Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan 'yobaz' kararı: Hakaret değil, ifade özgürlüğü

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan 'yobaz' kararı: Hakaret değil, ifade özgürlüğü
Savcılık, laiklik karşıtı cinsiyetçi söylemleri ve medeni hukuku hedef alan açıklamaları nedeniyle kendisine ‘yobaz’ diyen kadını şikayet eden Edizer’in başvurusuna takipsizlik verdi.

Medeni hukuk ve laikliği hedef alan açıklamaları nedeniyle tepki çeken, erkeklere boşanmadan çok eşli olma tavsiyesinde bulunan GATA’nın eski başhekim yardımcısı Ali Edizer ile ilgili bir davada savcıdan dikkat çeken bir karar geldi.

Ali Edizer, GATA Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Başhekim Yardımcısı olduğu dönemde erkeklere yönelik olarak "Boşanmayın, ikinci eş alın" açıklamasına bir kadının yaptığı yorumu şikayet etti.

N.B isimli kadın, Edizer’in paylaşımının altına "Senin gibi yobazın canı cehenneme, hiç evlenmeyen milyonlar var" diye yazdı. Edizer, bu yorumla kendisine hakaret edildiği iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulundu.  

SAVCILIK TAKİPSİZLİK KARARI VERDİ

Hürriyet’ten Mesut Hasan Benli’nin haberine göre Savcılık, sürdürdüğü soruşturmanın ardından verdiği takipsizlik kararında dikkat çekici tespitler yaptı.

‘TÜM TOPLUMU İLGİLENDİREN BİR KONUDA TARTIŞMAYA SEBEP OLDU’

Edizer’in tüm toplumu ilgilendiren bir konuda tartışma başlattığını ve bu sözlerle siyasi rol üstlenerek eleştiriye açık bir beyanat verdiğine dikkat çeken Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, kararında şunları kaydetti:

 "Tüm toplumu ilgilendiren bir konuda yeni bir tartışmanın başlamasına sebep olacak şekilde açıklama yapan müşteki, kamuoyu önünde tanınmış ve böylece edindiği ‘tanınmış kişi’ sıfatıyla eleştiriler hakkındaki tahammül yükümlülüğü artmıştır."

‘YOBAZ HAKARET DEĞİL İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ, AĞIR ELEŞTİRİYE AÇIK OLUNMALI’

Savcılığın kararının devamında "yobaz" ifadesinin hakaret değil, ifade özgürlüğü olduğu belirtilerek şöyle denildi: "Müştekinin kendisine yönelik eleştirilere karşı tahammül eşiğinin daha ileri bir noktaya taşınması nedeniyle hakaret suçunun unsurları oluşmadığı, sözlerin ifade özgürlüğü kapsamında sert eleştiri mahiyetinde kaldığı sonucuna varılmıştır."

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar