Cumhur İttifakı yönetiminde olan belediyelerin usulsüzlükleri Sayıştay'a takıldı

Cumhur İttifakı yönetiminde olan belediyelerin usulsüzlükleri Sayıştay'a takıldı
Ankara’daki AKP ve MHP'li Belediyelerine ilişkin denetim raporlarında çok sayıda usulsüzlük ortaya çıktı. Pursaklar Belediyesi, mülkiyetindeki taşınmazı beş yıllığına TÜGVA’ya tahsis etmiş.

Sayıştay 2020 yılı denetim Raporu’nda Cumhur İttifakı yönetimindeki ilçe belediyelerinde yapılan usulsüzlük tespit etti. Raporda Ankara’daki AKP ve MHP'li Belediyeleri ilişkin denetim raporlarında çok sayıda usulsüzlük ortaya çıktı. Sayıştay’ın belediyeler denetim raporlarına göre AKP’li Sincan Belediyesi mal ve hizmet alımlarını ihale yerine kısımlara bölerek doğrudan temin usulü ile gerçekleştirdi. AKP’li Kalecik Belediyesi’nin ise "kıdemli işçiliği teşvik primi"ni yıllardır işçilere ödemediği kaydedildi. AKP’li Pursaklar Belediyesi’nin, mülkiyetindeki taşınmazı beş yıllığına TÜGVA’ya tahsis ettiği açığa çıktı. AKP’li Ahmet Buran yönetimindeki Bala Belediyesi’nin, Covid-19’u adeta fırsata çevirerek ilgisiz ihaleleri pazarlık yöntemiyle yaptığı tespit edildi.

TÜGVA’YA KIYAK

BirGün'de yer alan habere göre AKP’li Pursaklar Belediyesi’nin, mülkiyetindeki taşınmazı beş yıllığına TÜGVA’ya tahsis ettiği açığa çıktı. 4 Şubat 2019 tarihli Belediye Meclisi Kararı ile gerçekleştirilen tahsisin gerekçesi, "Gençlerin yerli, milli ve çağın gerektirdiği teknolojik altyapı ile yetişmesine katkı sağlamak" olurken TÜGVA’dan hiçbir ücret alınmadığı tespit edildi.

Bilal Erdoğan’ın kurucusu olduğu vakfa yapılan tahsis işlemi Sayıştay’ın 2020 yılı denetim raporlarına da usulsüzlük olarak geçirildi. Sayıştay, "Uygun değildir" diyerek tahsis işleminin sonlandırılmasını istedi.

Pursaklar Belediyesi’nin, mülkiyetindeki bir diğer taşınmazı ise üç yıllığına Kızılay’a verdiği belirtildi. Denetçiler, bu işlemin de iptal edilmesi gerektiğini vurguladı.

BALA BELEDİYESİ’NİN DOSYASI KABARIK

Altın varaklı belediye başkanı odası ile gündeme gelen AKP’li Ahmet Buran yönetimindeki Bala Belediyesi’nin, Covid-19’u adeta fırsata çevirerek ilgisiz ihaleleri pazarlık yöntemiyle yaptığı ortaya çıktı. İdare, "Salgın hastalığı" gerekçe göstererek 1,3 milyon TL’lik köy konakları yapım işinin ihalesini, "İvedi" diyerek pazarlık yöntemiyle yaparken ihaleyi inceleyen Sayıştay denetçisi, "Köy konaklarının ivedi olarak yapılmasını zorunlu kılacak olayın ne olduğu anlaşılamamıştır" dedi.

Bala Belediyesi’nin skandal uygulamaları bununla da sınırlı kalmadı. Sayıştay raporlarına kaydedilen bazı usulsüzlükler ise şöyle sıralandı:

-Kuruma ait mali kaynakların tamamının kamu bankalarında tutulmaması, bir kısmı için özel bankaların tercih edilmesi,

-Mal, hizmet ve yapım işlerine ilişkin ödemelerin bankaya gönderme emri düzenlemeksizin doğrudan veya belediye çalışanlarının şahsi hesabına para aktarılarak yapılması,

- Personele avans adı altında borç para verilmesi.

MHP’Lİ GÖLBAŞI BELEDİYESİ SAVUNMASI: EKONOMİK İMKÂNSIZLIKLAR

MHP yönetimindeki Gölbaşı Belediyesi’ne yönelik denetim raporu, Türkiye’nin içinde olduğu ekonomik buhranı gözler önüne serdi. İdarenin yurttaştan, Ankara Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na göndermek üzere topladığı 7 milyon 744 bin 671 TL’yi hesaplarında tuttuğu belirlendi. Sayıştay denetçilerinin tespit ettiği uygulamaya yönelik savunma ise "Ekonomik imkânsızlıklar nedeniyle payları göndermedik" oldu. Sayıştay, "Belediyeler genel olarak mali imkânları işaret ederek aktarmaları zamanında yapmamaktadırlar. Fakat mükelleften yapılan bu tahsilatlar belediyenin geliri değildir" ifadeleriyle belediyeyi uyardı.

