Sancar: 'Kürtler HDP'yi sevmiyor' diyenlere öyle bir tokat attınız ki...

Sancar: 'Kürtler HDP'yi sevmiyor' diyenlere öyle bir tokat attınız ki...
Diyarbakır'da gençlik kongresinde "Kürtler HDP'yi sevmiyor" diyenlere yanıt verildiğini ifade eden HDP Eş Genel Başkanı Sancar, söyledi, "İlk seçimde onları göndereceğiz" dedi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi,  "Şimdi Gençlik Zamanı" sloganıyla Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde bulunan Kaplan City Konferans Salonunda 3'üncü Olağan Kongresini gerçekleştirdi. Kongreye katılım yoğundu. Botan ve Serhat bölgeleri başta olmak üzere İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin ve Kocaeli’den binlerce genç Diyarbakır’a gelerek kongreye katıldı.

SALONUN ETRAFINA TOMA, ZIRHLI ARAÇ VE ÇEVİK KUVVET EKİPLERİ

Kongrenin yapıldığı konferans salonuna etrafında polis yoğun önlem aldı. Konferans salonuna çıkan yollarda TOMA, Zırhlı araç ve yüzlerce çevik kuvvet ekipleri konuşlandırıldı. Konferans için gelen gençler iki ayrı noktada üst aramasından geçirilerek içeriye alındı. Polis üst aramasında kalem ve çakmakların salona alınmasına izin vermedi.   Polisin engellemesi bununla da sınırlı değildi. Gençlerin giydiği kıyafetler de yasaklı sayıldı. Şalû şepik (yöresel kıyafet) giyen bir grup genç salon dışında uzun süre bekletilerek alınmadı. Uzun süren görüşmelere rağmen gençler yöresel kıyafetlerle alınmadı. Gençler kıyafetini değiştirerek salona girebildi. Konferans  

HINCA HINÇ DOLDU

Konferans salonunu hınca hınç dolduran gençler halaylar çekerek ‘HDP halktır halk burada, Gençlik dimdik ayakta, hükümet istifa’ sloganları attı. Salona dolmayan gençler konferans salonunun önünde beklemek zorunda kaldı.  Konferansa katılan gençlerde coşku hakimdi.

KONGREYE SOL, SOSYALİST VE ÖĞRENCİ İNİSİYATİFLERDEN KATILIM

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın katılımı ile gerçekleşen kongreye, DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, HDP milletvekilleri, Barış Anneleri, TJA, ÖHD, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Kongreye siyasi parti ve STK’lar yanı sıra HDP Gençlik Meclisi bileşenleri, öğrenci inisiyatifleri, Özgürlükçü Gençlik, Devrimci Öğrenci Birliği, Dev-Güç, Yeni Demokrat Gençlik, Lübnan Komünist Partisi, KÖZ, Boğaziçi Dayanışması ve Ermeni Gençlik Federasyonu’ndan temsilcileri de katıldı. Yunanistan'dan Syriza Gençliği ve İlerici İttifak Gençlik, Galiçya Gençliği, Şengal Gençlik Örgütü, Mısır Sosyalist Partisi Gençliği kongreye mesaj gönderdi. 

AYDENİZ: GENÇLER KİRLİ POLİTİKALARA BOYUN EĞMEYECEKTİR

Kongrede bir konuşma yapan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, gençlerin kirli politikalara boyun eğmeyeceğini söyledi. Salonu dolduran gençlerin iktidarın politikalarına güçlü bir yanıt verdiğini belirten Aydeniz, "Gençler burada bir arada, faşizmi yıkmak için bir aradalar. 1990’lardan bu yana baskı, kaçırma ve zulüm politikalarıyla gençleri sindirmeye çalışıyorlar ama gençler hiçbir zaman diz çökmedi, boyun eğmedi. Başta Kürt gençleri olmak üzere Türkiye gençleri bu kirli politikalara karşı boyun eğmeyecektir" dedi.

SANCAR: 'HDP TABANININ MECALİ KALMAMIŞTIR’ DİYENLER BİR DAHA BU SÖZÜ AĞIZLARINA ALAMAYACAKLAR

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar konuşmasına salonu dolduran gençleri selamlayarak başladı.  AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın HDP tabanının mecali kalmamıştır açıklamasına salonu dolduran gençleri göstererek cevap veren Sancar, "HDP tabanının mecali kalmamıştır’ diyenlere öyle bir cevap verdiniz ki; bir daha bu sözü ağızlarına alamayacaklar. Kürtler HDP’yi sevmiyor diyenlere, Kürdistan’ın dört bir yanından gelen siz gençler öyle bir tokat attınız ki bir daha yüzleri bu sözü söylemeye tutmayacaktır. Gençlik burada, dimdik ayakta, umut dimdik ayakta. HDP burada, dimdik ayakta" dedi.

'GENÇLERDEN KORKTUKLARI İÇİN HEDEF ALIYORLAR'

Sancar konuşmasında HDP Gençlik Meclisi üyelerine yönelik gözaltı ve baskılar da değindi. Gençlik Meclisi yönetici ve üyelerini sindirmek, korkutmak ve mücadeleden alıkoymak için başvurmadıkları kirli yöntemin kalmadığını belirten Sancar, "Gençler, Gençlik Meclisi yöneticileri ve üyeleri ve bütün gençler buna asla aldırmadılar. Taviz vermediler, teslim olmadılar. İşte buradalar, cevabı buradan veriyorlar.  Gençlerden korkuyorlar. Korkmakta haklılar. Çünkü bu düzeni değiştirecek yürüyüşün öncüsü de kalbi de sizlersiniz, gençlerdir" ifadelerini kullandı. 

