Sayaç okumadan askeri kamuflaja, çöp toplamadan fabrikalara: Albayrak Holding

Sayaç okumadan askeri kamuflaja, çöp toplamadan fabrikalara: Albayrak Holding
Albayrak Holding kamudan son 11 yılda yaklaşık 7 milyar TL değerinde 437 ihale aldı. Holding, bunlara ek olarak kağıt ve şeker fabrikalarını da özelleştirme kapsamında satın aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Albayrak ile...


Bünyesine bağlı şirketlerle 21 ayrı alanda iş yapan Albayrak Holding'le Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yakın ilişkisi bulunuyor. 

Yeni Şafak gazetesinin de yöneticileri olan holding sahipleri, AKP döneminde aldığı ihaleler ve satın aldığı kamu kurumlarıyla büyük bir servet yaptı. 

Albayrak Holding, sadece son 11 yılda 437 ihale ile 6 milyar 954 milyon TL kazandı. Holdingin yönetiminde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın arkadaşı Nuri Albayrak ile kardeşleri Ahmet Albayrak, Bayram Albayrak, Kazım Albayrak, Mustafa Albayrak ve Muzaffer Albayrak yer alıyor. Erdoğan, 2002 yılında evlenen yakın arkadaşı Nuri Albayrak’ın kızı Elif Albayrak’ın nikah şahitliğini de yapmıştı.

Birgün gazetesinden İsmail Arı'nın haberine Albayrak Holding'in son 11 yıldaki bilançosu ve faaliyet gösterdiği alanlar şöyle:

-1976 yılında Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) niteliğinde motor üretmek amacıyla kurulan TÜMOSAN Motor ve Traktör Sanayi Şirketi’ni, 2004 yılında özelleştirme kapsamında satın aldı. Şirketle 2011 ile 2021 yıllarını kapsayan 11 yıllık dönemde kamudan 13 ihale aldı. İhalelerin toplam bedeli 43 milyon 168 bin TL’yi buluyor. Şirketin ihale aldığı kurumlar arasında ise ilk sırada Devlet Malzeme Ofisi (DMO) Genel Müdürlüğü geliyor.

-Albayrak Grubu'na bağlı Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret Anonim Şirketi  2011 ile 2021 yılları arasını kapsayan son 10 yıllık dönemde kamudan tam 1 milyar 468 milyon TL değerinde 19 ayrı inşaat ihalesi aldı. Şirketin ihale aldığı kamu kurumları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştirakleri ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı geliyor.

Ayrıca Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Şirketi’nin de içerisinde yer aldığı iş ortaklığı, İBB’nin 2012 yılında düzenlediği Kartal-Kaynarca Metro İnşaat ihalesini 248 milyon 433 bin avroya aldı. Şirket AKP döneminde İBB iştiraki Halk Ekmek’ten de defalarca Ekmek Dağıtım ihalesi aldı.

Tablo: Birgün

-1981 yılında faaliyete geçen SEKA Balıkesir Kâğıt Fabrikası, 2003 yılında ise Albayrak Grubu tarafından satın alındı. İsimi Varaka Kağıt oldu.

-Ayrıca limancılık alanında da faaliyet gösteren Albayraklar, biri Trabzon’da iki yurtdışında olmak üzere toplam üç liman işletiyor.

-Albayrak Grubu bünyesindeki Kademe Atık Teknolojileri Sanayi Anonim Şirketi de kamudan 2017 ile 2021 yılları arasını kapsayan son 5 yılda 30 ayrı ihale aldı. İhalelerin toplam bedeli ise 18 milyon 402 bin TL’yi buluyor. Şirket aldığı ihalelerle kamu kurumları ve belediyelere, yol süpürme aracı, vidanjör ve arazöz gibi araçlar sattı.

Şirketin ihale aldığı kamu kurumlarının başında yine Devlet Malzeme Ofisi (DMO) Genel Müdürlüğü gelirken AKP’li Üsküdar Belediyesi, AKP’li Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile Karayolları Genel Müdürlüğü de ihale aldığı kurumlar arasında yer alıyor.

-Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye (TÜRKŞEKER) ait olan ve 1956 yılında açılan Erzurum ile Erzincan Şeker Fabrikaları, 2018 yılında düzenlenen özelleştirme ihalesiyle 287 milyon liraya Albayrak Grubu’na satıldı. Albayrak Grubu bünyesinde de Erzurum ve Erzincan Şeker Fabrikaları’nı işletmek için SUKKAR adıyla bir marka kuruldu ve bu markayla Mayıs 2019’dan itibaren şeker üretimine başlandı.

Ayrıca bir de Erzurum Şeker Fabrikası’nın hammadde eksikliğini gidermek, Erzurum başta olmak üzere Erzincan ve Sivas sınırları içerisinde tarıma elverişli araziler kiralayarak pancar ekimi yapmak amacıyla Mezra Ziraat adı altında bir şirket kuruldu.

Grafik: Birgün

-Albayrak Grubu, bilgi teknolojileri alanında da ALBİL Merkezi Hizmetler, Rasat Trafik Çözümleri ve Sistemli Dağıtım Hizmetleri adı altında üç ayrı şirketle faaliyet gösteriyor. Sistemli Dağıtım Hizmetleri Şirketi’nin internet sitesinde "Sistemli Dağıtım, İstanbul’da İSKİ, TEDAŞ, İGDAŞ; Ankara ve Trabzon’da TEDAŞ olmak üzere yurt genelinde vermiş olduğu hizmetlerle alanında öncü firma olmuştur" ifadelerine yer verilerek, şirketin kamu kurumlarına işler yaptığı belirtiliyor.

-Tekstil alanında da faaliyet gösteren Albayrak Grubu bu alana Sümerbank tarafından 1934 yılında kurulan Ereğli Entegre Tekstil Fabrikasını 1997 yılında özelleştirme kapsamında satın alarak girdi. Şirketin Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı askeri birlikler ile Emniyet Genel Müdürlüğü’ne uzun yıllardır kamuflaj ve üniforma üretip sattığı da biliniyor. 

-Atık yönetimi alanında da Yeşil Adamlar Atık Yönetimi ve Bayfa Geri Dönüşüm Şirketi adı altında iki ayrı şirketle faaliyet gösteren Albayrak Grubu bu alanda da yine kamudan çok sayıda ihale aldı.

-Medya alanında da televizyon kanalı, gazete ve internet siteleriyle faaliyet gösteren Albayrak Grubu, 2007 yılında kurulan Tvnet televizyon kanalının, YeniŞafak gazetesinin ve çok sayıda internet sitesi ile derginin de sahibi.

Birun Otelcilik Şirketi ile de Giresun’un Kümbet Yaylası’nda bir otel işleten Albayrak Grubu, Ketebe Yayınları’nın da sahibi. Ayrıca, Birlikte Dağıtım Şirketi ile de gazete ve dergi dağıtımı işini de yapan Albayrak Grubu, birçok gazete ve derginin dağıtım işlerini yapıyor.

-Reklam Piri Medya İletişim Şirketi ile reklamcılık alanını da boş bırakmayan Albayrak Grubu, bu şirketle de kamu kurumlarından son 9 yılda 2 milyon 313 bin TL değerinde 13 ayrı ihale aldı. Şirketin ihale aldığı kurumlar ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinden oluşuyor.

Öne Çıkanlar