Savcı’dan Kavala’nın tutukluluk haline devam talebi

Savcı’dan Kavala’nın tutukluluk haline devam talebi
Sivil toplum ve insan hakları aktivisti işadamı Osman Kavala'nın çArşı ve Gezi davalarının birleştirilmesiyle oluşturulan dava da savcı tutukluluğunun devamı talebinde bulundu.

Bin 488 gündür tutuklu bulunan Sivil toplum ve insan hakları aktivisti işadamı Osman Kavala’nın yargılandığı çArşı ve Gezi dava bugün görülüyor. Duruşma savcısı, Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Gezi eylemlerinden itibaren ‘Türkiye’nin Soros’u’ diye hedef gösterdiği Kavala, 17 Ekim 2017’de gözaltına alınmış, 1 Kasım’da tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilmişti.

Bugün itibariyle 1488 gündür tutuklu olan Kavala, ‘casusluk’, çArşı ve Gezi davalarının birleştirilmesiyle oluşturulan ‘torba dava’da en son 8 Ekim’de hâkim karşısına çıkmış ve tutukluluk halinin devamına karar verilmişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 10 Aralık 2019 tarihinde Kavala’nın tutukluluğun hak ihlali olduğuna hükmetmiş, ‘derhal serbest bırakılması’nı istemişti.

AİHM kararlarının uygulanmasını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Kavala’nın 30 Kasım’a kadar serbest bırakılması için süre vermişti. Aksi halde Avrupa Konseyi üyesi Türkiye hakkında taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) uymadığı gerekçesiyle ihlal prosedürü başlatacağına dikkat çekilmişti.

Bu, Kavala dosyası için Türkiye açısından son uyarı anlamına geliyor.

Öne Çıkanlar