'HDP SAVUNMASINI HUKUK OFİSİNDEN DEĞİL, ALANLARDAN YAPACAK'

Sancar’ın gündeminde HDP’ye açılan kapatma davası da vardı. HDP’ye saldırmalarının nedeninin HDP’nin gücünden kaynaklı olduğunu ifade eden Sancar, "Bizi yok etmek için her yolu kullanıyorlar. Kobanî Kumpas Davasının amacı da budur. Bu fikriyattan korkuyorlar. Bu mücadele azminden, halkın sonsuz bağlılığından, kararlılığından korkuyorlar. O nedenle davalar açıyorlar. Kobanî Kumpas Davası diye boş bir davayla arkadaşlarımızı rehin tutuyorlar. Ama o salonlarda yargılayanlar rejimin hakimleri değil bizim yoldaşımızdır. Yoldaşlarımız bu düzeni yargılıyor ve mahkum ediyor. Demokratik siyasette ısrarcıyız. Kapatma davaları açtılar zaten. Şimdi kapatma davasıyla bizi yolumuzdan döndüreceklerini zannediyorlar. Büyük yanılıyorlar. Şimdi kapatma davasında esas hakkındaki savunma aşamasına geçildi. Biz savunmayı, hukuk ofisimizde, genel merkezdeki odalarda yazmayacağız, halkla, gençlerle, kadın hareketiyle, emekçilerle birlikte yapacağız. HDP’nin savunmasını meydanlarda, fabrikalarda, kampüslerde, tarlalarda yapacağız" dedi.

'CEZAEVLERİNDE YAŞANAN ÖLÜMLER FİİLİ İDAM CEZASIDIR'

Hasta mahpuslar ve cezaevlerinde yaşanan ölümler ile ilgili de konuşan Sancar,  cezaevlerinin ölüm evlerine ve işkencehaneye çevrildiğini söyledi. Cezaevlerinde uygulanan hak ihalelerinin temel amacının  iradeleri kırmak olduğunu ifade eden Sancar, "Zindanlardaki mücadele de onur mücadelesidir, geleceğine, halkına sahip çıkma, layık olma mücadelesidir. O nedenle her türlü işkenceyi uyguluyorlar. Göz göre göre; bu kadar hasta mahpus varken, hayatı tehlike altına olan insanları zindanlarda tutmaya devam ediyorlar. Bu fiili idam cezasıdır. Güya idam cezasını kaldırmışlardır. Şimdi hasta mahpusları orada tutarak fiili idam cezası uyguluyorlar. Son bir ayda 7 cenaze geldi. Garibe Gezer yoldaş geldi.  Bunların uygulamalarına karşı Türkiye’de bütün hak savunucularının, demokrasi güçlerinin ses çıkarması, birlikte itiraz etmesi ve güçlü bir tepki göstermesi gerekiyor"  diye konuştu.

'GEÇMİŞLE YÜZLEŞEREK GELECEĞİ BARIŞ VE DEMOKRASİ ÜZERİNE KURACAĞIZ'

Direnişten inşaya geçtiklerini, HDP’nin bu ülkede geleceğin eşitlik, özgürlük ve demokrasi üzerine kurulmasını sağlamak için yolları açmaya kararlı olduğunu ifade eden Sancar, şunları söyledi: "Büyük barış projesinden söz ediyoruz. Bu ülkeye büyük barış projesini getirecek olan bizleriz. Öncülüğünü de gençler yapacaktır.  Kürt sorununda demokratik çözümün üzerine önce bu barışı, bunun da üzerine ülkenin bütün çatışma potansiyellerini, bunu besleyen geçmiş yaraları iyileştirecek, acıları iyileştirecek, büyük projeleri bizler ortaya koyacağız. Geçmişle yüzleşerek geleceği barış ve demokrasi üzerine kuracağız.

'İKTİDAR SANDIĞI GETİRMİYOR, GELMEKTE OLANI GÖRÜYOR'

Sizlerle bu ülkeye büyük barışı getireceğiz. Buna inanıyoruz. Bu hırsız ve soyguncu, talancı ve yalancı iktidarı ilk seçimde göndereceğiz. Korkuyorlar, sandığı getirmiyorlar. Gelmekte olanı görüyorlar. Gençlerin gücünü görüyorlar. Anketlerde de saklayamıyorlar. HDP’nin arkasında büyük bir gençlik var. Bu gençlik bu mücadelenin en dinamik tarafıdır. O nedenle sandık geldiğinde bu gücü görecekler. Bu iktidar ilk seçimde gidecek, bunu sağlayacak olan biziz ve sizlersiniz. Bu ülkeye erken seçim gelsin diye, bu iktidar erken seçimi hemen şimdi yapsın diye çağrılarımızı da mücadelemizi de sürdüreceğiz."

KONGRE SONRASI GÖZALTILAR YAŞANDI

Sancar’ın konuşmasının ardından kongre halaylarla devam etti.  Kongre sürerken çevik kuvvet ekipleri kalkanları ile salon çıkışında konuşlandırıldı, çevrede polis yığınağı arttırıldı. Kongrenin bitmesinin ardından 11 genç gözaltına alındı.

Öne Çıkanlar