OLMAYAN MÜDÜRLÜK YURT DIŞI UÇAK BİLETİ

MHP'li Etimesgut Belediyesi faaliyeti bulunmayan Strateji Geliştirme Müdürlüğü kadrosuna atama yaptı. Sayıştay, "Faaliyeti, personeli, bütçesi ve mevzuatı olmayan birim müdürlüğü ihdas edilemez" dedi. AKP'li Sincan Belediyesi 84 bin 500 TL'ye duvar ve masa takvimi, 79 bin 500 TL'ye notluk basımı aynı tarihte ayrı iki iş olarak aynı kişiye ihale etti. 88 bin 750 TL'ye yurtdışı uçak bileti ve otobüs transferi, 89 bin TL'ye ise konaklama ve tercüman hizmeti de aynı kişiden alındı. Denetçiler, rekabet ortamı sağlanmadığı ve usulsüzlük yapıldığını aktardı.
İHALE DOĞRUDAN TEMİN USULÜ İLE GERÇEKLEŞMİŞ

Cumhuriyet’in haberine göre ise AKP’li Sincan Belediyesi’ne ilişkin 2020 denetim raporuna göre, temel ihale usulleri ile karşılanması gereken bazı mal ve hizmet alımları, parasal limitin altında kalacak şekilde kısımlara bölünerek doğrudan temin usulü ile gerçekleştirildi.

Benzer nitelikte olup ikiye ayrılan dört farklı iş tespit edildi. Örneğin, "duvar takvimi ve masa takvimi basımı" ile benzer nitelikteki "notluk basımı", aynı gün içinde iki ayrı iş olarak alındı. Takvim basımı 84 bin 500 liraya, notluk basımı ise 79 bin 500 liraya mal oldu. Aynı ülkeye yapılan seyahate ilişkin "uçak bileti alımı ve otobüs transfer işi" ile "yurtdışı konaklama ve tercüman hizmetleri" de aynı gün içinde ikiye bölündü. İki işin toplam tutarı ise 177 bin 750 lira oldu. Belediyenin bazı parkların elektrik abone grubunu "genel aydınlatma grubu" olarak belirlemesi gerekirken "ticarethane grubu" olarak belirlediği, işletme yükümlülüğünü ise dağıtım şirketlerine devretmediği, bu nedenle de daha fazla mali külfete neden olunduğu da belirlendi. Raporda, ayrıca 11 Eylül 2014’ten itibaren alt işverenler tarafından çalıştırılan 492 işçiye de belediye bütçesinden kıdem tazminatı ödendiği tespit edildi. Buna göre bu işçilere 2 milyon 838 bin 983 lira ödendi ancak alt şirketleri ilgilendiren kısımlar için bu şirketlere rücu davaları açılmadı.

BAŞKANININ YETKİSİNDE OLAN GİDERLERİ DİĞER BİRİMLER HARCANMIŞ

AKP’li Keçiören Belediyesi’ne ilişkin denetim raporunda ise belediye başkanının yetkisinde olan temsil, ağırlama ve tören giderlerinin, başkanlık makamı dışında diğer harcama birimleri tarafından da kullanıldığı tespit edildi.

RUHSATSIZLAR İLÇESİ

AKP’li Kalecik Belediyesi’nin raporunda ise belediye ile sendika arasında imzalanan toplu iş sözleşmelerinde yer alan "kıdemli işçiliği teşvik primi" kaleminin, "belediyenin içinde bulunduğu mali zorluklar" nedeniyle uzun yıllardır işçilere ödenemediği kaydedildi. 2015’ten itibaren ödenmesi gereken tutarın 780 bin liraya ulaştığı vurgulandı.

Yine rapora göre, Kalecik Belediyesi’nin yetkisi altındaki alanlarda birçok kaçak yapının bulunuyor ancak bu yapılarla ilgili etkin bir denetim mekanizması yok. Örnek olarak seçilen parsellerin yüzde 20’sinde ruhsatsız ve imara aykırı yapıların bulunduğu belirlendi.

MAMAK BELEDİYESİ: YASAL SINIR AŞILDI

AKP’li Murat Köse yönetimindeki Mamak Belediyesi’nin, parasal limit dâhilinde gerçekleştirdiği mal alımlarında, yasal sınırı aştığı ortaya çıktı. Rapora göre Mamak Belediyesi, 2020 yılı içinde 21/f ve 21/d kapsamında 22 milyon 249 TL’lik mal alımı gerçekleştirdi. Toplam mal alım ödeneği 102,5 milyon TL olan belediyenin, 21/f ve 21/d kapsamında yalnızca 10,2 milyon TL’lik mal alımı yapabileceğini belirten denetçiler, idarenin yasal sınırı 11 milyon TL aştığını kayıtlara geçirdi.

AKP’li belediyelerin, "İhtiyaç sahiplerine" verilmek amacıyla altığı tüketim malzemeleri için de ihale düzenlemediği anlaşıldı. Malzemeleri doğrudan temin yoluyla firmalardan alan ihale, denetimlere takıldı. Mamak Belediyesi’ne yönelik kayıtlara geçen diğer bazı tespitler ise şunlar oldu:

-Belediye sınırları içerisinde ruhsatsız faaliyet gösteren işyerlerinin bulunması,

-Ambalaj atıklarının toplanması ve değerlendirilmesi hakkının ihalesiz ve bedelsiz olarak devredilmesi.

Öne Çıkanlar