Şarj ağı işletmeci lisansı için asgari sermaye tutarı 4 milyon 500 bin lira olacak

Şarj ağı işletmeci lisansı için asgari sermaye tutarı 4 milyon 500 bin lira olacak
EPDK tarafından hazırlanan 'Şarj Hizmeti Yönetmeliği', Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Elektrikli araçlara elektrik enerjisi temininin sağlandığı şarj ünitesi ve istasyonlarının kurulması, şarj ağı ve şarj ağına bağlı istasyonların işletilmesi ile şarj hizmetinin sunulmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Buna göre, şarj ağı işletmeciliği lisansı başvurusu için asgari sermaye tutarı 4 milyon 500 bin lira olacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından hazırlanan 'Şarj Hizmeti Yönetmeliği', Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, şarj ağı işletmeciliği EPDK'dan alınan şarj ağı işletmeci lisansı kapsamında yürütülecek. Lisans hiçbir surette devredilemeyecek.

Lisans işletmeciliği için gerekli bilgi ve belgelerle EPDK Başvuru Sistemi üzerinden başvuru yapılacak. Lisans başvurusunda bulunacak tüzel kişinin Türk Ticaret Kanunu hükümleri doğrultusunda anonim şirket ya da limited şirket olarak kurulmuş olması, kamu iktisadi teşebbüsleri tarafından yapılan başvurular hariç asgari sermayesinin kurulca çıkarılan usul ve esaslara göre belirlenen tutardan az olmaması gerekecek.

LİSANS EN FAZLA 49 YILLIĞINA VERİLEBİLECEK

Anonim şirket olarak kurulmuş olması halinde, sermaye piyasası mevzuatına göre borsada işlem görenler dışındaki paylarının tamamının nama yazılı olması ve şirketin borsada işlem görmek üzere ihraç edilecekler hariç hamiline yazılı pay çıkarmaması zorunlu olacak.

Lisans en fazla 49 yıllığına verilebilecek. Lisans süresi, lisans sahibinin talebi üzerine öngörülen azami lisans süresi gözetilmek suretiyle uzatılabilecek.

6 AY İÇİNDE 50 ŞARJ ÜNİTESİ KURULACAK

Şarj ağı işletmecisi, lisansının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde en az 50 adet şarj ünitesinden ve en az 5 farklı ilçedeki şarj istasyonundan oluşacak şekilde şarj ağını oluşturacak.

Şarj ağında yer alan şarj ünitelerinin en az yüzde 5'i ile Karayolları Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğu altında bulunan otoyollar ve devlet otoyollarında yer alan şarj ünitelerinin en az yüzde 50'sinin DC 50 kilovat (kW) ve üzeri güçteki şarj niteliğinde olması zorunlu olacak.

ŞARJ HİZMETİ SAĞLAYANLAR 4 AY İÇERİSİNDE DURUMLARINI BU YÖNETMELİĞE UYGUN HALE GETİRECEK

Şarj istasyonunun elektrik ihtiyacını karşılamak üzere Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisi ile Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği kapsamında da şarj istasyonu bünyesinde tüketim tesisine bütünleşik elektrik depolama tesisi kurulabilecek.

Şarj hizmeti sağlayanlar 4 ay içerisinde durumlarını bu yönetmeliğe uygun hale getirecek.

LİSANS BAŞVURUSUNDA ASGARİ SERMAYE TUTARI 4 MİLYON 500 BİN LİRA OLACAK

Karara göre, Şarj Hizmeti Yönetmeliğinin ilgili maddesi çerçevesinde şarj ağı işletmeci lisansı başvurusunda bulunacak tüzel kişiler için asgari sermaye tutarının 4 milyon 500 bin lira olması kararlaştırıldı.

Şarj ağı işletmeci lisansına ilişkin 2022 yılında uygulanacak olan lisans alma bedeli 300 bin lira, lisans tadili bedeli 14 bin lira ve lisans sureti çıkartma bedeli de 3 bin lira olarak belirlendi.

EPDK'nin 'Şarj Ağı İşletmeci Lisansı İşlemleri ile İlgili Başvurulara İlişkin Usul ve Esasları'na ilişkin kararı da Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Bu usul ve esaslara göre, lisans alma, sona erdirme, tadil başvuruları ve bu başvurulardan vazgeçilmesine ve şarj ağının değiştirilmesine yönelik başvurular EPDK Başvuru Sistemi üzerinden elektronik ortamda elektronik başvuru yetkilisi eliyle yapılacak.

Elektronik başvuru yetkilisi EPDK Başvuru Sistemine muhatap yetkili olarak tanımlanacak. EPDK Başvuru Sistemine erişim e-devlet şifresi, elektronik imza veya mobil imza ile sağlanacak. (ANKA)

Öne Çıkanlar