili bir dizi açıklamada bulunuyorlar.

*

Bu açıklamalarda öncelikle doğrudan Sezen Aksu’nun şahsı hakkında kullanılan dil dikkatimi çekti. Örneğin, "Köksüz" ve "Şeytanın yolundan giden" gibi açık hakaret içeren yakışıksız ifadelere başvuruyorlar sanatçı hakkında.

Bu arada, Sezen Aksu’nun şarkısıyla ilgili tartışmanın patlak vermesinden önce, bundan bağımsız olarak kamuoyuna yansımış olan, CHP ve HDP’yi içine alan bazı güncel tartışmalara da atıf yapılarak, hepsi bir şekilde bir bütün içinde bir araya getiriliyor.

Ve derken konu şehitler meselesine geliyor, "Şehitlere laf söyleyenlerin dillerini keseceğimizi buradan ilan ediyoruz" denilerek sert bir söyleme başvuruluyor.

Ardından derneğin başkanı Erol Bulut, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun adını da geçirerek "İçişleri Bakanımızın da dediği gibi beyinlerine sıkacağız, kafalarına. İnlerinde hepsini ezeceğiz. Kandil’de PKK’yı nasıl eziyorsak, onları savunanlara da bunu bir defa daha söylüyoruz" diyor.

Ülkenin en büyük sanatçılarından biri hakkında beş yıl önce bestelediği bir şarkının sözlerinde "Adem ile Havva" için kullanılan bir sıfatın oldukça tartışmalı yorumu üzerine yapılan bir suç duyurusunun gerekçelendirilmesi, finalde "Sıkacağız..." mesajı ile bitiyor.

...

Böyle bir atmosferin önlenebilmesi için en başta devlet yöneticilerinin de kullandıkları söylem konusunda azami dikkati göstermeleri yaşamsal önemdedir.

Ayrıca, uç vermeye başlayan bu iklimin ülkenin sanatçılarının yaratma özgürlüğü üzerinde oluşturacağı baskı bir başka kaygı kaynağıdır. "Sıkarız" söylemlerinin, her türlü tehdidin sanatçıların ruh dünyası üzerinde asılı durduğu, hatta evlerinin kapılarına kadar dayandığı bir ortam, yaratıcılığın ve bunun için gerekli olan özgürlüğün üzerinde koyu bir gölgedir. Bu gölge Türkiye’ye yakışmıyor.

Öne Çıkanlar