Sedat Ergin: Biden yönetiminin Türkiye ile diyaloğu sıkıntılı bir başlangıç yapıyor

Sedat Ergin: Biden yönetiminin Türkiye ile diyaloğu sıkıntılı bir başlangıç yapıyor
'NATO dayanışmasının güçlendirilmesi bu ittifakın en büyük müttefiklerinden biri olarak Türkiye’yi de çok yakından ilgilendiriyor.'

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, Donald Trump'ın ardından göreve başlayan Joe Biden' ekibinde yer alan ve ABD Dışişleri Bakanı olması beklenen Antony Blinken'e dair bir yazı kaleme aldı. Blinken'in S-400 konusu hakkında Türkiye'ye karşı sert bir tutum aldığına dikkat çeken Ergin, "Bu yönüyle Biden yönetiminin Türkiye ile diyaloğu sıkıntılı bir başlangıç yapıyor." görüşünü belirtti.

Ergin'in Hürriyet'te yayımlanan bugünkü yazısının ilgili kısmı şöyle:

BLINKEN S-400 DOSYASINDA KATI

Blinken’ın geçmişte 2002-2008 yılları arasında Joe Biden’ın senatör olarak başkanlığını yaptığı Senato Dış İlişkiler Komitesi’nin danışman ekibinin direktörlüğü görevini yürütmüş olması kuşkusuz ilginç bir nokta. Direktörü olduğu komitenin önüne yıllar sonra bu kez Dışişleri Bakanı adayı kimliğiyle onay almak için çıktı Blinken.

Dışişleri Bakan adayının yaklaşık beş saat süren bu oturumda yaptığı açıklamalarda kayda geçirdiği politikaların kuşkusuz Türkiye’ye dönük sonuçları, izdüşümleri var. Örneğin ittifak bağlarının güçlendirileceğini vurgulaması, NATO ittifakının ABD dış politikasında yeniden ağırlık kazanması anlamını taşıyor. NATO dayanışmasının güçlendirilmesi bu ittifakın en büyük müttefiklerinden biri olarak Türkiye’yi de çok yakından ilgilendiriyor. Ayrıca unutmayalım ki, Blinken bu perspektifi öncelikle Rusya tehdidinin çevrelenmesi bağlamında ortaya koyuyor.

Zaten oturumun soru-yanıt bölümüne geçildiğinde, Blinken, Türkiye’nin Rusya’dan S-400  hava savunma sistemlerini almasına dönük itirazını da önemli ölçüde NATO müttefikliği çerçevesinde gerekçelendiriyor. Blinken, bir soru üzerine şöyle konuşuyor:

"Stratejik, sözde stratejik bir ortağımızın Rusya gibi en büyük stratejik rakiplerimizden biri olan Rusya ile aynı çizgide olması düşüncesi kabul edilebilir değildir... Türkiye bir müttefiktir ve birçok yönden bir müttefik gibi davranmıyor. Bu, bizim açımızdan çok, çok önemli bir sınamadır. Bu konuya bakışımız çok net..."

Blinken, ayrıca uygulamaya konmuş olan yaptırımların etkisine bakılıp, başka yaptırımlara gerek olup olmayacağına buna göre karar verileceğini söylüyor. Yani yaptırımların ağırlaştırılabileceği kartını masaya koyuyor.

GÜVENİLİR ORTAKLIK VE YPG MESELESİ

Yakın bir zamanda ABD Dışişleri Bakanı koltuğuna oturması beklenen Blinken’ın bu çıkışı, yeni yönetimin yola koyulurken müttefiklerine verdiği bütün pozitif mesajlarla birlikte konu S-400 dosyası olduğunda, Türkiye karşısında oldukça katı bir pozisyon taşıdığını gösteriyor.

Bu yönüyle Biden yönetiminin Türkiye ile diyaloğu sıkıntılı bir başlangıç yapıyor. Ancak madalyonun bir de diğer yüzü var. Biden görevi devralırken yaptığı konuşmada ABD’nin yeni dönemde "güvenilir bir ortak" olacağını söylüyor.

Muhtemeldir ki, Türkiye de "güvenilir ortak" ABD’nin PKK’nın uzantısı YPG ile Suriye’de kurduğu ittifakı masaya getirerek, bunun ne ölçüde müttefiklikle bağdaştığını soracaktır.

Öne Çıkanlar