SBK davası uzuyor: ABD’ye iade savaşı açtı

SBK davası uzuyor: ABD’ye iade savaşı açtı
ABD'nin talebiyle Avusturya'da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz, iade kararına itiraz etti. ABD'ye iade kararı onaylanırsa dosya Linz'e gidecek ve süreç uzayacak.

ABD’nin arama kararı nedeniyle Austurya'da geçen yıl tutuklanan SBK Holding'in sahibi Sezgin Baran Korkmaz'ın, iade dosyası henüz karara bağlanmadı. Süreç uzarken, tutuklu kalmaya devam eden Korkmaz’ın avukatı Volkan Dülger, ABD’nin iade talebine karşılık kapsamlı bir savunmayı 22 Ocak 2022’de Wels mahkemesine ilettiklerini açıkladı.

Sözcü'de yer alan habere göre, daha önce Türkiye'nin iade talebi usule uygun bulunurken, ABD'nin iade talebi incelenmeye devam ediyor. İade talebine ilişkin dosyada, ABD'nin arama kararları ve gerekçeleri bulunuyor. Bu nedenle, Sezgin Baran Korkmaz'ın avukatlarının yaptığı itirazlar da bir anlamda suçlamaların esasına ilişkin bir ön savunma niteliği taşıyor.

TÜRKİYE'YE GÖNDERİLMEK İSTEMİŞTİ

ABD'nin iade talebine karşı, olayın tarafı olduğu için Sezgin Baran Korkmaz'ın itiraz hakkı bulunuyor.

Daha önce, "Türkiye'ye gönderilmek istediğini" söyleyen Korkmaz'ın bu itirazı geçerli görülürse, ABD'nin iade talebi reddedilecek. Buna ABD'nin itiraz hakkı var.

ABD'nin iade talebi kabul edilirse, bu kez Korkmaz'ın avukatları temyize gidecek. Dosya da Linz mahkemesine aktarılacak ve temyiz orada görülecek. O mahkemeden de, ABD'ye iade yönünde karar çıkarsa, bu kez Avusturya Adalet Bakanlığı devreye girecek.

Türkiye’nin kabul edilen iade talebi ile ABD'nin kabul edilen iade talebine, Avusturya Adalet Bakanlığı karar verecek. Korkmaz, iki ülkeden birine gönderilecek.

MAHKEME NET TARİH VERMEDİ

Tutuklamayı ve iadeyi ABD istediği için, gözler Avusturya’nın Wels mahkemesinde… Avukatlara belirli bir tarih vermeyen mahkemenin ne zaman incelemeyi bitireceği ve ne zaman karar vereceği ise henüz bilinmiyor.

NE OLMUŞTU?

SBK Holding'in sahibi Sezgin Baran Korkmaz ABD'nin talebi üzerine 19 Haziran'da Avusturya'da yakalandıktan sonra tutuklanmıştı.

ABD'nin Utah eyaletinde görülen davada Sezgin Baran Korkmaz'ın iş ortaklığı yaptığı Kingston Kardeşler ve Lev Aslan Dermen'in (Levon Termendzgyan) vergi bağlantıları ile Amerikan Vergi Dairesi'ni (IRS) dolandırarak elde ettikleri paraları akladıkları iddiaları inceleniyor. 

Sedat Peker'in iddialarıyla birçok ilişkisi ortaya dökülen SBK Holding'in sahibi Sezgin Baran Korkmaz'ın özel jetini kullananlar arasında olduğu iddialarıyla ilgili "Başka uçak yoktu" diyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun uçağa binerken çekilen görüntüleri ortaya çıktı.

 

Öne Çıkanlar