'Sayıştay’da yolsuzluk raporlarının sisteme girişi engellendi, müfettişler emekliye ayrıldı' iddiası

'Sayıştay’da yolsuzluk raporlarının sisteme girişi engellendi, müfettişler emekliye ayrıldı' iddiası
Müfettişlerin usulsüzlük raporlarının Sayıştay sistemine girilmesinin engellendiği iddia edilirken, CHP’li eski vekil Pekşen, bazı müfettişlerin baskılar sonucu emekliye ayrıldığını söyledi.

Bakanlıklar, belediyeler ve üniversiteler gibi kamu kurumlarında yapılan yolsuzluk ve usulsüzlükleri yaptıkları denetimlerle ortaya çıkaran müfettişlerin hazırladıkları raporların Sayıştay sistemine girilmesinin engellendiği iddia edildi.

Cumhuriyet’ten Mehmet İnmez’in haberine göre müfettişlerin yolsuzluk raporlarını yaklaşık bir aydır sisteme giremediği ortaya çıktı. Konuya ilişkin hiçbir açıklama yapılmadığı, AKP’li belediye ve kamu kurumlarında çalışma yapan müfettişlerin raporlarının da ellerinde kaldığı belirtildi.

‘BU UYGULAMA FİİLİ OLARAK SAYIŞTAY’IN KAPISINA KİLİT VURMAKTIR’

CHP eski Milletvekili Haluk Pekşen,  uygulamanın yolsuzlukları örtmek ve müfettişleri susturmak için olduğunu belirterek "Kamu adına bir otorite kalmamış olacak. Fiili olarak Sayıştay’ın kapısına yolsuzluk düzeni kilidi vurulmuş demektir" dedi.

‘MÜFETTİŞLERE YAPILAN ENGELLEMELER ANKARA’DA GÜNDEM OLDU’

Müfettişlere yapılan engellemenin Ankara’da gündem olduğunu söyleyen Pekşen, "Müfettişler hazırladıkları raporları daha önce otomatik olarak kendileri sisteme girebiliyordu. Müfettişlerin özellikle yolsuzluk ve usulsüzlük tespiti yaptıkları raporlarını bilgisayar kayıtlarına girilmesine izin verilmiyor" dedi.

‘MÜFETTİŞLERİN YOLSUZLUĞU RESMİLEŞTİRMESİ ARTIK MÜMKÜN DEĞİL, SAYIŞTAY KURU BİR BİNADAN İBARET HALE GETİRİLECEK’

Sayıştay müfettişinin yolsuzlukları resmileştirilmesi artık mümkün değildir. Yolsuzluk tespiti yapmış ise bilgisayara girmesi ve yayımlaması mümkün olmayacak. Raporlar olmayacak. Tümüyle Sayıştay kuru binadan ibaret hale getirilmiş olacak. Bundan sonra yolsuzlukların soruşturulması ve yargıya taşınması olanaksız " ifadelerini kullandı.

‘BAZI MÜFETTİŞLER BASKILAR SONUCU EMEKLİYE AYRILDI’

Müfettişlerin bazılarının baskılar sonrası emekliye ayrıldığını da ifade eden Pekşen, "Müfettişlerin sadece elleri kolları bağlanmış olduğu gibi olağanüstü baskılar da oluşmuş olacak. Müfettişlerin büyük bir kısmı bu baskılar yüzünden görev yerlerinin değiştirilmesini istiyor. Müfettişler iş yapamaz hale gelmiştir. ‘Rapordan yolsuzluk kavramlarını çıkar, o şekilde gir’ diyecekler. Yolsuzlukları örtbas etmek için düzen kuruldu. Yolsuzluk tespiti sende kalsın diyorlar. Bunu ‘rapora geçme’ diyorlar" dedi.

Öne Çıkanlar