Mithat Sancar: Ortak aday fikrine açığız, önce ilkeler ve seçim güvenliği

Mithat Sancar: Ortak aday fikrine açığız, önce ilkeler ve seçim güvenliği
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, seçimler için ortak aday çıkarma fikrine açık olduklarını belirterek, önceliğin ilkeler, seçim hazırlıkları ve seçim güvenliği konuları olduğunu söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, İsmail Küçükkaya’nın sunduğu Çalar Saat programına katıldı. Sancar, TV programında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.
 
Sancar, parti olarak seçim barajını başından beri gereksiz, yanlış ve ülke için hayırsız bulduklarını söyleyerek, bu barajın getirilme sebebindeki asıl hedefin, Kürt seçmeninin birçoğunun oyunu alan partileri Meclis dışında bırakmak olduğunu vurguladı. İktidara gelen partilerin, barajın kendi işine yarayacağı düşüncesiyle bu uygulamayı kaldırmadığını belirten Sancar, "Fakat Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi geldikten ve ittifaklarda yasallaştıktan sonra artık barajın işlevi kalmadı. Üstelik buna bir de iktidar bloğunun küçük ortağının oy kaybı eklendi yani erimekteler. Özellikle MHP bu erimenin yüzde 7’lerin altına düştüğünü görmekte" dedi.
 
‘BARAJDAN ETKİLENMEMİZ SÖZ KONUSU DEĞİL’
 
Sancar, seçim barajından herhangi bir şekilde etkilenmelerinin söz konusu olmadığına vurgu yaparak, "Böyle bir spekülasyon da yapılıyor deniliyor ki; motivasyon baraj üstüne çıkarmak için kuruludur. Hayır, ben şimdi bütün yaz arkadaşlarımla birlikte hem Eşgenel başkanlar olarak hem bütün yöneticilerimizle sahadaydık, egedeydik, bölgedeydik her yerdeydik. Türkiye'nin bütün bölgelerinde halkla buluştuk. Bizim özellikle çekirdek oy oranımızda tabanımızda çok ciddi bir kararlılık var ve çok ciddi bir sahiplenme var. Yani bizim oyumuzun bundan etkilenmesi söz konusu değil" ifadelerini kullandı.
 
‘YÜZDE 13’LERDEYİZ’
 
Seçim İttifakı konusunda yorumlarda bulunan Sancar şu şekilde konuştu: "Biz diyoruz ki bizim ittifaklara ihtiyacımız yok kendi tabanımıza kitlemize halkımıza güveniyoruz. Biz en az yüzde 12-13 oy bu şartlarda alıyor görünüyoruz. Ama bizim hedefimiz yüzde 15’in üstüdür. Ben her zaman söylüyorum yüzde 15’in altını ben kendi adıma başarısızlık olarak buluyorum.  Bir defa meclis seçimleri için ittifak ayrı, cumhurbaşkanlığı seçimleri için diyalog ve mutabakat ayrı. Şimdi meclis seçimleri için ittifak konuşuluyor ya onun adı gerçekten ittifak. Nedir yani, birkaç parti bir araya gelecek ve birlikte seçime girecekler. Biz meclis seçimleri için ittifak arayışında değiliz. Herhangi bir ittifaka girme gibi bir niyetimiz, talebimiz yok.
 
‘CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN İTTİFAKA AÇIĞIZ’
 
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ise mantığı ayrıdır. Biz diyoruz ki muhalefete eğer bir ortak aday çıkarılacaksa millet ittifakı değil sadece bütün muhalefete ve bütün demokratik kitlelere, gelin ortak aday konusunda konuşalım. Biz buna açığız. HDP ortak aday çıkarılma fikrine açıktır ama isimleri şimdi tartışmayalım. En son tartışılacak şey, kim olduğu. Biz diyoruz ki ilkeler, seçim süreci hazırlığı, seçim güvenliği diye bir mesele var öncelikle.  İktidarın, bu ittifakın ayakta devam edebilmesi, kendini sürdürebilmesi için her türlü manevrayı yapacağını biliyoruz."
 
‘TARTIŞIP DEKLARASYON YAYINLAYACAĞIZ’
 
HDP olarak yeni bir deklarasyon yayınlayacaklarını hatırlatan Sancar, "İki ay boyunca yaptığımız çalışmaların temelinde bulunan sorulardan biri buydu. Yani biz halkımızla sivil toplum örgütleriyle seçimlerde ne yapalım? Sorusunu da konuştu. Dolayısıyla oradan veriler topladık şimdi kurumlarımız tartışıyor. Bu hafta sonu Parti Meclis’imiz var ondan sonra Meclis Kurulu ile tartışacağız. 27’sinde de belli çerçevede belli bir dönem önümüzdeki dönemin bir kısmı için tutumumuzu içeren deklarasyonumuzu yayınlayacağız. Dolayısıyla biz şimdiden HDP olarak şöyle yapacağız demeyiz. Eş Genel Başkan tek başına bunu deme hakkına sahip değil zaten. Biz tabandan yukarıya doğru tartışarak ve şartlara bakarak karar vereceğiz. Şimdi, yaşadığımız siyasal yargısal tahribatların kamu yönetiminde yıkımı, ekonomide çöküş, halkın yoksullaşması, eğitim, sağlık ve ulaştırma bütün bu saydığım alanlarda bir görüşme bir mutabakat arayışı gerekiyor. Biz nasıl bir Türkiye vaad edeceğiz topluma?  Şimdilik bunun bir kısmı en azından olacak. Ama çalışacağız. Dönem dönem bu tür deklarasyonlar yayınladık. Şimdi bugünün şartlarına göre bir deklarasyon hazırlayacağız" şeklinde konuştu.

    Öne Çıkanlar